Aruba workation: one happy week 2


In augustus ging ik acht dagen op workation naar one happy island Aruba. Hoe is dat mij bevallen? Ik heb tips!

Sinds 2016 werk ik locatie-onafhankelijk en ga ik regelmatig op workation. Dit betekent dat ik overal kan werken, en dit ook geregeld doe. Dankzij een laptop en internetverbinding, kan ik ook mijn bedrijf runnen vanaf Aruba. Tijdens zo’n workation combineer ik business met pleasure. ’s Morgens leuke dingen doen (of werken), ’s middags werken (of leuke dingen doen). Zo loopt mijn bedrijf door, terwijl ik ook kan ontspannen en nieuwe inspiratie opdoe. Voor mij een perfecte combi!

Bestel mijn boek over werken en reizen als digital nomad >

One happy workation

Van 16 augustus t/m 24 augustus was ik op workation op Aruba. De temperatuur ligt dan gemiddeld rond de 28-29 graden. Heerlijk! Ik ben als kind al eens op Aruba geweest, maar kan me daar weinig meer van herinneren. Daarnaast ben ik met Nomad Cruise langs Aruba gevaren, en heb toen overdag het eiland verkend. Maar echt veel heb ik toen niet kunnen zien of doen. Gelukkig is dat deze week helemaal goed gekomen.

Aruba, 2017

Bezienswaardigheden op Aruba

In acht dagen kan je vrijwel alles van het eiland zien. Aruba is niet groot; ongeveer 180 vierkante kilometer en 120.000 inwoners. Ongeveer even groot als Texel, al wonen daar veel minder mensen. De beste manier om Aruba te verkennen, is met een eigen huurauto. Dan rijd je binnen een uurtje (circa 45 minuten) van noord naar zuid.

1. California Lighthouse & Westpunt

Het meest noordelijke punt van het eiland is Westpunt (en ligt ook heel westelijk). Dit deel van Aruba deed me denken aan de ruige kustlijn van Californië. Misschien omdat de vuurtoren die zich hier bevindt het California Lighthouse heet, vernoemd naar een schip dat hier schipbreuk leed.

Aruba
California Lighthouse

2. Tres Trapi

Tussen de stranden Boca Catalina en Malmok Beach ligt Tres Trapi, een klein strandje tussen de rotsen waar je het water in kunt om te gaan snorkelen. Grote kans dat je hier schildpadden spot! Ik heb er zelfs eentje gezien vanaf het land, en later voor de kust tijdens het snorkelen.

Tres Trapi

3. Antillas & Pedernales

Voor de kust van Aruba liggen meerdere gezonken schepen, waaronder Antillas en Pedernales. Dit zijn tegenwoordig prachtige duikspots. Er groeit veel koraal op de wrakken en vissen vinden het een fijne plek om te schuilen. Hier hebben we dan ook een duikje gemaakt met Red Sail.

Op duiktrip

4. Casibari

Casibari is een rotsformatie midden op het eiland. Een kleine klim brengt je naar de top, van waar je een prachtig uitzicht hebt op de Hooiberg, de bekendste berg van Aruba. Casibari deed me denken aan Noord-Australië, waar je eveneens soms ‘opeens’ een enorme rotsformatie kunt vinden. Indrukwekkend!

Casibari met uitzicht op de Hooiberg

5. Hooiberg

Uiteraard wilde ik ook de Hooiberg beklimmen. Het echte werk! De Hooiberg is 165 meter hoog (niet de hoogste berg van Aruba, maar wel de meest prominente) en beklimmen kost je ongeveer een kwartiertje. Afhankelijk van je conditie en het weer natuurlijk. Probeer zo vroeg mogelijk te gaan, dan is het nog niet zo heet. De klim is verder goed te doen; het zijn traptreden.

Op de Hooiberg

6. Spanish Lagoon

Hier heb ik prachtig gekajak’t en gesnorkeld met Aruba Outdoor Adventures. Een heel toffe ervaring waarbij we geen andere toeristen zijn tegen gekomen. Eigenaar RJ neemt je op sleeptouw in zijn luxe kajaks; je hoeft niet te peddelen, alleen te trappen. Zo heb je je handen vrij voor foto’s. Na even kajakken kom je aan bij een mini-eilandje, waar je uitstapt, je snorkelspullen aan doet en het water ingaat. Genieten!

Spanish Lagoon

7. Jane Sea Wreck and Barcadera Reef

Eveneens een prachtige plek om de onderwaterwereld te bewonderen. Hier wil je duiken, niet snorkelen, want de zee is ruig in het zuiden. Meteen vanaf de boot het water in dus en snel afdalen, waar je de golven niet voelt. Maar dan heb je wel wat! Jane Sea Wreck is een indrukwekkend wrak dat nog goed intact is. Hierover snel meer in een aparte blog over duiken en snorkelen op Aruba!

Jads Diving

8. San Nicolas

De tweede stad van Aruba (na Oranjestad), maar – vind ik – fotogenieker dan de hoofdstad. San Nicolas is namelijk de street art capital van het eiland. Het stadje was ooit drukbevolkt door de raffinaderij in de buurt. Toen die sloot veranderde San Nicolas in een ghost town waar weinig meer gebeurde, behalve drinken en prostitutie. Hierop besloot Aruba street artists van wereldwijd uit te nodigen voor de Aruba Art Fair. Zij maakten van San Nicolas weer een graag gezien plek waar toeristen graag komen voor een foto (en bezoek aan Baby Beach)

San Nicolas

9. Baby Beach

Baby Beach is een natuurlijk baaitje in het zuiden van Aruba, nabij San Nicolas. Het is ideaal om te zwemmen want het ligt lekker beschut, het water is ondiep en de kleuren zijn prachtig. Het water is lichtblauw en het zand bijna wit. Er worden hier wel eens schildpadden gespot, dus neem je camera mee!

Baby Beach

10. De ruige noordkust

De Natural Bridge was de populairste bezienswaardigheid van de noordkust, tot de brug in 2005 instortte. Nature happens. Nu zijn er ‘nieuwe’ highlights, zoals Natural Pool (Cave Pool) en Bushiribana Ruins (een oude goudsmelterij). Persoonlijk vond ik deze bezienswaardigheden niet heel indrukwekkend en vooral toeristisch. Het was druk en locals waarschuwden mij ervoor dat ook de Natural Pool kan instorten (als het rotsblok waardoor deze pool is gevormd afbreekt). Oppassen dus! Boek liever een georganiseerde jeeptour dan dat je zelf over het eiland gaat crossen met een quad. De locals kennen het eiland goed en weten waar ze kunnen rijden om het eiland geen schade toe te brengen.

De ruige noordoostkust

Accommodaties op Aruba

Omdat het een workation was, kozen mijn vriend en ik voor accommodaties waar er fatsoenlijk gewerkt kon worden. Belangrijke factor! Denk aan een keukentje om tussendoor wat klaar te maken, een goede tafel en stoelen om aan te werken en uiteraard goed internet. Het liefst heb ik ook een veranda waar ik buiten in de schaduw kan werken.

Gold Coast Aruba (Aurum)

Gold Coast Aruba is een soort compound in de wijk Malmok; een ommuurde buurt waar mensen wonen voor de lange termijn alsmede voor de korte termijn. Ideaal voor een long stay of kortere workationtrip dus. Je waant je meer in een woonwijk dan in een hotel. Live like a local (of expat). Het appartement waar wij zaten was onderdeel van ‘Aurum Collection’. Er zat een restaurant en zwembad op steenworpafstand en het appartement is fully equiped. Je zou bijna niets meer het terrein afkomen, maar doe het wel! Malmok Beach is dichtbij!

Gold Coast
Gold Coast
Gold Coast

Boardwalk Boutique Hotel

Onze tweede accommodatie was Boardwalk Boutique Hotel, een waar Instagram-paradijs. Het is officieel dus een boutiquehotel, maar het zijn eigenlijk huisjes met een slaapkamer, woonkamer en keukentje. En de veranda waar ik zo op hoopte! Boardwalk telt 46 casita’s en twee zwembaden, zodat het lekker kleinschalig aanvoelt. De eigenaren van Boardwalk hebben smaak; de locatie is perfect ingericht, zowel de huisjes als buiten. Tropische planten wisselen zich af met vrolijke kleurtjes, hippe hoekjes en een hangmat hier en daar. En extra leuk: het strand is echt om de hoek. Hier vind je Boardwalk-bedjes, zodat je verzekerd bent van een (gratis) plekje.

Boardwalk
Boardwalk
Boardwalk

Restaurants op Aruba

Mijn favo restaurants op Aruba:

 • Surfside Beach – voor een lekkere hap op het strand
 • Local Store Aruba – burgers en biertjes
 • Eduardo’s Beach Shack – smoothie bowls en sapjes
 • Zeerovers – verse vis
 • Screaming Eagle – luxe dineren
 • Lola’s – taco’s en cocktails
 • Bugaloe – drankje doen
 • The West Deck – lunch of diner aan het strand
 • Barefoot – luxe dineren
 • Nos Clubhuis – lekkere hap of biertje op het strand
 • Garden Fresh – gezonde lunch
Lola’s
Zeerovers
Barefoot
Local Store
Eduardo’s

Dagindeling

De dagen tijdens de workation bestonden vooral uit leuke dingen doen, werken, chillen en lekker eten.

 • Opstaan, ontbijt
 • Op pad, bezienswaardigheden bekijken
 • Lunch
 • Workation time
 • Chillen
 • Uiteten

Een ideale indeling wat mij betreft. Ik werk nooit hele dagen tijdens een workation. Ik wil ook de bestemming zien en een beetje bijkomen. Het is tenslotte een werkvakántie, toch?

Boardwalk

Workation-tips voor Aruba

Voor degenen die ook graag eens een Aruba workation willen doen: hier nog wat tips.

 • Vergeet je wereldstekker niet! Aruba heeft geen Nederlandse stopcontacten, maar Amerikaanse (A en B).
 • Neem een stekkerblok mee als je veel apparaten tegelijk wilt opladen
 • Zoek een goede accommodatie met een tafel en stoelen, keukentje en snel internet
 • Of koop zelf een internetbundeltje op locatie
 • Houd balans; werk niet teveel, je bent op Aruba!
 • Houd rekening met tijdverschil als je contactmomenten met Nederland nodig hebt. Aruba loopt 6 uur achter op Nederland, dus als je overlappende werkuren wilt, kan je het beste ’s morgen gaan werken en ’s middags op pad gaan als Nederland al slaapt.

Aruba workation kosten

Aruba is een paradijs, maar is het ook betaalbaar? Zoals op veel plekken kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Goedkoop zou ik het echter niet willen noemen. Aruba is een Caribisch eiland met westerse prijzen. Er komen veel Amerikanen en de menukaarten zijn niet zelden in dollars. De prijzen zijn daar ook naar. Een biertje voor een paar euro, een hamburger voor 15 dollar of een meer luxe hoofdgerecht van 30 dollar. Voor een goedkoop hotel betaal je €300 per week. Aan het strand zit je niet goedkoper dan circa €100 per nacht. De prijzen lopen snel op naar €1000-€2000 per week als je een mooie accommodatie (aan het strand) wilt. Het gemiddelde nachttarief van Airbnb is €156 per nacht. Neem je portemonnee dus zeker mee!

NomadList Aruba

NomadList, mijn go-to-website voor een workation, adviseert €3100 per maand voor een verblijf als digital nomad op Aruba. Dat is omgerekend circa €100 per dag. Klinkt redelijk! Als coworking tippen zij Workspace Aruba in Oranjestad.

Zou jij op workation naar Aruba willen?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download gratis ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Bestel mijn boek Work Hard, Travel Harder >

N.B. Deze reis kwam tot stand in samenwerking met Aruba Tourism Authority

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Aruba workation: one happy week

 • Ineke

  Jammer dat je je alleen richt op de (dure) hotels en (dure) restaurants aan de Westkust van Aruba. Er zijn ook zoveel minder dure maar fijne en rustige vakantie accommodaties (met goed internet) en bijzondere authentieke restaurants een paar minuten rijden van het strand. Een volgende keer ontvangen we je graag voor een workation op Elements of Aruba.