Hoe plan je een workation?


In de serre

Na tientallen workations vertel ik je graag hoe ik een workation – werkvakantie – plan, en hoe jij dit ook kan.

Een workation – werkvakantie – wordt steeds normaler. Waar voorheen alleen digital nomads een vakantie met werk combineerden (of liever gezegd: werkten op reis), is half Nederland inmiddels locatie-onafhankelijk. We werken al een jaar thuis, dus waarom niet eens vanuit een vakantiehuisje? Plan je eerste workation naar het strand of het bos, in Nederland of over de grens. Je krijgt geen spijt!

Nederland, Zandvoort, 15 december 2020. Reis Blogger Suzanne van Duijn in hotel Boulevard aan het werk in het kader van workation
Fotografie: Jean-Pierre Jans

Waarom een workation?

Waarom zou je werken op vakantie? Nou, waarom niet? Omdat ik thuis gillend gek word 😉 En met mij denk ik vele anderen. De meeste mensen die al een jaar vanuit huis werken, zijn het spuugzat. Een change of scenery doet een mens goed. Het bevordert de creativiteit. Bovendien kan ik een betere work/life balance hanteren als ik op workation ben. Ik klap eerder mijn laptop dicht en geniet meer van de omgeving.

Stap 1: Hoe lang ga je?

Voor je een workation kan boeken, is het handig om te weten hoelang je wilt gaan. Van een nachtje weg tot een maand Bali (of twee). Alles kan! Althans, als we corona even buiten beschouwing laten. Zelf vind ik twee nachtjes wel minimaal, dan heb je namelijk slechts een volle dag. Liever ga ik een midweek, week of langer.

Stap 2: Waar ga je heen?

Afhankelijk van hoe lang je wilt gaan, kan je kijken waar je heen wilt. Voor een week is het misschien niet de moeite ver te vliegen. En voor een weekend rijd je ook niet naar Barcelona. Heb je weinig tijd? Dan is een workation in Nederland een goede optie. Heb je langer de tijd? Dan kan je ook over de grens kijken. Er zijn zat mooie plekken in Europa. En anders heb je nog talloze opties overseas.

Workation Nederland

Waar ik normaal gesproken graag naar Azië of Midden-Amerika ging, ben ik afgelopen jaar veel in eigen land op workation geweest. Het voordeel: een workation Nederland is zo gepland. Je hoeft geen ticket te boeken, en bent niet afhankelijk van code oranje of verplichte testen. Hier wat van mijn eerdere bestemmingen in eigen land:

Digital nomad-proof!
Op het dak

Andere mooie plekken

De vetste plekken waar ik eerder heb gewerkt:

Achensee
In Byron Bay

Stap 3: Check het internet

Als ik weet waar ik heen wil, check ik altijd even hoe het internet daar is. Kijk niet alleen naar het land in het algemeen, maar ook naar de specifieke plaats waar je wilt gaan werken. En zelfs nog specifieker: check je accommodatie, als je van plan bent daar te werken. Check NomadList of lees reviews van andere gasten bij de accommodatie. Dan kom je een heel eind. Een eigen simkaartje met mobiel internet is ook een extra optie.

Stap 4: Workation boeken

Weet je hoe lang je wilt gaan, waar je heen wilt en weet je zeker dat je daar kan werken? Dan is het tijd om je accommodatie (en eventueel vliegticket) te boeken! Nog een paar tips waar ik op let:

  • Is er goed internet in de accommodatie, als je daar wilt werken?
  • Is er anders een coworkingspace in de buurt?
  • Is er een goede werkplek in de accommodatie, als je daar wilt werken?
Dojo Bali
Digital nomad in Barcelona

Yes? Boeken maar! Ik boek mijn accommodatie meestal via

Workation aftrekbaar?

Voor de ondernemers onder ons: de kosten van een workation zijn (deels) aftrekbaar. Over het algemeen geeft mijn boekhouder aan dat ik de kosten van een zakenreis kan opvoeren. Dit is echter een ander verhaal bij het bezoeken van een event in Los Angeles, dan wanneer ik drie dagen werk tijdens een vakantie van een maand in Australië. Houd het reeel. Ik hanteer de stelregel: als ik er puur voor werk ben, voer ik alles op. Als ik er ben voor een combi van business en pleasure, voer ik de kosten op in verhouding.

Workation tips:

Puerto Viejo
Werken bij een coworkingspace in Panama

Ben jij al jouw eerste workation aan het plannen?

VVolg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *