Mijn rondreis door Finland: route en tips voor een roadtrip


Glass Village, Ruka

Wil jij ook een rondreis Finland maken? Ik deel mijn route en praktische tips voor een roadtrip met huurauto door het noorden van Finland en Fins Lapland.

In juni dit jaar maakte ik een prachtige rondreis door Finland, waarvan een deel door Fins Lapland. In deze blog deel ik alles over onze route, de bezienswaardigheden en accommodaties onderweg, en praktische tips voor jouw roadtrip Finland en Fins Lapland. Deze reis is vormgegeven en aangeboden door reisorganisatie Voigt Travel.

Route

We begonnen in Rovaniemi, de ‘hoofdstad’ van Lapland en de woonplaats van niemand minder dan de Kerstman. Van Rovaniemi reden we naar het zuiden, naar de plaats Vuokatti. Daarna bezochten we twee plaatsjes in de regio Ruka Kuusamo. Tot slot eindigden we weer in Rovaniemi, waar we het vliegtuig terug naar Nederland pakten. Totaal zijn we acht dagen in Finland geweest. Hierdoor konden we het best rustig aan doen. Niet teveel rijden, genoeg zien, en ondertussen ook nog tijd over houden om te chillen. Ideaal! We hadden nog best langer in Finland kunnen en willen blijven, er is nog veel meer te zien. Maar voor een week was deze route zeker leuk.

Onze route door Finland

Fins Lapland

Officieel ligt alleen Rovaniemi in Fins Lapland, maar ook Ruka Kuusamo wordt stiekem Lapland genoemd. Technisch gezien is Ruka Kuusamo nog geen Lapland, al is de natuur van deze regio veel ‘meer Lapland’ dan Rovaniemi. Ruka Kuusamo wordt daarom ook wel de ‘gateway’ van Lapland genoemd. Het is er in ieder geval al heerlijk ruig. Er wordt niet voor niets gesproken van ‘Europe’s Last Wilderness’. Kijk voor meer routes en reizen in Finland op de site van Voigt Travel.

Onderweg van Rovaniemi naar Vuokatti

Rovaniemi

We begonnen onze rondreis dus in Rovaniemi. Grote kans dat je daar ook aankomt, als je met Transavia naar Rovaniemi vliegt. Het is een klein vliegveld, dus voor je het weet sta je buiten. Vanaf het vliegveld rijd je in tien minuten naar het centrum van Rovaniemi, waar je heerlijk kunt lunchen (Cafe & Bar 21!) en het Arktikum kunt bezoeken. Het Arktikum is een Museum en Science Center waar je alles te weten komt over de geschiedenis, natuur en cultuur van Fins Lapland en het hele poolgebied. Super interessant en tof om te zien. Een mooi museum!

In Rovaniemi doen we een excursie: Midnight Sun Floating. Dit houdt in dat je gekleed in een drijvend pak een meer ingaat, en al drijvend op je rug de zonsondergang aanschouwt. Bij ons ging de zon niet onder, omdat we er eind juni waren. Je kan dan genieten van de middernachtzon, een zonsondergang waar gaan einde aan lijkt te komen. Deze excursie vond dan ook plaats van 22:00 tot 01:00 uur. In de winter is dit ook leuk, omdat je dan – met een beetje geluk – het noorderlicht kunt spotten.

We sliepen een nachtje in Rovaniemi, in het Santa Claus Holiday Village, waar je ook de Kerstman kunt ontmoeten!

Lunch in Rovaniemi bij Cafe en Bar 21
Arktikum
Midnight Sun Floating

Vuokatti

Vuokatti is vooral populair onder de Finnen zelf. Het is een mooie, rustige regio waar je goed kunt wandelen, varen, vissen, fietsen en – in de winter – langlaufen, skiën en huskytochten maken. Wij waren er in de zomer en kozen daarom voor een mooie hike en watersport. Een middagje vissen met Vuokatti Safari (en de een na de andere snoekbaars binnen hengelen), SUP’pen op het meer en de bekende Eino Leino trail wandelen. We hebben ons goed vermaakt!

Ik vond Vuokatti een prachtige regio, met het meer als hoogtepunt. Vanaf onze bungalow bij Vuokatinmaa Holiday Apts liepen we in een minuut naar het meer, waar we gratis gebruik mochten maken van de SUP boards. De hike was ook zeker de moeite waard, evenals het vissen. Enige ‘minpuntje’ aan Vuokatti vond ik dat het me nog steeds niet ruig genoeg was. Maar gelukkig kwam dat helemaal goed bij onze volgende bestemming!

Sunset op 21 juni
SUP’pen
Onze bungalow
Vissen in Vuokatti
Eino Leino

Ruka Kuusamo

Ruka Kuusamo is de ruigste bestemming van de week. Het zijn eigenlijk twee losse plaatsen: Ruka en Kuusamo, en liggen vlakbij de Russische grens, in het noordoosten van Finland. Technisch gezien is Ruka Kuusamo nog nét geen Lapland, maar door de ongerepte – typische Lapse – natuur en rust wordt het daarom ook wel de gateway naar Lapland genoemd. Je vindt het het schoonste drinkwater en de schoonste lucht. Er zijn amper mensen!

Wij slapen eerst twee nachtjes in Iisakki Village, een prachtig resort/camping aan een meertje. Extra leuk is dat we hier in een glazen hutje verblijven. Althans, twee van de vier muren zijn van glas, en het dak ook. Dat is dus optimaal genieten van de natuur. ’s Nachts wel goed de rolgordijnen dicht doen, want het is in de zomer de hele nacht licht. ’s Winters zou je juist de gordijnen open kunnen laten. Als je mazzel hebt, spot je dan zelfs het noorderlicht!

Onze laatste nacht in Finland spenderen we bij Isokenkäisten Klubi, nòg oostelijker en nog meer remote dan Iisakki Village. Isokenkäisten Klubi wordt gerund door twee Finse zussen en dit maakt een verblijf hier heel persoonlijk. Wij aten wat de pot schafte en kregen een persoonlijke demonstratie van de sauna: de houtkachel opstoken en vooral veel water opgieten. Daarna afkoelen in het meer (nog geen 10 graden!) en herhalen indien gewenst. Een heerlijke, ontspannende en typisch Finse ervaring!

Deze regio is ideaal voor outdoor adventure, zoals raften, hiken of beren spotten. Wie het wat rustiger aan wilt doen kan genieten van saunayoga (of gewone sauna) en lekker SUP’pen op de vele meertjes.

Afkoelen na de sauna
Iisakki Village
Bij Iisakki Village
Hiken vlakbij de Russische grens
Persreis Finland

Noorderlicht en middernachtzon

Omdat wij in juni in Finland waren, hebben we niet het noorderlicht kunnen spotten. Je kan het noorderlicht wel spotten van augustus tot en met april. De middernachtzon kan je juist in de zomer ervaren. In juni is er 24 uur per dag zon. In mei is er nog 21 uur per dag zon, een goede back-up maand dus. In juli (19 zonuren) is het alweer vijf uur per nacht donker.

Middernachtzon in Lapland

Kosten en tips

Finland staat – zoals heel Scandinavië – bekend als een duur land. En ik zal niet liegen: goedkoop is het er ook niet. Het glazen hutje kostte circa 140 euro per nacht. Een huisje zoals bij Vuokattinmaa Holiday Apts kostte ongeveer 120 euro, maar daar zou je natuurlijk ook met meerdere mensen in kunnen. Dat scheelt altijd. Voordeel is wel dat veel accommodaties – in ieder geval degene die wij hebben gezien – een keukentje hebben. Zo kan je zelf wat maaltijden maken, en op deze manier kosten besparen.

Een glas wijn of bier kost zeker zes euro. Midnight Sun Floating kostte 86 euro per persoon. Voor een huurauto betaal je circa 250 euro voor zeven dagen. De prijzen bij Voigt beginnen vanaf 845 europer persoon voor een week.

Roadtrip

Accommodaties

Wij hebben totaal in vier accommodaties geslapen in zeven dagen:

  1. Santa Claus Holiday Village, Rovaniemi – circa 100 euro p/n
  2. Vuokattinmaa Holiday Apts, Vuokatti – circa 120 euro p/n
  3. Iisakki Village, Kuusamo – circa 140 euro p/n
  4. Isokenkäisten Klubi, Kuusamo – circa 110 euro p/n

Alle accommodaties waren prima in orde. Bij Santa Claus Holiday Village en Vuokattinmaa Holiday Apts hadden we een eigen sauna, heerlijk! Bij Iisakki Village hadden we geen eigen sauna, maar er was wel een openbare sauna waar je heen kon. Eventueel hadden we de sauna ook privé kunnen huren. Bij Isokenkäisten Klubi was er ook een sauna die je per kamer kon reserveren. Alle accommodaties – behalve Isokenkäisten Klubi – hadden een eigen keukentje.

Santa Claus Holiday Village
Isokenkäisten Klubi

Eten en drinken

We hebben heerlijk gegeten in Finland. Het ontbijt en de lunch is een beetje wat je er zelf van maakt; veel hotels bieden ontbijtbuffet aan, of je kan zelf ontbijten in je huisje. Bij de supermarkt koop je broodjes, crackers, beleg of yoghurt. Niets raars! Het beste ontbijt hadden wij in Kuusamo.

Het diner bestaat vaak uit vlees of vis. We aten onder meer rendierburger, zalm, rendierstoof, hertensteak en verschillende ovenschotels. Groente is soms ver te zoeken. Vegetariërs en zeker veganisten kunnen misschien beter zelf koken. Maar stuk voor stuk waren het heerlijke maaltijden!

Fins eten
Hertenstoof
Wat de pot schaft
Zalm
Rendierenburger

Vervoer

Wij hadden een huurauto via Europcar. Je kan dit van te voren boeken en de sleutels haal je op naast de bagageband op de luchthaven (Rovaniemi Airport). De auto staat naast het vliegveld voor je klaar! Voor een week kost dit ongeveer 250 euro (iets meer dan 30 euro per dag) voor een basic auto. Wil je een grotere auto of zelfs een camper? Dan betaal je natuurlijk meer.

Onze auto

Vliegticket

Qua vliegtickets heb je niet zoveel opties. De beste optie is eigenlijk om met Voigt Travel te vliegen. Zij hebben een eigen vlucht van Rotterdam Airport naar Rovaniemi Airport. Wij konden in de zomer alleen op woensdag vliegen, dus we vlogen op woensdag 19 juni heen en op woensdag 26 juni weer terug. Op de terugweg hadden we een tussenlanding in Zweeds Lapland. De vlucht duurt circa 2-3 uur. Er is een uur tijdsverschil tussen Nederland en Lapland. Vlieg je naar Helsinki? Dan heb je meer opties. Reken op ongeveer 150 euro voor een los retourticket.

Reistijd en klimaat

De ideale reistijd voor jouw rondreis Finland is helemaal afhankelijk van je doel. Wil je een winterwonderland zien? In februari en maart ligt er de meeste sneeuw. Houd rekening met temperaturen die ver onder de -10 graden kunnen komen. December is de donkerste maand van het jaar; er is dan maar drie uur licht per dag. Je kan dus beter aan het begin van het jaar gaan.

Een zomerse reis kan tussen juni en september. In juni heb je de meeste zonuren én kan je de middernachtzon ervaren. Dat is dus een ideale maand. De natuur staat dan in volle bloei, alles is mooi groen. Juli is de warmste maand; het wordt dan gemiddeld 20 graden. Houd je van zwemmen? Dan is augustus of september weer beter. Het water is dan relatief opgewarmd. Vanaf september wordt het wel al snel weer kouder.

Sneeuwscooter parkeren?

Wifi

Bij alle accommodaties hebben we prima wifi gehad. Overigens werkt je mobiele internet natuurlijk ook gewoon; sinds een tijdje kan je je abonnement in heel Europa gebruiken. Wie echter goed wilt ontspannen, raad ik aan om de telefoon soms even weg te leggen. Finland gaat grotendeels over natuur en daar hoort internet niet altijd bij.

Ik vroeg een Fin waarom Finland het gelukkigste land ter wereld is. Ze antwoordde: “Wij wandelen door het bos, zwemmen in meren, hebben onze sauna. Deze meditatiemomenten zorgen ervoor dat wij weinig stress hebben.” Daarnaast hebben ze in Finland goede scholen, lekker eten en schone lucht. Haasten hoort hier niet bij!

Lapland

Voigt Travel

Ook een rondreis door Finland (of Fins Lapland) maken? Check de website van Voigt Travel voor de mogelijkheden. Uiteraard kan je ook op eigen houtje gaan, maar in verband met de vlucht en de expertisen van Voigt Travel is het eigenlijk wel heel fijn om toch via Voigt te boeken. Tien jaar geleden ging ik ook met Voigt Travel naar Lapland in de winter.

N.B. Ik maakte deze reis op uitnodiging van Voigt Travel. Ik ben niet betaald voor deze (positieve) review. Lees hier meer over mijn samenwerkingen met bestemmingen en bedrijven.

Lijkt een rondreis Finland jou leuker in de zomer of de winter?

Volg Vrije Meid op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *