Zij verdient een ton per jaar: Renée Lamboo (PorteRenee)


Renée Lamboo (PorteRenee)

Hoe kan je een ton verdienen? Dat willen we allemaal wel! Renée Lamboo van PorteRenee deelt hoe zij als blogger en auteur een ton per jaar verdient.

In deze rubriek interview ik elke maand een vrouwelijke ondernemer die een ton per jaar verdient. Want dat willen we allemaal wel! Hoe doe je dat nou? Dit is hoe Renée Lamboo – bekend van haar blog PorteRenee over personal finance – een ton per jaar omzet. Zo kan zij een ton verdienen:

1. Kan je je even voorstellen?

“Ik ben Renée Lamboo, 35 jaar en ik woon met mijn man en twee kinderen in een twee-onder-een-kapwoning in Lisse. Ik heb 15 jaar ervaring als journalist. Sinds 2017 heb ik de blog PorteRenee. Dat is nu mijn main inkomstenbron. Ik doe er af en toe nog een schrijfklus naast als ik die heel leuk vind. Mijn man heeft ook een eigen bedrijf. Daarnaast helpt hij veel mee met PorteRenee. PorteRenee trekt nu ruim 200.000 unieke bezoekers per maand.”

2. Wat hebben jij en je man met geld?

“We leerden elkaar kennen in de vorige crisis. Mijn toenmalige huis stond onder water. Ik wilde er vanaf, maar wist dat ik met een restschuld zou eindigen. Het huis heeft drie jaar te koop gestaan. In die periode wist ik €40.000 te sparen, zodat ik geen schuld zou overhouden na de verkoop. Ik stond ervan versteld dat het gelukt was. Inmiddels was ik gewend geraakt aan het sparen. Mijn man zei: “Laten we nu voor iets leuks sparen!” Hij kwam met het idee: “Laten we een ton gaan sparen!” Een bizar plan, zeker omdat ik toen nog niet zo goed verdiende als nu. Het lukte ons in vier jaar tijd Nu hebben we een mooi huis zonder hoge hypotheek. We zijn blijven sparen, nu voor de toekomst.”

3. Ging sparen je altijd al goed af? Vertel eens!

“Pas toen ik een groot doel had, kon ik opeens sparen. Heel gek. Na die eerste uitdaging, kon ik voor mijn gevoel niet meer terug. Het zou zonde zijn om dat geld weer te gaan uitgeven. Daar gaat het vaak ‘fout’. Zodra we meer verdienen, en er meer ruimte is om geld uit te geven, gebeurt dat ook.Zo kom je in een rat race terecht. Er is nooit genoeg. Ik heb hier een boek over geschreven: Duur huis, nooit thuis. Daarin focus ik juist op minder vaste lasten creëren in plaats van meer verdienen voor financiële vrijheid. Zolang je al je geld uit blijft geven, bouw je namelijk nooit vermogen op.”

4. Hoe sparen jullie precies?

“Als zelfstandig ondernemers hebben we geen stabiel inkomen. Toch sparen we iedere maand. In een spaardocument houden we alles bij: ons doelbedrag (weer een ton), en dat gedeeld door het aantal maanden (we hebben er ongeveer drie jaar voor uitgetrokken). Dat bedrag sparen we iedere maand. Als we een maand minder verdienen en niet genoeg kunnen sparen, storten we in een betere maand een extra bedrag. Van het spaargeld beleggen we ook een groot deel automatisch in indexfondsen. We beleggen nu omdat we het geld niet op korte termijn nodig hebben, wat vorige keer wel het geval was.”

5. Kan je iets vertellen over je verdienmodellen met PorteRenee?

“Ik heb meerdere verdienmodellen: advertenties op de website, samenwerkingen met partners (sponsored content) en affiliate marketing. De affiliatelinks verwerk ik ook in mailings. De advertentie-inkomsten zijn het meest stabiel. De inkomsten uit sponsored content wisselen heel erg. Ik ben erg kritisch met wie ik wel en niet werk. Daarnaast geef ik lezingen en workshops, en word ik ingehuurd om mee te denken met bedrijven over hun content.”

6. Wat is je jaaromzet? En je winst?

“In 2019 was de jaaromzet van PorteRenee tussen de 120.000 en 130.000 euro. Dat is niet alleen mijn verdiensten, mijn man werkt ook veel meer voor PorteRenee. Hij werkt zelf ook nog als radiomaker. We hebben niet veel zakelijke kosten: soms wat freelance schrijvers en iemand die onze Pinterest doet. Totaal zo’n 30.000 euro denk ik. Onze winst ligt dus rond de ton. Hier moeten we natuurlijk nog belasting over betalen. Gemiddeld gaat 50 procent van ons netto inkomen naar de spaar- of beleggingsrekening. We hebben geen hoge vaste lasten.” 

7. Hoe houden jullie je vaste lasten laag?

“We hebben 730 euro aan woonlasten samen. Dit komt deels doordat we veel eigen geld in ons huis hebben gestopt. We hebben nu een auto, maar die gaan we verkopen en het zonder proberen. We hebben onze uitgaven goed onder controle. Niet dat we nooit iets leuks doen of kopen, maar alleen de dingen die ons dat echt waard zijn. Totaal kunnen we als gezin met 1800-1900 euro rondkomen als het moet. Dat heb ik even gecheckt toen corona kwam. Just in case.”

8. Hoe heb je van je blog je inkomen kunnen maken?

“Ik ben in december 2017 met PorteRenee begonnen. De bezoekersaantallen groeiden meteen al snel. Ik stak er ook veel tijd in: elke avond na mijn ‘gewone’ werk, werkte ik aan PorteRenee. Na zes maanden – half 2018 ongeveer – ben ik er fulltime voor gegaan. Dat was qua inkomen even pittig. Ik heb dat jaar niet zoveel verdiend. Het was echt een omslagjaar. Ik heb toen ook mijn boek geschreven. Mijn omzet bedroeg dat jaar misschien 30.000 euro. Maar 2019 werd een topjaar. PorteRenee is ook dit laatste jaar weer hard gegroeid. Mijn tip is dan ook: blijf doorwerken, pak door! Ga er echt voor! Er is zoveel gratis informatie te vinden online. Verdiep je erin! Wat dat betreft liggen kennis en geld echt voor het oprapen”

9. Hoeveel uur werk je per week?

“Ik werk drie dagen per week op kantoor tot half 3 ‘s middags. We hebben een eigen kantoor in het dorp. Op die dagen zijn onze kinderen op school en bij de opvang. Verder werk ik nog wat uurtjes thuis en in de avonden. Maar niet fulltime dus. Dat was ook echt een voorwaarde voor ons: leuk verdienen, maar genoeg tijd met de kinderen hebben. Passief inkomen helpt daarbij. Ik kan nu minder werken dan vroeger. Toen was ik erg gemotiveerd om uren te maken, omdat ik uurtje-factuurtje werkte. Maar zodra ik stopte, verdiende ik ook niets. Daarom heb ik geïnvesteerd, en er tijd en energie ingestoken. Nu verdien ik meer in minder tijd. Het is dan vooral de ‘truc’ om niet ook meer te gaan uitgeven. Voor die ‘levensstijl-inflatie’ moet je waken.”

10. Wat zijn je favoriete boeken over geld?

“Mijn man en ik lezen nu De rijkste man van Babylon vertaald door Michael Pilarczyk. Heel interessant, zeker als je net komt kijken. Ik vind het altijd weer fijn om opnieuw te lezen. Het boek Miljonair met een gewone baan en Hypotheekvrij zijn ook interessant. Beide boeken gaan over hoe je het maximale kan halen uit wat je hebt. Mijn eigen boek gaat hier ook over. Ik verkoop ook een praktisch e-book: Op weg naar een rijker leven. In januari 2021 breng ik een money planner uit. 

Update: Renee’s Money Planner is nu te bestellen:

11. Tot slot: hoe denk je over ‘money mindset’?

“Ik geloof in het principe dat hoe je over geld denkt heel veel invloed heeft op wat je ermee gaat bereiken. Sommige mensen denken echter: ‘als ik maar aan geld denk, dan komt het vanzelf op mijn rekening.’ Zo werkt het niet. Je zal er zelf voor moeten werken. Money mindset is meer dan een zak geld visualiseren. Veel mensen hebben beperkende gedachten over geld. Ik krijg reacties op mijn blog zoals ‘leuk voor hen, maar voor mij kan dat niet.’ Dat is onzin. Voor sommige mensen is sparen uitdagender, maar je kan je situatie altijd verbeteren. Vraag jezelf af wat je eruit kan halen dat voor jou wel interessant is. Neem mee wat je kan gebruiken. Met alleen maar klagen kom je er sowieso niet.”

Vragen aan Renée? Stel ze hieronder. Volg Renée op Instagram en op PorteRenee.nl.

Renée Lamboo

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

boek
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *