Wat ik leerde van mijn TEDx Talk op TEDx Utrecht 1


TEDx Talk
Mijn TEDx Talk

Een TEDx Talk geven was al een tijdje een droom. In juni 2020 werd mijn droom werkelijkheid: ik gaf een TEDx Talk op TEDxUtrecht. Dit leerde ik ervan.

Het was begin maart 2020, net voor de lockdown, toen ik gemaild werd door de organisatie van TEDxUtrecht. Ik wist niet eens dat TEDx ook in Utrecht plaatsvond, maar blijkbaar wel. Het eerste TEDx event in Utrecht vond jaren geleden plaats. Nu was het tijd voor een nieuwe editie, vond de organisatie. En dus zochten ze sprekers. Of ik interesse zou hebben in een TEDx Talk rondom het thema Hacking Happiness voor een jonge doelgroep? Daar had ik wel oren naar. Maar omdat ik dit soort dingen eerst wil zien, dan pas geloof, sprong ik nog geen gat in de lucht.

Ik mocht een TEDx Talk geven!

Dat deed ik wel toen ik twee maanden later een definitieve ‘ja’ kreeg. Hallo, ik mocht gewoon een TEDx Talk gaan geven! Door corona zou het een online event worden, wat ik deels jammer vond, maar wat wel de zenuwen in bedwang hield. Online presenteren doe ik dagelijks op Instagram voor bijna 1.000 mensen (niet al mijn volgers kijken natuurlijk). Dus die TED Talk, die ging lukken!

Make-uppen voor TEDx Talk

Wat is een TED Talk?

Wat is een TED Talk, vraag je je misschien af? Hiervoor moet ik even een stapje terug doen, naar TED zelf. TED is een oorspronkelijk Amerikaanse bijeenkomst die in 1984 voor het eerst werd georganiseerd in Californië. Tijdens zo’n TED event delen sprekers hun ‘ideas worth spreading’. Het is een non-profit organisatie, die grotendeels wordt gerund door vrijwilligers. Ook de sprekers worden niet betaald. Maar omdat het een hele eer is om en TED Talk te houden, doen mensen het natuurlijk graag.

Wat is TEDx?

Inmiddels is TED een wereldwijd bekend fenomeen. Maar omdat de organisatie niet overal tegelijk TED events kan organiseren, is het een franchise concept geworden. Daar komt de x om de hoek kijken! Een TEDx event is een event van TED, in samenwerking met een lokale organisatie. Een TEDx event dus! Zo heb je TEDx Amsterdam, TEDx Utrecht, etc. Werkelijk elke zichzelf respecterende stad ter wereld heeft wel eens een TEDx event gehost. Ik sprak 24 juni dus op TEDx Utrecht.

Bekijk hier mijn TEDx Talk

TEDx Utrecht

Het event in Utrecht zou weliswaar een online event worden, maar we hadden wel een theater nodig. Het event was namelijk live, en zou worden gefilmd ‘alsof het een echt offline event’ is. De locatie werd Theater Kikker, middenin het centrum van Utrecht. Er mochten – toen nog – maximaal 30 mensen in het pand zijn, dus iedereen kon maximaal 3 vrienden uitnodigen. Verder was de organisatie er, en de club die de livestream zou verzorgen.

Sprekersbegeleiding

Van begin mei tot en met eind juni ben ik goed begeleid. De organisatie was super! Ik volgde workshops over storytelling en ‘Speak like TED’, en kreeg persoonlijke begeleiding van een sprekerscoach. Heel waardevol! Verder oefende ik mijn talk natuurlijk veel, door het op te schrijven, door naar mezelf te luisteren en door het hardop te oefenen. Ik was vooral bang dat ik mijn tekst zou vergeten of een cruciale zin zou missen. Of mij zou verspreken in de slotzin ofzo 😉

TEDx Utrecht

Wat ik leerde van mijn TEDx Talk

Het klinkt misschien raar, maar een TEDx Talk geven is een heel proces. Er waren drie andere sprekers, en samen met de organisatie gingen we dit avontuur met z’n allen aan. Je bent nauw betrokken met elkaar en in mei en juni was ik met weinig anders bezig (behalve een e-course lanceren en een huis kopen trouwens…). Dit is wat ik leerde van het hele proces rondom mijn TEDx Talk:

1. Zichtbaar zijn wordt weer beloond

De organisatie van TEDx Utrecht vond mij via Google. Ze zochten sprekers met een tof verhaal, en kwamen bij mij uit. Hoe fijn! Dit is echter geen toeval. Ik ben natuurlijk goed zichtbaar en goed vindbaar via mijn blogs. Dat wordt nu beloond! Ook aan je PR werken? Check Snappr!

2. Doelen uitspreken ook

In januari 2019 sprak ik het doel uit op mijn blog om ooit een TEDx Talk te geven. Nou ja, ooit… het liefst dat jaar nog. Dat werd hem niet, maar dus wel in 2020. Ik geloof heel erg dat doelen opschrijven en uitspreken echt helpt om doelen te laten uitkomen. Ten eerste omdat je eerst moet weten wat je wilt voor je iets gaat bereiken, en ten tweede omdat het doel de wereld in slingeren zorgt voor meer commitment.

3. Een goede voorbereiding is het halve werk

De begeleiding van de organisatie heeft mij heel erg geholpen. Van algemene tips, tot het kiezen van mijn invalshoek en het aanscherpen van mijn verhaal, tot aan de uiteindelijke presentatie. Dat is wel andere koek dan ‘even een presentatie in elkaar flansen’. Wel koos ik ervoor om de talk in het Nederlands te doen, omdat mij dit al lastig genoeg leek.

4. Sprekerscoaching (1-op-1) is echt heel waardevol

Voor mijn boekpresentatie huurde ik al een sprekerscoach in, maar vanwege de hoge kosten hield ik het bij een sessie. Nu kreeg ik meerdere sessies, en dat was heel fijn en waardevol. Het is het geld echt waard, alleen hoefde ik het nu natuurlijk niet zelf te betalen. Kortom, een zeer waardevol leerproces waar ik nu van heb mogen profiteren dankzij deze kans.

5. Live spreken is anders dan een workshop houden

Ik heb natuurlijk al heel vaak ‘praatjes’ gehouden en workshops gegeven. Ik heb zelfs lesgegeven bij SRM. Maar dit is echt anders dan live een TEDx Talk geven, geloof mij. Niet alleen omdat het live is, en mega professioneel, maar ook omdat het TED is. Ik voelde hierdoor ook wel echt druk om het perfect te doen, terwijl ik normaal niet zo’n perfectionist ben.

6. Ik had het voor geen goud willen missen

Het ging natuurlijk niet perfect, maar het was goed genoeg. Het was een fantastische ervaring die ik niet had willen missen. Niet door de begeleiding, niet door het geven van de talk zelf, en niet door de exposure die dit mij weer oplevert. Een TEDx Talk geven staat goed op je cv. Dus wie weet wat dit mij weer brengt!

7. TEDx opent deuren…

Een TEDx Talk geven is niet alleen ontzettend gaaf en een echt bucketlist-ding, maar ook zeer goed voor je PR. Je bereikt er veel mensen mee, mede omdat de talk na het live event ook op YouTube komt te staan, en het draagt enorm bij aan je expertstatus. Ik weet zeker dat het weer deuren gaat openen, dan wel in de vorm van nieuwe cursisten voor mijn e-course, dan wel nieuwe spreekklussen. Ik sta ervoor open!

Op mijn boeklancering

Hoe ging het?

Op 24 juni kwamen we om 15:00 uur bijeen in het theater. We begonnen met een korte briefing en technische doorloop. Hier werd onder andere het geluid gecheckt, en de microfoons en dergelijke. Helaas bleek er bij mij iets niet te kloppen, bleek later… Om 17:00 uur gingen we eten en kwam een lieve vriendin mijn make-up doen.

Twee keer een TEDx Talk…

Het echte event begon om 19:00 uur. Ik was als derde spreker aan de beurt. Helaas bleek mijn oorbel tegen de microfoon te tikken, wat redelijk storend was en wat mij misschien ook wel een beetje heeft afgeleid. Na mijn talk hoorde ik dan ook direct dat ik mijn talk opnieuw moest doen, als ik wilde dat er een filmpje van op YouTube kwam. Nou, dat wilde ik natuurlijk, anders vond ik het zonde. Hoe vaak geef je een TEDx Talk? En dus gaf ik om 21:00 uur, na het event, mijn talk nog een keer voor een nog legere zaal.

Uiteindelijk. ben ik blij dat ik twee keer mijn talk heb gegeven. Niet alleen omdat ik nu een goed YouTube-filmpje heb, maar ook omdat ik nu dubbel heb kunnen genieten. Ik vind het leuk om te spreken, en nu mocht ik gewoon twee keer op de stip staan. Ik heb er de tweede keer denk ik ook nog meer van genoten. En na 15 minuten zat ik alsnog met de andere sprekers op de borrel.

Zou jij een TEDx Talk willen geven?

Download hier mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer’

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Wat ik leerde van mijn TEDx Talk op TEDx Utrecht