Beleggen voor beginners: vijf tips


Foto door Elke Smit

 

Wist je dat je al kunt zinvol kan beleggen met een bedrag van 500 euro? Beleggen is niet alleen iets voor de rijke lui. Maar door beleggen kan je wel rijk worden 😉 Ik vroeg om tips aan Financer.com.

 

Sinds ik Rich Dad Poor Dad heb gelezen, ben ik in de ban van geld verdienen. Ik vond geld verdienen altijd al belangrijk en leuk, maar inmiddels zie ik het echt als een spel met een winst zonder maximum. Een van de opties waar ik in Rich Dad Poor Dad over heb gelezen is beleggen, maar hoe werkt dat nou eigenlijk? En kunnen mensen als jij en ik daar ook al mee beginnen?

 

Starten met beleggen in 5 stappen

Grote dingen kunnen klein beginnen: 500 euro is al genoeg om een ​​beleggersaccount te openen en te beginnen met beleggen. Vooral met automatisch beleggen kan je onder begeleiding – tegen een kleine vergoeding – al mooie rendementen behalen. De juiste mindset en een goede voorbereiding zijn alles wat je nodig hebt om te beginnen met beleggen. Bereid je voor met deze vijf tips:

 

1. Wanneer kiezen voor een beleggingsrekening?

Als je nog niet aan het sparen bent voor je pensioen – of wel, maar niet genoeg – dan is de beste plaats om je spaargeld te deponeren een individuele pensioenspaarrekening (bankspaarrekening). Deze spaarrekeningen zijn specifiek bestemd voor pensioensparen. Dit betekent dat je belastingvoordelen krijgt wanneer je op deze manier spaart voor je oude dag. 

Je hebt de keuze uit twee typen bankspaarrekeningen: de spaarrekening (lijfrentespaarrekening) en de beleggingsrekening (lijfrentebeleggingsrecht).

Wanneer je kiest voor sparen heb je als voordeel de zekerheid met betrekking tot het rendement (laag risico). Dit rendement is vaak echter ook aan de lage kant. Wil je een hoger rendement behalen op je pensioengeld (en bent je bereid een hoger risico te lopen), dan kan je bij verschillende banken en beleggingsinstellingen kiezen voor beleggen. Dit geld staat vast en kan je enkel laten uitkeren wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Het proces om een account te openen duurt minder dan 15 minuten en kan meestal volledig online worden gedaan.

Als je reeds goed op weg bent met het sparen voor je pensioen, dan kan je in plaats daarvan een belastbare beleggingsrekening openen. Dit is een all-purpose account (dus voor alle doeleinden) zonder speciale belastingvoordelen. Bovendien zijn er geen regels die bepalen hoeveel je kan bijdragen en wanneer je geld kunt opnemen. Lees hier meer over beleggingsrekeningen, inclusief hoe je eentje opent.

 

2. Kies voor hands-on of hands-off beleggen

Automatische beleggingsrekeningen (hand-off) zijn speciaal ontworpen voor mensen die graag hun geld willen laten beleggen tegen lage kosten.

Wanneer je kiest voor een ‘laten beleggen’ rekening (hands-off), wordt er automatisch een beleggingsportfolio opgebouwd op basis van informatie die je deelt, zoals jouw persoonlijke doelen en risicotolerantie. Automatische accounts zijn een van de beste manieren om een ​​klein bedrag te beleggen. Je betaalt een kleine beheervergoeding voor de service. Deze bedraagt meestal een percentage van het beheerde vermogen. Dit betekent dat het bedrag dat je betaalt, gekoppeld is aan je accountsaldo.

Als je liever leert hoe je zelf geld kunt beleggen (hands-on) – zodat je in de toekomst niet afhankelijk bent van automatische accounts of adviseurs – kan dat natuurlijk ook. Je betaalt dan minder, maar je moet jezelf dan wel goed inlezen.

 

3. Doe-het-zelf-beleggen? Gebruik commissie-vrije ETF’s

Als je kiest om zelf te beleggen is dat zeker een goede strategie. Zorg wel voor genoeg verschillende aandelen in je portefeuille, om zo je risico te spreiden. Diversificatie is belangrijk omdat het je investering spreidt.  Wanneer een investering daalt, kan een andere stijgen, waardoor de zaken in evenwicht blijven.

Hier komen exchange-traded funds (EFT’s) in het spel. ETF’s zijn een soort beleggingsfondsen die je in staat stellen om een ​​aantal verschillende beleggingen (diversificatie) in een enkele transactie te kopen. 

ETF’s zijn met name een goede keuze als je een kleine hoeveelheid geld wilt beleggen: ze worden verhandeld via een beurs zoals een aandeel en worden dus ook gekocht volgens een ‘aandelenkoers’. Je zou in een paar ETF’s kunnen beleggen en redelijk goed gediversifieerd zijn voor al 500 euro.

Kanttekening: omdat ETF’s als een aandeel worden verhandeld, kunnen ze onderworpen zijn aan (hoge) handelscommissies, die snel jouw beschikbare bedrag om te beleggen omlaag kunnen halen. Misschien dus toch maar hands-off beleggen?

 

4. Houd contant geld geïnvesteerd voor vijf jaar of meer

Geld dat je nodig hebt om op korte termijn (vijf jaar of minder) een financieel doel te financieren gebruik je beter niet om mee te beleggen. Je hebt dan namelijk niet genoeg tijd om de dips in de markt uit te zitten. Geld voor een langetermijndoel zoals pensioen moet worden geïnvesteerd. De tijd staat jouw geld toe om te groeien en te herstellen van korte termijn marktfluctuaties.

De mogelijke opbrengst: 500 euro belegd met een rendement van zeven procent zal gedurende 30 jaar waarschijnlijk toenemen tot bijna 4000 euro. Dat is acht keer zoveel! 

 

5. Heb je het geld eerder nodig? Overweeg deze opties

Voor elke investering geldt, hoe meer tijd er is om te groeien, hoe beter. Maar het leven staat vaak in de weg 😉 en je hebt je geld toch eerder nodig.

Er zijn enkele alternatieven die meer opleveren dan enkel je cash te bewaren onder de matras of op een normale spaarrekening: hoge opbrengst online spaarrekeningen, geldmarkt-rekeningen, kortlopende obligaties en peer-to-peer leningen kunnen vaak betere rendementen opleveren. Lees er meer over op de website van Financer.com. Financer.com vergelijkt leningen en andere financiële gegevens.

 

Lijkt beleggen jou iets voor je pensioen, of voor een ander doel? En voor welke vorm kies jij?

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

 

Deze blog is geschreven met dank aan Financer.com. Ik hoop dat je er wat aan hebt!
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *