Mijn 5 grootste digital nomad avonturen (en wat ik daarvan leerde)


Digital nomad
Wat ik leerde als digital nomad

Werken vanuit het buitenland is ontzettend leerzaam. Ik leerde de afgelopen jaren hoe ik zo productief mogelijk werk als digital nomad. Daarnaast groeide ik er ook door als mens.

Inmiddels is het alweer 3,5 jaar geleden dat ik voor het eerst ‘echt’ werkte vanuit het buitenland. Ik blogde al eerder – in 2014 en 2015 – vanuit Australië en Bali, maar in 2016 pakte ik voor het eerst mijn biezen als ondernemer, en had ik echt betaald werk te doen. Mijn eerste digital nomad-trip ging naar Thailand en Nieuw-Zeeland. Wat heb ik sindsdien veel andere trips gemaakt en nog veel meer geleerd. Elke trip is ontzettend leerzaam geweest. Daarom deel ik graag de lessen die ik leerde van al mijn grotere digital nomad-avonturen.

Digital Nomad in Thailand

1. Thailand en Nieuw-Zeeland

Twee weken nadat ik officieel voor mezelf begon, vloog ik naar Thailand om voor het eerst te werken vanuit het buitenland. Om eerlijk te zijn zou het eigenlijk vakantie worden, maar omdat ik nu eigen baas was, en er ook geld moest blijven binnen komen, besloot ik om ook een beetje te gaan werken op reis.

‘Een beetje werken’ was meteen de eerste fout die ik maakte. Want je kan niet een beetje werken en tegelijkertijd een beetje vakantie vieren. Als je twee dingen half doet, doe je eigenlijk niets. Zo zat ik gefrustreerd in de schaduw naast het zwembad foto’s te uploaden, wat vijf keer zo lang duurde als thuis. Ondertussen probeerde ik te ontspannen, maar dat gaat natuurlijk niet als je ook je scherm in de gaten moet houden.

Al snel leerde ik dat ik beter even wat focus-uren kon pakken, dus eerst een paar uur full focus werken, daarna een paar uur echt ontspannen. Dat werkte! In Nieuw-Zeeland werkte ik van circa 8:00/9:00 uur tot 16:00 uur, van maandag tot en met donderdag, om vervolgens in de avonduren en weekenden ‘vakantie’ te vieren.

Learning: full focus werken, dan full focus ontspannen

Digital nomad in Azië (2016)

2. Costa Rica en Nicaragua

Mijn tweede grote digital nomad-trip vond plaats in januari 2017. Inmiddels werkte ik dus een jaar voor mezelf, en had ik best wat werk. En dus besloot ik om ook door te werken tijdens een zesweekse reis naar Costa Rica en Nicaragua. We zouden eerst drie weken rondreizen, en daarna drie weken op een plek zitten. Dit laatste om vooral ook nog van het ‘digital nomad-leven’ te genieten, goed te kunnen werken en ons echt thuis te gaan voelen in Puerto Viejo.

Dit bleek een uitstekend idee, want werken tijdens een rondreis is echt een uitdaging. Ten eerste heb je weinig tijd om te werken als je rondreist. Althans, als je rondreist als een ‘normale’ reiziger en niet als een digital nomad. Slow travel is echt het sleutelwoord. Anders heb je geen tijd om ergens én te werken, én leuke dingen te doen.

Na drie weken lichtelijk stressen om te werken tussen de activiteiten door, afhankelijk zijn van slechte wifi en omgaan met tijdsverschil, was ik ontzettend blij toen ik eindelijk kon neerstrijken in Puerto Viejo. Daar werkte ik weer maandag tot en met donderdag van circa 8:00 uur tot 15:00 uur, om daarna lekker naar het strand te gaan. In het ‘weekend’ deden we volop leuke dingen.

Learning: slow travel is key

Digital nomad in Costa Rica

3. Nomad Cruise

Eind 2017 maakte ik een wel heel bijzondere reis. Ik voer mee met Nomad Cruise, een soort conferentie op een cruise schip met 250 digital nomads en online ondernemers. De cruise startte in Gran Canaria en eindigde in Panama, waar ik daarna nog drie weken rondreisde met mijn vriend (die kwam invliegen).

Deze reis was niet alleen ontzettend bijzonder omdat het een trans-Atlantische cruise was, maar ook zeker door de inhoud. Van inspirerende talks en workshops tot gezellige borrels op het dek: het was echt een trip om nooit te vergeten. Maar wat voor mij het meest waardevol is geweest, en is het inzicht dat er echt ontzettend veel verschillende ‘soorten’ digital nomads zijn. Jong, oud, man, vrouw, fulltime, parttime, arm, rijk, etc. Dit opende mijn ogen.

Nu moet je weten dat ik vóór Nomad Cruise een beetje onrustig was. Ik was namelijk eindelijk vrij om mijn eigen vakantiedagen te bepalen, en kon in theorie reizen wanneer ik wilde, maar er was ook nog mijn vriend, die een baan in loondienst had. Ik dacht dat ik fulltime zou willen reizen als digital nomad, of dat ik anders niet ‘meetelde’. Tegelijkertijd vond ik mezelf ook een beetje raar, want ‘de rest van Nederland’ leek prima te gaan op huisje, boompje, beestje.

Door Nomad Cruise weet ik dat ik ergens in het midden hang, en dat dat prima is. Ik heb de vrijheid om mijn leven in te delen zoals ik wil. Wat je ook kiest, het kan en het is goed.

Learning: er is niet een norm voor digital nomads, doe wat jij wilt

Mijn PR-workshop tijdens Nomad Cruise

4. Onze grote reis

Een droom kwam uit: eind 2018 zegde mijn vriend zijn baan op en reisden we samen vier maanden door Azië. Ik werkte grotendeels door. In Japan en de Filipijnen deed ik wat minder, omdat ik er bewust voor koos meer te genieten van het land. Bovendien is de wifi in de Filipijnen niet super. Maar het feit dat ik hiervoor kon kiezen, vond ik al zo ontzettend fijn en luxe.

De weken dat ik minder werkte kwam er nog steeds geld binnen, omdat in Nederland mijn team aan het werk bleef. In Canggu en Chiang Mai werkte ik vaak ook maak 20 uur per week, maar toch kreeg ik veel gedaan. Je snapt dat onze grote reis voor mij voelde als de ultieme digital nomad-trip. Ik had alle fijne kneepjes geleerd en succesvol toegepast. Productief werken, een goede balans houden, samenwerken met een team en deels passief inkomen genieten. Ik was trots

Learning: the dream is real – lang leve werken met een team

Digital Nomad Instagram Course
Met mijn laptop in Thailand

5. Barcelona

In april 2019 vloog ik naar Barcelona om daar met Chantal een week te werken aan PR-cursus.nl. Waarom helemaal naar Barcelona? Omdat het soms goed is je even in een andere omgeving te bevinden. Geen afleiding (van dagelijkse werkzaamheden en sociale activiteiten), een inspirerende omgeving en bovendien wat quality time met mijn businesspartner 😉

Niet iedereen begrijpt het concept workation. Waarom zou je gaan werken op vakantie? Wil je niet liever leuke dingen doen in Barcelona? Maar wij draaien het liever om. Waarom niet? Het is toch tof om eens te werken vanuit Barcelona? En alle leuke dingen die we er naast het werk kunnen doen zijn meegenomen.

Uiteindelijk werkten we vaak ’s morgens goed door, en namen we de middag vrij voor lunch en sightseeing. Af en toe klapten we onze laptops nog even open aan het einde van de middag, om ’s avonds weer de hort op te gaan. Het resultaat? Een heel nieuwe strategie voor PR-cursus.nl. Dat hadden we in Nederland nooit zo snel voor elkaar gekregen.

Learning: de workation als boost voor je business

Coworken in Barca

What’s next? In oktober ga ik vier weken naar Australië, maar daar zal ik vrijwel niet gaan werken. Iets met een camper, weinig wifi en te veel leuke dingen te doen. Ik verwacht dat er in 2020 wel weer een digital nomad-trip gaat komen. Niet omdat ik per se wil werken in het buitenland, maar omdat ik graag lang reis, en het werk wel altijd doorgaat. Al vind ik werken vanuit het buitenland – en het daarmee gepaarde slow travel – ook een heel toffe manier om een plek beter te leren kennen.

Meer weten over digital nomad worden en remote werken?

Ik schreef al heel veel blogs over digital nomad worden en werken vanuit het buitenland. Begin dit jaar lanceerde ik mijn e-book Reizend Ondernemen met meer dan 50 pagina’s aan tips, tricks en ervaringen. Wil je persoonlijk advies over wat jij voor werk zou kunnen doen op reis, en hoe jij ook geld kan verdienen vanuit het buitenland? Misschien is een Digital Nomad Coachinggesprek dan iets voor jou.

E-Book Reizend Ondernemen

Heb jij wel eens gewerkt vanuit het buitenland? Waar? En wat leerde je ervan?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Lees meer in mijn Dossier Digital Nomad

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *