Productief werken als digital nomad: 7 tips


Digital nomad op Nomad Cruise

Werken vanuit het buitenland vereist een zekere discipline. Hoe houd je je aandacht erbij als er altijd wat leukers te doen is? Ik heb tips voor meer productiviteit als digital nomad!

Na 4,5 jaar locatie-onafhankelijk ondernemen, kan ik wel zeggen dat ik weet hoe je zo productief mogelijk werkt vanuit het buitenland. In deze blog deel ik mijn ideale dagplanning, weekindeling en meer tips om zo productief mogelijk te werken vanuit het buitenland.

De uitdaging

Als zelfstandig ondernemer kan je zelf bepalen hoe je je dagen indeelt. Je kan vroeg beginnen, of juist laat eindigen. Net wat voor jou werkt! De vrijheid die je als zelfstandige cadeau krijgt, komt echt wel met een prijs. Je moet flinke discipline hebben om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Er is niemand die jou een schop onder de kont geeft als je een off day hebt. Uiteindelijk moet je natuurlijk wel je klanten tevreden houden, maar je bent dus wel zelf degene die voor de motivatie zorgt. Hoe doe je dat? Productiviteit als digital nomad in nog moeilijker, omdat je nota bene in het paradijs bent.

Canggu – surfers paradise

Mijn beste tips:

 • Werk met themadagen
 • Maak een reële to-do-list (met tijdsduur)
 • Begin met het belangrijkste
 • Werk als je het meest productief bent
 • Stel een deadline: weet wanneer je ‘klaar’ bent
 • Houd rekening met tijdsverschil
 • Weet waar je het voor doet

Themadagen

Met themadagen bedoel ik dat je elke werkdag een bepaald thema geeft. Zo is maandag bijvoorbeeld de dag dat ik aan VrijeMeid.nl werk. Op dinsdag en donderdag werk ik aan Snappr. Woensdag is voor mijn businesscoach Carlijn en mijn nieuwe e-course. Op vrijdag help ik mijn eigen coachees. Ik hanteer themadagen om het overzicht te bewaren, full focus aan een ding te kunnen werken, en to-do’s voor andere thema’s even te kunnen negeren.

Als er op maandag een mailtje binnenkomt van Carlijn, laat ik dat liggen tot woensdag. Anders is er altijd wel weer wat! Maandag plan ik dus ook geen afspraken in met klanten van Snappr. Ik ben volledig dedicated aan VrijeMeid.nl. Als ik daar niet streng in ben, is er altijd wel een betalende klant die mijn aandacht wilt. Maar op die manier bouw je nooit een succesvolle blog op.

Maak een reële to-do-list

Ik begin elke dag met het maken van een to-do-list. Dit doe ik op basis van mijn algemene weekplanning (themadagen) en wat er al in mijn agenda staat. Ik maak echt een tijdsindeling, bijvoorbeeld:

 • 9:00-10:00 uur rustig opstarten
 • 10:00-11:00 uur blog productief werken
 • 11:00-12:00 uur blog over boek
 • 12:00-13:00 uur pauze
 • 13:00-14:00 uur social media inplannen
 • 14:00-15:00 uur interview uitwerken
 • 15:00-17:00 uur boek lezen voor volgende week
 • 17:00-17:30 uur tekst schrijven voor Instagram en posten

Omdat ik per to-do weet hoe lang het duurt, weet ik dat de to-do-list reëel is en dat ik het echt af moet kunnen krijgen. Houd natuurlijk ook rekening met pauzes. Daarom plan ik nooit acht uur per dag vol. Zo houd ik ook nog wat tijd over voor mijn mailbox bijvoorbeeld.

Snappr

Begin met het belangrijkste

Eat that frog! Oftewel, begin met het belangrijkste. Wat moet er écht af vandaag? Ik publiceer elke week twee blogs voor VrijeMeid.nl, dus die moeten echt af. Ook mijn social media-posts moeten klaar staan. De tijd die ik over heb, gebruik ik voor het updaten van oude artikelen, het vooruit werken aan nieuwe artikelen, etc.

Werk als je het meest productief bent

Hoewel ik erg ben van het overzicht en de planningen, ben ik ook flexibel als het moet. Dit heeft alles te maken met werken als je productief bent. Ik heb een gruwelijke hekel aan inefficiëntie. Als ik dus niet gefocust kan werken, werk ik liever een andere keer. Hen ik bijvoorbeeld een enorme baaldag? Prima, dan ga ik even wat anders doen. Voel ik mij in het weekend geïnspireerd? Dan ga ik even werken! Als ik om 16:00 uur helemaal gaar ben, dan ga ik naar huis. Staar je niet blind op je uren.

Stel een deadline

Dit doe ik eigenlijk al bij elke to-do op mijn lijstje. Door een tijdsduur erbij te zetten, geef je jezelf als ’t ware een deadline. Doe dit ook voor je werkdag in het algemeen. Zeg bijvoorbeeld: vandaag werk ik tot 17:30 uur. Als ondernemer heb je namelijk altijd nog wel wat te doen. Je kan altijd meer doen. Als je daar aan toegeeft, zit je elke dag tot ’s avonds laat achter je laptop. Dat lijkt mij geen doen. Het voordeel aan een deadline stellen, is ook dat je Parkinson’s Law toepast: je gaat de tijd nemen die je hebt. Zo krijg je dingen sneller af, dan dat je alle tijd van de wereld neemt. Goed is goed genoeg!

Dojo Bali

Houd rekening met tijdsverschil

Werk je vanuit het buitenland en heb je flink tijdsverschil met Nederland? Houd daar dan rekening mee in je planning. Wanneer je veel contactmomenten hebt, is het zaak om vooral te werken als Nederland wakker is. Wil je juist ongestoord werken, dan moet je aan de slag als Nederland nog slaapt.

Weet waar je het voor doet

Soms heb ook ik een enorm baaldag. Zeker als ik op reis ben, en zit te zwoegen achter de laptop, dan denk ik wel eens: wat ben ik aan het doen? Waarom werken als ik ook naar het strand kan? Op dat soort momenten bedenk ik me weer waar ik het voor doe. Denk aan de bigger picture. Waar droom je van? Waar draagt dit werk aan bij? Uiteindelijk bouw je aan je droom door het werk te doen. Je verdient geld met een reden. Als je niet zou werken, zou je hier ook niet kunnen zijn. Waardeer de vrijheid die je hebt gecreëerd voor jezelf, en pak ook de verantwoordelijkheid. Of wil je soms weer in loondienst?

Hoe houd jij jezelf gemotiveerd op reis? Hoe zorg jij voor productiviteit als digital nomad?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *