FBTO Reisverzekering: zo ben ik verzekerd als digital nomad


Happy aan het werk in Thailand

Werken en reizen als digital nomad: wat voor reisverzekering moet je dan hebben? Ik heb een doorlopende zakelijke reisverzekering met werelddekking bij FBTO.

Als digital nomad reis je de wereld rond, terwijl je ook je werk doet. Of je nu fulltime op reis bent of af en toe als parttime digital nomad werkt vanuit het buitenland – een reisverzekering is nodig. Of nou ja, het is niet verplicht, maar ik zou het zeker aanraden. Ik zorg er in ieder geval altijd voor dat ik verzekerd ben als ik op reis ga.

Reisverzekering voor digital nomads

Sinds ik in 2016 ging werken en reizen als digital nomad, heb ik een zakelijke reisverzekering bij FBTO. Ik heb deze FBTO reisverzekering afgesloten omdat ik natuurlijk wel eens reis voor business, maar ook voor pleasure. Vaak is het verschil niet eens erg duidelijk tijdens een trip. Zo werk ik wel eens vier dagen in een coworking in Canggu, en ga dan in het weekend een weekendje weg naar Sidemen.

Was me iets overkomen, en ik had geen zakelijke reisverzekering, dan had mijn ‘gewone’ reisverzekering waarschijnlijk gezegd dat ik voor werk in het buitenland zat, en de schade niet onder de verzekering viel. Had ik een zakelijke verzekering gehad, dan had ik waarschijnlijk gehoord dat ik een weekendje weg was, en de schade niet onder de verzekering viel. Met een zakelijke reisverzekering heb je twee-in-een. Ideaal voor digital nomads!

Doorlopende reisverzekering

Eigenlijk is mijn zakelijke reisverzekering ‘gewoon’ aan te merken als een doorlopende reisverzekering. Alleen heb ik daarbij de zakelijke module gekozen. Zo ben je ook verzekerd tijdens zakenreizen, en maakt het dus eigenlijk niet uit of een reis nu gekwalificeerd kan worden als business of pleasure trip. Bij mij loopt het nogal eens door elkaar.

Module Zakenreizen

De module zakenreizen kan je aanzetten als je op zakenreis gaat, je een reis maakt voor je stage of studie, of je vrijwilligerswerk gaat doen. Zodra je reis geen ‘echte vakantie’ is, heb je deze aanvullende module nodig. Anders ben je niet verzekerd. Ik heb de module doorlopend aan staan, omdat ik verspreid over het jaar veel weg ga. Zo kan ik ‘m niet vergeten aan te zetten.

In sommige gevallen krijg je geen vergoeding, bijvoorbeeld als je blijvend in het buitenland in loondienst werkt voor een Nederlandse of buitenlandse werkgever.

Dojo Bali

Module Werelddekking

De module werelddekking heb ik eigenlijk ook doorlopend aan staan. Deze kan je aanzetten als je buiten Europa op vakantie gaat. Ik ga vaak meerdere keren per jaar buiten Europa op reis, dus zet de module nooit uit. Overigens vallen ook de volgende landen binnen de ‘gewone’ reisverzekering:

 • Azoren
 • Canarische Eilanden
 • Madeira
 • Cyprus
 • Algerije
 • Egypte
 • Israël
 • Libanon
 • Libië
 • Marokko
 • Syrië
 • Tunesië
 • Turkije
Met mijn vriend in de Filipijnen

Module Lang op reis

Lang op reis? Dat is bij FBTO reisverzekering langer dan 60 dagen. Veel reisverzekeringen, waaronder dus ook die van FBTO, dekken namelijk maar tot reizen van bijvoorbeeld 50 of 60 dagen. Ga je langer weg? Dan ben je officieel lang op reis en moet je een extra module aanzetten. Deze heb ik dus aangezet toen ik vier maanden ging werken en reizen als digital nomad.

Let op: Als je langer dan 365 dagen achter elkaar op reis bent, dekt de verzekering niet meer. Dan moet je dus weer een extra verzekering afsluiten.

Module Winter- en onderwatersport

Tot slot heb ik vaak de module Winter- en onderwatersport aanstaan. Dit is handig bij bijvoorbeeld gestolen ski’s of als je je duiktrip moet staken door een ongeval. Ook als je moet worden opgespoord, gered of vervoerd worden de kosten vergoed; tot maximaal € 12.500,- per gebeurtenis. Je wilt er niet aan denken, maar toch fijn dat dit gedekt is als zoiets gebeurt.

Duiken in Azië

Kosten FBTO Reisverzekering

De kosten van een FBTO Reisverzekering beginnen bij € 2,10 per persoon per maand. De aanvullende modules die ik heb kosten:

 • Zakenreizen: € 1,67 per maand
 • Wereld: € 0,60 per maand
 • Winter- en onderwatersport: € 0,57 per maand
 • Lang op reis: € 2,50 per maand

Daarbij betaal je 21% assurantiebelasting.

De totale premie die ik betaal voor mijn reisverzekering plus alle genoemde modules komt dan neer op € 8,46 per maand. Ik vind dit een prima bedrag. Ga je niet lang op reis, niet doorlopend of wereldwijd, of hoef je geen winter- of onderwatersportmodule? Dan betaal je voor een zakelijke reisverzekering (FBTO reisverzekering + module Zakenreis) € 4,56 per maand.

Bereken hier jouw premie

Modules aan- en uitzetten

Fijn aan FBTO is dat je gemakkelijk alle modules kan aan- of uitzetten via de online omgeving. Zo staan momenteel mijn modules lang op reis, wereldwijd en winter- of onderwatersport even uit omdat ik voor nu nog geen plannen heb voor een lange, verre reis.

Meer weten?

Kijk op de website van FBTO voor meer informatie over de reisverzekering. Je vindt hier de polisvoorwaarden.

Uitschrijven uit Nederland?

Ga jij jaren weg en wil je je uitschrijven uit Nederland? Dan kan je ook geen verzekeringen aanhouden in Nederland. Althans, niet dit soort verzekeringen. Je moet dan een andere oplossing vinden. Voor meer informatie verwijs ik je naar ervaringsdeskundigen als Esther Jacobs en Steven Zwerink.

Ben jij al verzekering? Ook zakelijk als digital nomad? Benieuwd naar jouw ervaring en modules!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *