Boek: Blondjes Beleggen Beter + beleggingstips 2


Beleggen Blondjes Beter?

Dit zijn mijn learnings uit het goed verkochte boek Blondjes Beleggen Beter – voor de startende belegger.

Begin dit jaar las ik het goed verkochte boek Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse. Janneke is beurscommentator en presentatrice bij RTL Z. Ze belegt al sinds 2013 en heeft daar tot nu toe een leuk rendement mee gehaald. Op haar blog Blondjes Beleggen Beter doet ze verslag van haar beleggingen. En nu is er dus ook een boek!

Learnings uit Blondjes Beleggen Beter

Omdat ik zelf al een tijdje nieuwsgierig naar beleggen ben, maar niet goed weet hoe het werkt en waar ik moet beginnen, las ik het boek van Janneke. Dat was leerzaam! Ik heb inmiddels zelfs mijn eerste stappen op de beurs gezet. In deze blog deel ik de zeven learnings en tips die ik leerde uit Blondjes Beleggen Beter

1. Beleggen is een must

Eigenlijk is dit de belangrijkste conclusie van het boek. Beleggen is een slimme manier om met je geld om te gaan. Mits je je inleest natuurlijk! Sparen levert je tegenwoordig vrijwel niets meer op, en om toch je vermogen te laten groeien is beleggen dan een goede optie.

2. De aanhouder wint

Beleggen is eigenlijk een kwestie van tijd. Het is geen snelle manier om rijk te worden. Dat kán wel, maar dan loop je flinke risico’s. Het beste is dus om je geld voor minimaal vijf, tien of liefst nog langer te beleggen. Niet aankomen, gewoon laten staan en wachten. De gemiddelde stijging van de beurs is zeven procent, en door het rente op rente-effect levert dit jou uiteindelijk een mooi bedrag op!

3. Spreiden is key

Als je gaat beleggen moet je ervoor zorgen dat je je geld spreidt. Over aandelen en obligaties, over verschillende landen en sectoren, zodat je minimaal 10-12 verschillende soorten beleggingen hebt. Zo voorkom je dat er een belegging instort en je meteen al je geld kwijt bent. Door te spreiden loop je minder risico en worden verliezen gecompenseerd door de winst van andere beleggingen.

4. Start met een EFT (indexbeleggen)

Geen idee waar je moet beginnen? Dan is een EFT een goed idee. EFT staat voor Exchange Traded Fund en is een soort beleggingsfonds (een verzameling van beleggingen) die een index volgt. Een index is bijvoorbeeld de AEX – de Nederlandse beurs. Als je belegt in een EFT van de AEX, beleg je dus eigenlijk in de grootste bedrijven van de Nederlandse beurs. Je geld zit zo automatisch gespreid, zodat je weinig risico loopt op de lange termijn. De AEX stijgt gemiddeld met zeven procent per jaar, dus dat levert je een leuk rendement op.

5. Let op de kosten

De kosten die je betaalt voor een beleggingsrekening of beheerd beleggen kunnen een behoorlijke hap nemen uit je rendement. Stel dat je een paar procent aan kosten per jaar betaalt, dan scheelt dit flink wat rendement. Check dus goed hoeveel kosten je overal betaalt, en kies aan de hand daarvan voor de juiste manier van beleggen voor jou. Ik heb gekozen voor een beleggingsrekening bij ING waar ik zelf kan beleggen.

6. Hoe koop je een belegging?

Hier had ik dus geen idee van. Hoe begin je? Waar koop je een aandeel? In Blondjes Beleggen Beter heb ik geleerd dat je hiervoor een beleggingsrekening moet openen. Dat kan bij een broker: een bank of een andere instantie. Vervolgens kan je zoeken naar aandelen (of obligaties, beleggingsfonden of EFT’s) en deze kopen. Tip: koop periodiek – bijvoorbeeld elke maand – wat nieuwe beleggingen zodat je minder last hebt van koersschommelingen.

7. Beleggen is niet alles

Let op: beleggen is geen heilige graal of wondermiddel. Het is niet geschikt voor elk spaardoel. Korte termijn spaardoelen kan je beter ‘gewoon’ op je spaarrekening sparen. En houd sowieso altijd een buffer op je spaarrekening voor onverwachte uitgaven. Beleggen doe je met een lange termijn-intentie. Het beste is dus als je zo lang mogelijk van het belegde geld kan afblijven, anders moet je misschien opeens met verlies verkopen.

Disclaimer

Deze blog noch het boek Blondjes Beleggen Beter biedt gegarandeerd succes op de beurs. Ik raad iedereen aan zich goed in te lezen (en het boek zelf te lezen), alvorens je begint met beleggen. Beleggen biedt geen garantie, maar wie de tijd heeft kan zeer mooie rendementen behalen, zeer als je je geld spreidt en lang kan wachten. Die rendementen kan je met sparen niet meer behalen tegenwoordig! Veel plezier op de beurs!

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Boek: Blondjes Beleggen Beter + beleggingstips