10 signalen dat je een multipotentialist bent 1


Ik ben een multipotentialist en ben er blij mee!

Een multipotentialist is in veel dingen goed en wil het allemaal. En dat is helemaal niet erg. Herken jij je in dit lijstje? Dan ben jij ook een multipotentialist!

In de derde klas had ik eens een rapport met alleen maar achten (lucky me!). Een typisch voorbeeld dat ik een multipotentialist ben. Ik kon in principe alle profielen kiezen. Uiteindelijk koos ik voor Natuur & Gezondheid, omdat ik dacht dat ik na de middelbare school geneeskunde wilde gaan studeren.

Rekenen en taal

Jullie weten: geneeskunde werd hem niet. Ik werd uitgeloot en koos voor de verrassende studie rechten. Want naast een bètameisje, was – en ben – ik óók echt een taalmeisje. Iets met multipotentialist zullen we maar zeggen.

Tijdens mijn studie was ik hoofdredacteur van Alibi

Alle opties open

Dat ik veel dingen kan en leuk vind, vond ik vroeger alleen maar handig. Alle opties lagen open. Als een echte millennial ‘kon ik worden wat ik wilde’. Maar naarmate ik ouder werd, werd dat juist een ‘probleem’. Niet per se qua keuzestress, maar juist omdat ik ‘dan wel gewoon alles wilde doen’. Terwijl de maatschappij erop gericht is om specialisten op te leiden en in dienst te nemen.

Meerdere dingen doen

Als jurist, redacteur en PR-adviseur in loondienst verveelde ik me telkens snel. Een baan was wat mij betreft vaak te eenzijdig. Daarom heb ik er eigenlijk altijd dingen naast gedaan. Mijn eigen blog, vrijwilligerswerk voor Plan Nederland, schrijven voor Nobiles en later bijklussen als freelancer. Het is geen wonder dat ik uiteindelijk voor mezelf begon. Als ondernemer kon en kan ik alles doen wat ik wil. Hoezo kiezen? Waarom een niche? Ik werd gewoon lekker PR-adviseur én blogger én vlogger én trainer/spreker én begon mijn eigen PR-platform (met Chantal).

“Wat is jouw specialiteit?”

Hoewel ik er zelf dus geen moeite mee had, vonden anderen mijn talloze werkzaamheden soms verwarrend. Wat deed ik nu écht? Wat was mijn specialiteit? Welke niche koos ik? Inmiddels weet ik dat een niche – per bedrijf – best handig is. Maar nog steeds ben ik ervan overtuigd dat je prima meerdere dingen kunt doen. Er zijn talloze succesvolle ondernemers die meerdere bedrijven hebben. Zij zijn mijn inspiratiebron! Enne… Rich Dad Poor Dad is het met mij eens! Als ondernemer ben je generalist en moet je van alles een beetje weten.

Ben jij ook een multipotentialist?

Ben jij ook een multipotentialist? Doe de check!

1. Op school was je in veel vakken goed

Als multipotentialist heb je nu eenmaal, tja, multi potential 😉

2. Je koos een studie waarmee je ‘alle opties openhield’

Want je vond zoveel leuk!

3. Na je studie wilde je een veelzijdige baan

Je beschouwt jezelf meer als generalist dan als specialist en bent meer van de grote lijnen dan de details.

4. Je hebt naast je baan nog side projects

Een blog, vrijwilligerswerk of een freelance klus bijvoorbeeld.

5. Of bent uiteindelijk ondernemer geworden

Want de ideale baan creëer je dan wel zelf!

6. Mensen vragen je vaak ‘wat je nu eigenlijk precies doet’

Mensen plaatsen anderen graag in een hokje, maar met al jouw werkzaamheden en hobbies ben je niet in een hokje te plaatsen.

7. Je hebt geen keuzestress, je wilt gewoon niet kiezen (en kiest alles)

Hoezo kiezen?

8. Je dagen vliegen voorbij en je komt altijd tijd tekort

Je zou willen dat je aan al je projecten een hele week kon besteden…

9. Aan ideeën nooit gebrek, aan tijd wel

Focus houden is voor jou een uitdaging, want telkens komt er weer een nieuw idee in je op.

10. Je zou willen dat je meer tijd kon besteden aan al je projecten, maar je wilt er ook geen een laten schieten

FOMO tot de max!

Ben ik nog ZZP’er?

Multipotentialist? No worries!

Ben jij ook een multipotentialist? Geen zorgen! Het heeft zeker voordelen om geen specialist te zijn. Omdat je van meerdere dingen wat af weet, kan je vaak goede vergelijkingen maken en leidt dat tot creatieve inzichten. Daarmee maak je indruk op eenzijdige specialisten (hoi tunnelvisie). Daarnaast kan je waarschijnlijk ook snel nieuwe dingen eigen maken en kan je als multipotentialist gemakkelijk verschillende rollen aannemen. Ideaal voor een ondernemer! Die moet vaak namelijk van alles wat af weten.

Verzamel de juiste mensen om je heen

Tip: houd de grote lijnen van al je projecten in de gaten, en huur specialisten in om het uitvoerende werk te doen. Zo blijven de details kloppen, ook al zit je overal zelf niet even diep in. Ideaal voor iemand die met veel verschillende dingen bezig wil zijn. Vaak ben je als multipotentialist een generalist. Specialisten gaan jou helpen om het plaatje volledig te maken!

Ben jij een multipotentialist?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “10 signalen dat je een multipotentialist bent