Gerdien van Tongeren reist met haar gezin door Afrika [interview]


Boon Family Journey landrover
Het gezin: Boon Family Journey

Onder de naam Boon Family Journey deelt Gerdien van Tongeren over de reis die ze met haar gezin door Afrika maakt. Ik sprak Gerdien over lang reizen met kinderen.

Deze maand sprak ik Gerdien van Tongeren (38) van Boon Family Journey. Vanuit Tanzania (Zanzibar) vertelde ze mij alles over haar reis door Afrika met haar man en drie jonge kinderen. Al zeven maanden reist het gezin over het Afrikaanse continent. Op dit moment zitten ze op Zanzibar. Lees het hele interview hier:

1. Wanneer en waarom besloten jullie op reis te gaan?

“In 2018 hebben we besloten om op reis te gaan. Het was een lang gekoesterde wens om met het gezin – Meindert, ik en onze drie kinderen onder de 10 – te reizen. Deze wens was er al sinds onze eigen backpack trip rond de wereld. We hadden toen nog geen kinderen, en spraken uit hoe tof het zou zijn om dat ooit te doen als gezin. Maar de tijd vloog voorbij. We hadden allebei een goede baan. Maar the window of opportunity is now! Eind 2019 zijn we vertrokken. Toen Corona uitbrak zijn we terug naar Nederland gegaan en daar bijna een jaar gebleven. Sinds begin 2021 zijn we weer op pad.”

Boon Family Journey
Boon Family Journey

2. Waar begonnen jullie?

“We kozen Afrika omdat we hier tijdens onze eerste wereldreis met zijn tweeën niet zijn geweest en het continent perfect is voor een roadtrip. We kochten daarom een Land Rover. Nadat we de auto in Nederland helemaal klaar voor de reis hebben gemaakt, hebben we de Land Rover laten verschepen naar Kaapstad. Vanuit daar zijn we in 2019 begonnen: Zuid-Afrika, Namibië, Botswana.”

3. Wat moesten jullie regelen hiervoor?

“Stap voor stap! We hebben ons huis verhuurd. Onze banen hebben we opgezegd. We wilden geen einddatum en helemaal open staan voor wat er op ons pad zou komen. Dan alleen nog de leerplicht: er zijn opties, maar in Nederland krijg je niet snel vrijstelling voor een lange reis. Na een gesprek met de leerplichtambtenaar hebben we besloten om ons uit te schrijven uit Nederland. Dan kom je onder de leerplicht uit. Je houdt wel gewoon je Nederlandse paspoort. Als je binnen een jaar weer terug bent, ziet de overheid het eigenlijk alsof je niet bent weggeweest. Uitschrijven is geen spannend verhaal; het kan gewoon online.”

4. Je moet toch een adres in het buitenland opgeven als je je uitschrijft?

“We staan voor de Nederlandse overheid ingeschreven bij vrienden in Kaapstad. Emigreren is niet onze intentie. Als dat wel zo is, moeten we iets anders gaan bedenken.”

5. Hoe geven jullie je kinderen onderweg les?

“Gemiddeld vijf dagen in de week; we gebruiken daarvoor het online programma Numo, een product van Muiswerk Educatief. Daar werken veel Nederlandse scholen mee. Taal, rekenen, Engels, alle basisdingen zit er bij. Maar ik heb al het vertrouwen dat de kinderen ook veel andere dingen leren van het reizen. Op reis gaan bepaalde dingen echt leven; gister waren we bijvoorbeeld. op de slavenmarkt in Stonetown (Zanzibar). Engels gaat ook heel hard. De jongste van vier spreekt eigenlijk al heel goed Engels hier.”

Boon family journey
De Landrover

6. Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

“Het hangt ervan af of we een reisdag hebben of niet. Tijdens een reisdag zitten we veel in de auto. Nu zitten we drie weken op Zanzibar en maken we gewoon een weekplanning voor school. De kinderen maken hun eigen planning. Ze zitten elke ochtend ongeveer drie uur aan school. Ik werk ook in de ochtenden. Verder bekijk je een beetje per dag hoe en wat. Meindert en ik leren nu kitesurfen, dat is afhankelijk van de wind. Gelukkig kunnen we flexibel zijn. Als ik niet gestoord wil worden, ga ik wel eens alleen naar een koffietentje.”

7. Hoe betalen jullie deze trip? Gespaard of verdienen jullie genoeg onderweg?

“Voor de reis in 2019 hadden we vooral gespaard. Inmiddels is het meer een lifestyle. We hebben maandelijks een paar honderd euro inkomsten van de verhuur van ons huis. Locatie-onafhankelijk werken is tegenwoordig gelukkig geen probleem meer. Een oude werkgever in Utrecht zei: ‘of je nu in Enkhuizen zit of in Kaapstad!’ Inmiddels doe ik al vier maanden een klus voor ze. Daarnaast schrijf ik artikelen voor een website. Ik word steeds beter in SEO. Met Boon Family Journey verdienen we nog niets, maar we krijgen wel eens een accommodatie gesponsord. We verdienen nog niet genoeg om de volledige reiskosten te dekken, maar we teren niet zo hard in op ons spaargeld. Ongeveer de helft van onze maandelijkse kosten verdienen we terug.”

8. Wat deden jullie in loondienst?

“Ik was directeur van een theater in Enkhuizen. Meindert is ingenieur in installatietechiek; hij zorgt dat het niet te warm of te koud is in bedrijfspanden. Hij kan altijd weer aan de bak. Op dit moment probeert hij meer locatie-onafhankelijk te werken. Gelukkig zijn er ook op afstand dingen nodig.”

9. Wat geven jullie ongeveer uit per maand?

“We hebben de kosten verdeeld in dagkosten – diesel, eten en drinken, overnachtingen, wassen, wifi, etc. – en vaste kosten. De dagkosten zijn circa €65 per dag met zijn vijven. De ene keer meer dan de andere keer; afhankelijk van waar we slapen. Een camping kost €20-€30 per dag. Een hotel is natuurlijk duurder. Koken doen we soms op een gasstelletje, soms gaan we uiteten. Daar komen verzekeringen, extra tripjes en excursies zoals duiken of kitesurfen nog bij. We zitten bij Rabobank en hebben daar aparte spaarpotjes voor verschillende doeleinden. Als je alles bij elkaar optelt, is €100 per dag voor een gezin wel realistisch, denk ik. Dat is €3000 per maand. We gebruiken de app Travelspend waarmee je je uitgaven en inkomsten bij kunt houden. Vervolgens draai je hele makkelijke overzichten uit wat je uitgaven zijn per land of categorie bijvoorbeeld.”

Zwemmen in de blauwe zee

10. Hoe ziet het tweede deel van jullie reis eruit?

“Begin 2021 zijn we weer begonnen in Zuid-Afrika. Vanuit Pretoria zijn we naar Mozambique gereden, en van daaruit weer naar Malawi. Daar zijn we heel lang gebleven. Van Malawi zijn we naar Tanzania gereden. Hierna gaan we naar Oeganda en dan naar Zambia. Via Botswana rijden we weer terug naar Kaapstad. De planning ligt dus globaal vast. Vanuit Nederland willen we gaan kijken hoe verder. We denken in de zomer van 2022 weer weg te gaan. Wellicht gaan we in een lodge in Malawi werken. Meindert kan daar aan de slag met zijn technische achtergrond. Ik hotel hotelschool en development studies gedaan.”

11. Hoe vinden de kinderen het?

“Te gek! We hebben het getroffen met onze kinderen. Al hebben wij ze misschien ook zo gevormd. Ze genieten onwijs. Terug naar Nederland vinden ze ook leuk, maar om vervolgens weer weg te gaan net zo goed. Onderling hebben ze heus wel eens ruzie. Ze moeten het hier met elkaar doen. Al zijn er op reis ook altijd andere kinderen.”

12. Zijn er ook moeilijke dingen?

“Je bent altijd samen. Dat is een heel rijk gevoel, maar ook intens. We brengen de kinderen niet wekelijks naar de opvang. Meindert en ik hebben weinig tijd met zijn tweeën. Maar als je het organiseert, is het dubbel genieten. Laatst zijn we met zijn verjaardag een nachtje weggeweest, terwijl een ander stel op de kinderen paste. We leren veel andere gezinnen kennen via Instagram. Ik doe ook wel eens een dagje iets voor mezelf. Dat wisselen Meindert en ik wel af. Heel fijn om jezelf even in een nieuwe omgeving te zetten. Dat is in je eentje toch anders.”

12. Welke tips heb jij voor ouders die twijfelen om te gaan reizen met kinderen?

“Bij twijfel doen! Je krijgt anders spijt. Je redt het echt wel. Overal leven mensen. Je kan online zoveel toffe groepen vinden en informatie inwinnen. Ga mensen volgen die al doen wat jij wilt doen. Dan zie je dat het niet zo spannend is. Omring je met gelijkgestemden. In Nederland vind je minder like-minded mensen, waardoor je denkt dat je gek bent om zoiets te ondernemen. Maar op reis ontmoeten we alleen maar mensen die dit ook doen. Geld hoeft ook geen excuus te zijn. We komen mensen tegen met ieder type budget. Je kan zelfs gaan fietsen of een goedkoper werelddeel kiezen. Voor we weggingen hebben we zeven maanden ons huis op Airbnb verhuurd om meer te kunnen sparen. We woonden tijdelijk bij onze ouders.”

In Afrika

13. Welke overtuigingen hebben jullie moeten overwinnen voor vertrek?

“Ik kwam met het idee, maar Meindert zag het nog niet helemaal voor zich. Hij is realistischer en moet alles eerst op papier zetten om het voor zich te zien. Met elkaar een middenweg vinden is heel belangrijk. Je moet er hetzelfde in staan. We zijn nu ook in gesprek om een boek te schrijven, dat is ook zoiets. Grote beslissingen kunnen ook tot ruzie leiden.”

14. Is het veilig onderweg?

“Jazeker. De meeste mensen deugen. We hebben geen onveilige situatie gehad, ook niet met covid. Bij grensovergangen moeten we soms testen. Het blijft lastig plannen, dus we kijken vaak vlak van te voren wat we moeten doen om een grens over te kunnen.”

15. Laatste tip voor Vrije Moeders to be?

Reizen met kinderen kan prima. Het hoeft niet op te houden als je kinderen krijgt. Vrienden van ons reizen zelfs met een baby van negen maanden. Laat je niet tegenhouden door gedachten als ‘de kinderen herinneren zich er later niets van’. Van voorlezen herinneren ze zich later ook niets. Ik geloof juist dat dit ze vormt. Bedenk geen dingen om je droom uit te stellen. Je weet niet wat morgen brengt. Als je iets graag wilt, moet je niet wachten.”

Volg Gerdien en haar gezin via @boonfamilyjourney

Zou jij het willen? Reizen met kinderen?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download gratis ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Pre-order mijn boek De route naar €100.000 per jaar >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *