Deze 10 digital nomad types kom je tegen op reis


Nomad Cruise 2017

Digital nomads zijn er in allerlei soorten en maten. Wie goed kijkt kan echter 10 verschillende types onderscheiden.

Digital nomads – mensen die veel reizen en onderweg kunnen blijven werken door digitale middelen – zijn niet meer weg te denken op reis. In elk café zie je wel een westerling met een laptop zitten. Op Bali zijn er zelfs hele coworkingspaces gevuld met westerlingen. Grote kans dat ook jij digital nomads spot in het wild. Welke types ken jij?

N.B. Dit artikel is geschreven met een knipoog. Niet alles even serieus nemen!

1. De backpacker met laptop

Tegenwoordig noemt bijna iedere reiziger zich digital nomad. Zodra de laptop mee is, wordt de term erin gegooid. Dat er eigenlijk geen geld verdiend wordt, vergeten we voor het gemak even. Deze ‘digital nomads’ zijn vooral bezig met het mooie plaatje en hebben de droom dit – tijdelijk – realiteit te maken. Want hoe vet zou het zijn als ze echt geld konden verdienen op reis? Grote kans dat de backpacker met laptop na een mooie reis weer een baan gaat zoeken in Nederland.

Suzanne op Nusa Lembongan

2. De wanna-be travel influencer

Gratis accommodatie in ruil voor een blog. Een tijdlijn gevuld met oogstrelende kiekjes. Jurk aan en hoed op voor de meest Instagrammable foto’s. Ook tijdens het hiken. Of nog beter: mee in de tas om even om te kleden op de berg. Deze digital nomad hoopt het te gaan maken als travel influencer. Of denkt dit stiekem al te zijn. Helaas wordt er nog weinig geld verdient. Maar binnenkort gaat deze nomad echt viral. Ik bedoel, hoe moeilijk kan het zijn?

In Chiang Mai

3. Cliché campers

Meestal komt deze happy camper in tweevoud: het stel met een campervan. Liefst zelf verbouwd en in een kek kleurtje gespoten. De cliché campers reizen rond in hun eigen busje en werken het liefst op het dak. Je herkent deze digital nomads aan hun smartphone, waarmee ze doorgaans driftig op zoek zijn naar een 4G-netwerk. De cliché campers gaan vaak niet lang mee. Je kan zo’n bus namelijk niet overal met je meenemen. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Backpacken in Australië the road less traveled
Backpacken in Australië the road less traveled

4. De Serieuze Digital Nomad die er boven staat

Deze digital nomad is alle andere types al lang ontgroeid. Er is een serieus bedrijf, en wordt goed poen verdiend en er worden geen foto’s meer gemaakt voor de gram. Been there done that! De Serieuze Digital Nomad was al locatie-onafhankelijk before it was cool. Deze nomad heeft haat aan de vraag ‘hoe de vakantie was’ en mijd coworkingspaces waar teveel andere types rondlopen. Vroeg of laat settelt de Serieuze Nomad zich in een expat-oord. Want als er iets erger is dan de nep-digital nomad, dan is het wel de gewone burger.

Digital nomad

5. De luxury nomad

Hoezo backpacken? Reizen moet minstens zo comfortabel zijn als thuis. Een luxe Airbnb, de duurste coworkingspaces en soms even bijtanken in een dik hotel. Deze digital nomad doet het niet meer voor minder. Er moet goed geld binnenkomen om deze lifestyle vol te houden, wat dus ook niet vaak lukt. De luxury nomad maakt veelal kortere trips, terwijl een eigen huis in Nederland met winst verhuurd wordt.

One Central Hotel, Cebu

6. De nomad die eigenlijk expat is

De nomad die eigenlijk expat is, is in principe locatie-onafhankelijk, maar is al jaren geleden neergestreken op zijn lievelingsplek. Gran Canaria, Mallorca, Koh Lanta of Playa del Carmen bijvoorbeeld. Wat ooit begon als een spannend digital nomad-avontuur, is in feite een verhuizing geworden. De nomad die eigenlijk expat is, huurt een woning voor onbepaalde tijd, heeft een vaste werkplek en heeft een groter sociaal netwerk dan thuis. Deze nomad lijkt meer op een expat, alleen is er geen werkgever die hem heeft gestuurd.

Ons uitzicht

7. De digital nomad die eigenlijk niet digital is

Technisch gezien is een digital nomad natuurlijk iemand die reizend geld kan verdienen dankzij digitale middelen. Denk aan een laptop, internetverbinding en – uiteraard – een online onderneming. Er zijn talloze werkzaamheden en verdienmodellen die je locatie-onafhankelijk kan uitvoeren. Maar er zijn ook werkzaamheden en verdienmodellen die je niet-digital kunt doen. En waarmee je toch geld kunt verdienen op reis. Denk aan yogales geven, foto’s maken, workshops organiseren, etc. De ‘digital nomad’ eigenlijk niet digital is, kan prima een digibeet zijn!

Zen in Costa Rica (jurkje via Sandy Hauser)

8. De digital nomad die eigenlijk geen digital nomad meer is

Jep, ik val zelf ook (o.a.) een beetje in deze categorie. Afgelopen winter werkte ik nog vier maanden vanuit het buitenland. Inmiddels ben ik alweer bijna een half jaar thuis, en de enige lange reis die ik op de planning heb is een maand Australië. Ik ben natuurlijk nog steeds locatie-onafhankelijk; ik kan werken waar ik wil. Maar ik wíl gewoon eigenlijk het liefste nu in Utrecht zijn. De digital nomad die eigenlijk geen digital nomad meer is, vind het moeilijk om deze term los te laten. Zij ziet ‘digital nomad zijn’ meer als lifestyle. En daarvoor hoef je niet altijd in het buitenland te zitten.

Foto door Anouk Fotografeert

9. De digital nomad family

Men neme een slanke, mooie vrouw en een gespierde, knappe man. Voeg daar vervolgens een schattige baby aan toe, en de digital nomad family is geboren! De digital nomad family heeft het leven als digital nomad ge’upgrade naar het hoogste niveau. Hoezo vroeg of laat settelen? Ook met kind kan je gewoon door blijven reizen. Soms op hoog tempo, soms stiekem als expat (zie type 6), soms als veredelde backpackers (type 1) die hopen dat ze influencers worden (type 2). En dat alles natuurlijk dankzij de support van baby.

Digital nomad family

10. De digital nomad waar je niet meer jaloers op bent

Al acht jaar onderweg, geen eigen huis, elke week in het vliegtuig, nooit een vaste relatie… De digital nomad waar je niet meer jaloers op bent, is iets te lang blijven hangen in dit leven. Vriendschappen zijn verwaterd, voor huwelijken en verjaardagen wordt deze nomad niet eens meer gevraagd, het wordt allemaal een beetje sneu. Deze doorgewinterde fanatiekeling slaapt zelfs zo nu en dan nog in dorms, waar de gemiddelde leeftijd zo’n 15 jaar jonger ligt. Leuk hoor, als je de 100 landen kan aantikken. Maar ik word al onrustig als ik aan dit type denk!

Verschillende digital nomads

Deze blog is met een knipoog geschreven, maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Waar het mij om gaat is dat er

  1. niet één ’type’ digital nomad is; en
  2. er geen goed of fout ’type’ is.

Digital nomad is geen beschermde titel. Er zijn geen drie boxjes die je allemaal aan moet vinken om jezelf digital nomad te kunnen noemen. Er zijn 101 manieren om een digital nomad te zijn – fulltime of af en toe. De ene manier is niet beter dan de ander. Doe wat jij wilt. Daar gaat het uiteindelijk om: de vrijheid om te leven zoals jij dat wilt.

Meer weten over digital nomad worden?

Meer weten over werken en reizen als digital nomad? Klik hier om al mijn blogs over digital nomads te bekijken. Echt alles weten over locatie-onafhankelijk werken en geld verdienen vanuit het buitenland? Ik schreef een e-book (50+pagina’s) Reizend Ondernemen. Meer info vind je hier.

E-Book Reizend Ondernemen

Oh, en ik organiseer 26 september mijn eerste Digital Nomad Masterclass. Er is plek voor 7 mensen. Meer weten? Check it out!

Welke types kom jij vaak tegen op reis? En bij welk type hoor jij?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *