Opladen in Zuidoost-Friesland: zen in 3 stappen


Zuidoost-Friesland
Landgoed Lauswolt

Eind september mocht ik een weekendje opladen in Zuidoost-Friesland. Dit bleek een ideale regio om lekker tot rust te komen. In deze blog deel ik mijn tips.

Friesland is altijd een goed idee. Of je nu een weekend actief wilt zijn op het water, of juist lekker tot rust wilt komen. Eind september koos ik voor het laatste. Ik ging opladen in Zuidoost-Friesland. Met de juiste tips blijkt dat meer dan prima te kunnen!

Stap 1: Luxe hotel met spa

Als één ding belangrijk is bij een weekend opladen, is het wel een fijn hotel. Een hotel waar je in de watten gelegd wordt, waar de bedden groot en zacht zijn en waar je kan ontspannen in zwembad, sauna of ligbad (of allemaal).

Optie 1: Landgoed Lauswolt

Landgoed Lauswolt

De eerste nacht sliep ik vijfsterrenhotel Landgoed Lauswolt. Dit chique hotel is het enige vijfsterrenhotel van Friesland en heeft ook een restaurant met Michelin-ster. De service en de uitstraling van het hotel zijn het eerste dat je opvalt. Ik kom binnen over een rode loper, waar een zeer vriendelijke man klaar staat om mijn koffer over te nemen. Wat een ontvangst!

Het zal je aan niets ontbreken tijdens een weekendje opladen bij Landgoed Lauswolt. Van een drankje in de bar met uitzicht op het landgoed, tot een wandeling door het bos langs de golfbaan. Of wat dacht je van een middagje lezen aan het (binnen)zwembad en opwarmen in de hotelspa? Een behandeling is tegen meerprijs bij te boeken.

’s Morgens word ik wakker in het grote hotelbed en verplaats ik mij naar de ontbijtzaal, waar een glaasje bubbels op mij wacht. That’s how I like it! Het ontbijt is echt vijf sterren. Bramen, verse broodjes, teveel beleg om op te eten. Trek hier zeker een uur voor uit!

Adres: Van Harinxmaweg 10, Beetsterzwaag

Optie 2: Golden Tulip Tjaarda

Zuidoost Friesland
Golden Tulp Tjaarda

Een andere aanrader is Golden Tulp Tjaarda. Grootste voordeel van dit hotel is de ligging, in het bos Oranjewoud. Oranjewoud is tevens de naam van het dorp waar dit hotel zich bevindt. Oranjewoud ligt onder de rook van Heerenveen en is een ideaal uitstapje voor wie de stad wilt ontvluchten en heerlijk wilt bijkomen in de natuur. Het bos is een verzameling landgoederen met hier en daar nog een prachtig landhuis. Maak een mooie wandeling of huur een fiets bij Golden Tulp Tjaarda om net wat meer van de omgeving te verkennen.

Eenmaal in het hotel kan je bijkomen in het zwembad, het bubbelbad of de sauna. Naast een gewone Finse sauna vind je hier ook een infrarood sauna en stoombad.

’s Avonds blijven we in het hotel eten. Zo hoeven we niet meer de deur uit en kunnen we na het diner meteen ons bed in rollen. Of het ligbad, als je nog niet genoeg ontspannen bent. De volgende ochtend staat het ontbijt klaar, met uiteraard een lekker plakje suikerbrood. When in Zuidoost-Friesland…

Adres: Kon. Julianaweg 98, Oranjewoud

Stap 2: Lekker eten

Ontspannen en überhaupt reizen is voor mij onlosmakelijk verbonden met lekker eten. Eten leert je veel over de bestemming en de lokale cultuur. Daarnaast ben ik gewoon gek op lekker eten en vind ik het heerlijk om rustig te genieten van een goede maaltijd in fijn gezelschap.

Optie 1: Bistro & Bar James

Zuidoost Friesland
Bistro & Bar James

Een ‘hipster-proof’ tent in Zuidoost-Friesland is Bistro & Bar James in Drachten. Deze tweede stad van Friesland en grootste stad van Zuidoost-Friesland telt veel kebabzaken en foute kroegen, maar James is een heuse parel voor de volwassen geworden reiziger zoals ik 😉

Bistro & Bar James doet me denken aan Beers & Barrels of Stan & Co in Utrecht. De sfeer is gezellig en hip, de inrichting is donker met een vleugje houten plank en leren schort. Lekkere biertjes en wijnen heb je hier in overvloed. Op de kaart voert vlees de boventoon. Op aanrader van de enthousiaste eigenaar gaan we dan ook voor de dry aged toma hawk-steak. Die worden hier een maand gedroogd in een droogkast, waardoor het vlees extra zacht is. Ik eet niet vaak meer vlees, maar als ik het doe, doe ik het goed!

Adres: Zuidkade 45, Drachten

Optie 2: Eethuys De Steen

Zuidoost Friesland
Eethuys De Steen

Heel anders dan James is Eethuys De Steen. Dit eethuis is niet hip of fine dining, maar juist recht toe recht aan. Het is een echt familiebedrijf waar je zonder opsmuk kunt genieten van een goed broodje of een makkelijke hap. Het paradepaardje van Eethuys De Steen is de befaamde gehaktbal, die in 2018 door De Telegraaf werd verkozen tot Gouden Gehaktbal.

Uiteraard bestellen mijn vriend en ik de gehaktbal op brood, en dat blijkt geen slechte keuze. Het is een tijdje geleden dat ik een broodje bal op heb, maar eigenlijk is het een heerlijke Hollandse keuze. Met een lekkere dot mosterd op het fantastische brood, is het werkelijk genieten. Zo simpel kan lekker zijn!

Virtual Reality

Extra leuk is dat je bij Eethuys De Steen op een bijzondere plek luncht: het centrale kruispunt van Willemsoord. Willemsoord is een van de koloniën van Nederland, waar arme Hollandse stedelingen in de 19de eeuw heentrokken om hun geluk te zoeken. In de kolonie kregen ze een huis, onderwijs en zorg, in ruil voor een lening die zij afbetaalden door te werken in de kolonie. Uiteindelijk waren deze koloniën in Nederland de voorlopers van de verzorgingsstaat die Nederland nu is. Meer weten? Lees het boek Het Pauperparadijs of boek de Virtual Reality-tour bij Eethuys De Steen.

Adres: Steenwijkerweg 155, Willemsoord

Optie 3: Brownies & Downies

Zuidoost-Friesland
Brownies & Downies

Brownies & Downies is een concept dat je misschien wel kent. Het is een keten van lunchzaken door heel Nederland. Brownies & Downies is vooral bekend door de maatschappelijke kant: er werken mensen met een handicap. Maar het is geen liefdadigheid. Brownies & Downies is gewoon en commercieel bedrijf. Er moet geld verdiend worden en het eten moet natuurlijk wel goed zijn. Dat is het!

Ik word hartelijke welkom geheten en bestel een kop koffie. Als lunch kies ik voor de paddenstoelentruffelsoep, wat een echte aanrader is. Mijn vriend gaat voor de kroketten op brood, om nog even in het Hollandse thema te blijven.

Brownies & Downies

Eten bij Brownies & Downies voelt goed, omdat je – door het personeel – even helemaal in het nu bent en bewust geniet van hetgeen je bestelt. Geen snelle hap, maar eten met een mooie missie. Een goed voorbeeld van en social enterprise. Daar geef ik graag mijn geld uit.

Adres: Lindegracht 33, Heerenveen

Stap 3: De natuur in

Voor mij een van de beste remedies tegen stress: de natuur. In de natuur kan ik makkelijker loslaten en het ontbreken van alle sociale stadsprikkels helpt ook zeker mee. Gelukkig heeft Zuidoost-Friesland aan natuur geen gebrek!

Optie 1: Fietsen langs de Linde

Zuidoost-Friesland
Aan de Linde
Richting Willemsoord
Fietsen in Friesland

De Linde is een prachtig riviertje ten zuiden van Wolvega. Mijn vriend en ik huren een fiets bij Weerman Fietsen in Wolvega (10 euro per dag) en bevinden ons na vijf minuten midden in de Friese natuur. Na circa vijf kwartier fietsen zijn we bij Willemsoord, waar we lunchen bij Eethuys De Steen – net over de grens van Friesland en Overijssel. Op de terugweg fietsen we Zuidoost-Friesland weer binnen en zijn we – via een fietspad langs de Linde – zo weer in Wolvega. Een prachtig ritje!

Optie 2: Fietsen door Oranjewoud en omgeving

Bij Mildam
Richting Heerenveen
Dit bericht bekijken op Instagram

"Ik hoef nooit meer het land uit!" Dat zal je mij nog niet horen zeggen, maar wat is Nederland toch fijn, mooi en divers. Van de gezellige steden met grachtjes, Hollandse huisjes en leuke horeca tot de typisch Nederlandse landschappen (molens, groen, water), onze prachtige kust en de herfstige bossen 😍👌 Wat is jouw FAVO plek in Nederland? 🇳🇱 Nu corona nog steeds nergens heen gaat, ga ik voorlopig ooit niet op reis. Een verre reis lijkt een fantastisch avontuur dat ik in een ander leven beleefde… Voorlopig is het Nederland dat de klok slaat. Vergeleken de lockdown ben ik al lang blij dat ik weer een weekend naar Friesland kan. Dat de horeca weer open zijn. Dat ik gezond ben en lekker kan fietsen in de buitenlucht. Komende winter ben ik vooral bezig met verhuizen en verbouwen. En af en toe een tripje in eigen land! Heb jij nog plannen? Blij met elk weekend weg in Nederland of gefrustreerd door het gebrek aan een verre reis? @zuidoostfriesland #prhaf20 #drachtenwiljemeemaken #hetanderefriesland #zuidoostfriesland #welkomteruginNL #verliefdopnederland #friesland #dutchblogger #blogger #reisblogger #mildam #netherlandstravel #netherlands #nederland #holland #hollandismooi

Een bericht gedeeld door Suzanne | VrijeMeid.nl (@vrijemeid) op

Oranjewoud is een dorp en gelijknamig natuurgebied net buiten Heerenveen. Oranjewoud dankt zijn naam aan de koninklijk familie, die hier al vroeg diverse landgoederen in hun bezit hadden. Je kijkt hier dan ook de ogen uit: het een na het andere prachtige landhuis trekt je aandacht.

Wie Oranjewoud uit fietst, komt in een typisch Nederlands landschap terecht met groene weilanden, slootjes en watertjes, molens en schapen. Als het zonnetje doorbreekt wil je hier de hele dag blijven rondrijden. Ik vond het stukje vanaf Mildam naar Heerenveen het allermooiste.

Welke opties spreken jou aan? Hoe zou jij jouw weekend Zuidoost-Friesland invullen?

N.B. Ik ging opladen in Friesland op uitnodiging van Zuidoost-Friesland.

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *