9x Laagdrempelig beginnen met beleggen 4


Beginnen met beleggen
Beginnen met beleggen

Afgelopen jaar ben ik begonnen met beleggen. Wil jij ook beginnen met beleggen? Dan heb ik negen tips hoe je laagdrempelig kan beginnen.

Al een paar jaar speelde ik met de gedachte om te beginnen met beleggen. Ik had eens gelezen over indexbeleggen, en hoe dit een veel slimmere manier is dan sparen. Mits je je geld lange tijd belegt ten minste. Maar wat dat indexbeleggen precies was of hoe ik daarmee kon beginnen? Geen idee!

Hoe ik begon

De wereld van beleggen was voor mij een ver van mijn bed show. Tot ik begin 2020 eindelijk echt begon. Ik begon mij in te lezen in het onderwerp en raakte al snel enthousiast. Dit was helemaal geen rocket science. En ook niet heel eng. De truc zit ‘m vooral in de voorbereiding en de tijd. Verdiep je in beleggen voor je ermee begint. Daarna heb je vooral veel tijd nodig. Lees deze blog en je bent eigenlijk dus al begonnen met beleggen!

Lees je in

Beginnen met beleggen zonder je in te lezen, is simpelweg dom. Dat is net zoiets als gokken in het casino. Beleggen terwijl je weet wat je doet, is geen spelletje. Als je weet wat je doet, is het nooit gokken.

Blondjes Beleggen Beter

Zelf las ik Blondjes Beleggen Beter alvorens ik ging beginnen met beleggen. Door dit boek voelde ik dat ik genoeg vertrouwen en kennis had om te starten, al begon ik natuurlijk klein. Janneke Willemse heeft ook een gelijknamige blog waarin zij regelmatig updates geeft over de aandelenmarkt. Aanrader!

Simpel beginnen met beleggen

Een andere tip is het e-book ‘Simpel beginnen met beleggen‘ van Puck Landewé van Fire for women. Puck heeft een platform over FIRE (financially independence / retire early) en beleggen is daar een belangrijk onderdeel van. Ik heb ook Pucks cursus gevolgd en zit in haar community. Ze biedt ontzettend veel waarde!

Puck Landewé

Miljonair met een gewone baan

Tot slot vond ik het boek Miljonair met een gewone baan ook een goede. In het boek wordt uitgelegd hoe je financieel onafhankelijk kan worden. Beleggen speelt daar een grote rol bij.

Volg een cursus

Toe aan meer? Samen de eerste stapjes zetten? Dan is een cursus over beleggen wellicht wat voor jou. Zo hoef je het niet alleen te doen, en weet je – in tegenstelling tot een boek – dat je écht actie onderneemt.

Cursus Beginnen met beleggen

Zoals gezegd volgde ik dus de cursus van Fire for women. Puck legt alles heel helder uit, en geeft ook regelmatig live sessies. Hierin beantwoordt ze rustig al je vragen en deelt ze haar eigen ervaringen met beleggen. En dat zijn er een hoop! Ik vertrouw Puck blind en ondanks dat ze natuurlijk geen financieel advies mag geven, zou ik dat zo van haar aannemen.

De cursus kost €79.

Puck Landawé

Cursus Super Simpel Beleggen

Janneke Willemse van Blondjes Beleggen Beter maakte ook een cursus. Omdat ik die niet gevolgd heb, kan ik daar niet heel veel over zeggen. Toch zou ik Janneke ook zeker aanraden als expert, mede omdat ik haar boek goed vond en ze natuurlijk al jaren actief is in de financiële wereld.

Cursus Samen Starten met Beleggen

Van de zomer volgde ik ook de cursus ‘Samen Starten met Beleggen’ van Paulien van Eerdenburg en Bart Maissan. Een super uitgebreide en verhelderende cursus waar je o.a. leert hoe je aandelen analyses maakt en berekent hoeveel je maandelijks moet beleggen, met welke strategie en voor welke termijn. Dikke aanrader! Weten wanneer de volgende cursus begint? Beleggen met je wisselgeld

Echt laagdrempelig beginnen met beleggen? Download dan de app Peaks. Met deze app kan je letterlijk beleggen met je wisselgeld. Je installeert de app, koppelt deze aan je betaalrekening, en Peaks houdt vervolgens bij wat je per week uitgeeft. Alle bedragen worden naar boven afgerond, en het ‘wisselgeld’ wordt belegd. Je kan zelf aangeven hoe offensief of defensief je wilt dat er belegd wordt.

Het grote voordeel aan Peaks vind ik dat je eigenlijk niet door hebt dat je aan het beleggen bent. Het kost je geen extra geld – of nou ja, zo voelt het – en toch bouw je ondertussen een spaarpotje op. Beleggen via Peaks laat je rustig wennen aan het idee dat je aan het beleggen bent. Wil je er meer werk van maken? Dan kan je bijvoorbeeld je wisselgeld wekelijks verhogen met een vast bedrag.

Download hier de app en verzilver de code SUZANTWO7 voor €5 tegoed!

ACTIECODE: Gebruik de code SUZANTWO7 en ontvang €5 op je Peaks account. Verzilver binnen 48 uur na aanmelding!

Eigen beleggingsrekening?

Toe aan meer? Dan zou ik een eigen beleggingsrekening openen en zelf gaan beleggen, bijvoorbeeld bij ING. Ik zit zelf ook bij ING. Of open een beleggingsrekening voor je pensioen bij Brand New Day.

Mobiel beleggen

Beleggen in vastgoed

Wil jij beginnen met beleggen in vastgoed? Dit klinkt misschien nog spannender dan beginnen met beleggen in aandelen (of ETF’s), maar dat is het niet per se. Vergeleken beleggen in aandelen, is beleggen in vastgoed eigenlijk heel passief. Je koopt een pand, je verhuurt het, en je hebt er weinig omkijken meer naar. Het grote voordeel van beleggen in vastgoed is dat je direct inkomsten uit verhuur kan genereren. Daarnaast lost je huurder de hypotheek af, en ondertussen wordt je huis – op lange termijn – meer waard.

Iedereen die erover denkt over te gaan beleggen in vastgoed, of een tweede huis te kopen en dat te verhuren, raad ik Actief.nl aan. Dit is het bedrijf van Myrthe de Groot, een 30something ondernemer die zelf al tientallen beleggingspanden heeft. Petje af! Myrthe weet dus alles van beleggen in vastgoed en helpt nu anderen daarmee. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de lidmaatschappen bij Actief.nl – waarmee je toegang krijgt tot een community, een eigen vastgoedcoach, online trainingen, live Q&A’s en masterclasses.

Vastgoed

Beleggen voor je pensioen?

Beleggen voor je pensioen is niet alleen slim (want goed rendement) maar ook fiscaal gunstig. Bij pensioenbeleggen hoef je namelijk nu minder belasting te betalen over je inkomen én je belegde vermogen wordt niet belast als vermogen (geen box 3). Lees er meer over op de site van Brand New Day of open hier je pensioenrekening.

Voordeel is dat je hiermee niet zelf hoeft uit te zoeken waar je precies in belegt. Nadeel is dat je niet onbeperkt kan inleggen (als je dat al wilt – je kan natuurlijk ook een deel zelf beleggen) en je niet zo maar bij het geld kan, Het is immers voor je pensioen.

Beleggen in crypto

Sinds 2021ben ik ook begonnen met beleggen in crypto’s. Gewoon weer lekker laagdrempelig! Ik gebruik de app Litebit, waarmee je meer dan 50 verschillende coins kan kopen. Ik begon met 1% Bitcoin, toen nog onder de 300 euro! Inmiddels heb ik dus al een lekker rendement behaald. Naast Bitcoin heb ik ook wat Dogecoin gekocht. Mijn plan is nu om maandelijks wat bij te kopen (vooral Bitcoin).

Zou jij willen beginnen met beleggen? Hoe bereid jij je hierop voor?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download gratis ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “9x Laagdrempelig beginnen met beleggen

  • Ayla

    Superleuk dit! Ik heb Peaks meteen gedownload! Fijn dat beleggen steeds toegankelijker wordt, ook voor mensen die geen zin hebben om zich erin te verdiepen. (Ik!)

  • Doijer & Kalff

    Dank je wel voor het delen van deze handige tips om laagdrempelig te beginnen met beleggen! Het is inderdaad essentieel om jezelf goed in te lezen voordat je begint en ik ben het helemaal met je eens dat beleggen geen spelletje is. Het benoemen van specifieke boeken, cursussen en apps is erg behulpzaam voor mensen die net starten of hun beleggingskennis willen vergroten. Keep up the good work!

    Met vriendelijke groet,

    Felix