Wat is affiliate marketing? 4


Affiliate markteting

Met affiliate marketing kan je online geld verdienen doordat jouw bezoekers iets kopen via links op jouw website. In deze blog lees je meer over deze manier van online geld verdienen.

Wikipedia beschrijft affiliate marketing als volgt:

“Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads die de affiliate heeft aangeleverd.”

Met andere woorden: als affiliate kan je geld verdienen doordat anderen via jou iets kopen bij een derde partij. Een ideale verdienmodel voor passief inkomen! In deze blog geef ik voorbeelden van affiliate marketing: op deze manieren verdien ik online geld, en kan jij dat ook!

Affiliate marketing

Affiliate programma’s die ik gebruik

Een van mijn verdienmodellen met deze website is ook affiliate marketing. Ik kan iedereen met een blog – of website in het algemeen – aanraden om ook met affiliate marketing aan te slag te gaan. Het is een ideale manier om extra geld te verdienen met je site, en online inkomsten te verdienen. Het voordeel aan affiliate marketing is bovendien dat het passief is: je hoeft er niet actief voor aan de slag. Zo kan je ook geld verdienen als je ligt te slapen of op vakantie bent.

Booking.com

Ik verdien het meeste aan affiliate marketing via het programma van Booking.com. Via hun partnerprogramma kan ik speciale links maken, die plaats op VrijeMeid.nl. Boekt iemand een hotel via zo’n link? Dan ontvang ik van Booking.com een commissie. De gebruiker betaalt niets extra’s.

Bol.com

Bol.com heeft ook een affiliateprogramma. Wanneer ik bijvoorbeeld boeken aanprijs op mijn blog, maak ik ook hiervoor speciale links aan op Bol.com. Koopt iemand een boek dat ik aanbeveel op VrijeMeid.nl? Dan ontvang ik hierover een commissie van Bol.com.

Plug & Pay

Plug & Pay is het affiliatesysteem van de eigenaren van IMU, dé online marketing-goeroe’s van Nederland. Met Plug & Pay kan je niet alleen betaalpagina’s aanmaken voor je eigen producten en diensten, maar ook makkelijk een affiliatesysteem toevoegen. Zo kunnen anderen jouw online producten en diensten gaan promoten, wordt alles bijgehouden en krijgen zij commissie bij verkoop.

Download hun gratis e-book over affiliate marketing >

Andere affiliateprogramma’s

Booking.com

Wat levert affiliate marketing op?

Wat affiliate marketing je oplevert, is afhankelijk van een aantal factoren:

 • De tijd die je erin steekt: hoeveel linkjes plaats je op je website?
 • Hoeveel bezoekers heeft je website?
 • Hoe relevant is jouw website voor je bezoekers?
 • In welke fase van de customer journey bevinden jouw bezoekers zich?

In het gunstigste geval verdien je duizenden euro’s per maand met affiliate marketing. Experts als Jacko Meijaard verdienen wel 10.000 euro per maand op deze manier! Zelf verdien ik gemiddeld een paar honderd euro per maand met affiliate marketing. De meeste inkomsten komen bij mij via Booking.com, daarna Bol.com. Dit heeft alles te maken met onderstaande factoren.

Hoeveel tijd steek je erin?

Geld verdienen via affiliate marketing is een manier van passief inkomen. Maar je zal er wel eerst iets voor moeten doen! Om te genieten van affiliate marketing zal je je eerst aan moeten sluiten bij affiliate programma’s, en vervolgens linkjes moeten aanmaken voor de producten of diensten die je op je website gaat promoten. Dit kan best wat tijd kosten.

Hoeveel bezoekers heeft jouw website?

Een website zonder bezoekers, zal geen geld opleveren dankzij affiliate marketing. Als je geen bezoekers hebt, zal niemand immers op je linkjes klikken. Hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer er doorgaans op je affiliate links geklikt wordt. Een website met 100.000 bezoekers per maand verdient waarschijnlijk meer aan affiliate marketing dan een website met 1.000 bezoekers per maand.

Zo verdriedubbelde ik mijn bezoekersaantallen >

Hoe relevant is jouw website?

Met een niche website kan je al veel sneller geld verdienen dan met een algemene website. Je hoeft dus niet een supergrote site te hebben om wat aan je site te verdienen. Hoe specifieker jouw site, hoe meer betrokken de bezoekers waarschijnlijk is. En betrokken bezoekers zijn sneller geneigd iets te kopen.

In welke fase bevindt jouw bezoeker zich?

Iemand die zich nog aan het oriënteren is, zal minder snel een aankoop doen dan iemand die al gericht op zoek is naar een bepaald product. Daarom converteren blogs over specifieke bestemmingen vaak beter dan blogs met algemene reistips. ’15x Tips voor Praag’ zal beter converteren dan ‘De mooiste landen van Europa’. Lezers van de eerste blog gaan namelijk al naar Praag, terwijl lezers van de tweede blog zich nog aan het oriënteren zijn op een bestemming.

Affiliate marketing

Hoe begin ik met affiliate marketing?

Goed nieuws: je kan vandaag nog beginnen met affiliate marketing, en het kost je niets. Geen geld, alleen wat tijd. Je zal namelijk wel een website moeten hebben (tip: begin een niche blog), je moeten aansluiten bij affiliate programma’s en relevante affiliate links moeten toevoegen.

 1. Website maken (als je die nog niet hebt)
 2. Aansluiten bij affiliate programma’s (zie bovenstaande)
 3. Affiliate links toevoegen op je website

Daarna kan het online geld verdienen beginnen!

Meer weten? Dan kan ik deze online cursus van Jacko Meijaard over affiliate marketing aanraden. De cursus kost 47 euro. Niets te verliezen, toch?

Verdien jij al geld met affiliate marketing?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Wat is affiliate marketing?

 • ramses van der werf

  Hi Suzanne,

  Wat een leuke blog heb je hier gemaakt, en ook heerlijk to the point. Ik ben inmiddels al weer een jaar of 12 bezig met affiliate marketing. En het klopt precies wat je zegt, in het MEEST GUNSTIGE geval haal je er duizenden euro’s per maand uit.

  Na 12 jaar hard werken mag ik ook niet klagen over mijn inkomsten gelukkig, maar de meesten zullen geen duizenden euro’s binnenhalen denk ik.

  Ik vind het ook heel reeel dat je aangeeft dat er diverse factoren zijn die je inkomsten bepalen. Dat lees je bijna nergens.

 • Saskia

  Hoi Suzanne, dank je voor de superinteressante informatie. Ik wil gaan beginnen met een website/blog met informatie over een niche-onderwerp, en ik weet niet zo goed wat voor affiliate links daar bij zouden passen. Wat vind jij van Google AdSense o.i.d.?