Zo kan je locatie onafhankelijk werken 2


Working with a view

Wie locatie onafhankelijk is, kan af en toe werken en reizen als digital nomad. Een enorme vrijheid in het leven! Maar hoe kan je daarmee beginnen? Ik leg je alles uit over locatie onafhankelijk werken.

Locatie onafhankelijk werken houdt in dat je kan werken waar je maar wilt. Je bent hiervoor niet afhankelijk van een plek, zoals een specifiek kantoor of leslokaal. Een juf van groep drie is afhankelijk van de school waar ze lesgeeft. Iemand in loondienst moet vaak verplicht op kantoor werken. Maar iemand die locatie onafhankelijk is, kan zelf kiezen waar hij of zij werkt. Klinkt goed, toch?

Digital nomad
Digital nomad in Nieuw-Zeeland

Wanneer ik locatie onafhankelijk werd

Zelf ben ik locatie onafhankelijk sinds 1 februari 2016. Ik had toen net mijn baan in loondienst opgezegd en was voor mezelf begonnen. Omdat ik al mijn opdrachten online kon doen, waar en wanneer ik dat zelf wilde, was ik daarmee locatie onafhankelijk geworden. Het voordeel is dat je dan kan besluiten om eens een paar weken vanuit het buitenland te werken. Of een paar maanden, als je daar zin in hebt. Zo werkte ik in mijn eerste maanden als ondernemer al zes weken vanuit Thailand en Nieuw-Zeeland. En afgelopen winter was ik zelfs vier maanden als digital nomad op reis.

Werken vanuit het buitenland

Als je locatie onafhankelijk kan werken, betekent dit natuurlijk niet dat je altijd in het buitenland móet zijn. Je kan zelf bepalen waar je werkt, dus dat ‘mag’ ook Nederland zijn. Of Spanje. Of Bali. Gemiddeld ben ik – sinds ik een locatie onafhankelijke ondernemer ben – ongeveer vier maanden per jaar in het buitenland. Ik vind het heerlijk dat ik locatie onafhankelijk ben en dit kan doen. Zo heb ik het beste van twee werelden: ik heb een thuis in Nederland en een goed sociaal netwerk. Tegelijkertijd kan ik reizen wanneer ik wil en heb ik al op veel mooie plekken mogen werken.

Digital nomad op Nusa Lembongan

Hoe kan je locatie onafhankelijk werken?

Om locatie onafhankelijk te kunnen werken, zijn er drie dingen nodig:

  1. Locatie onafhankelijk werk
  2. Autonomie om zelf te bepalen waar je werkt
  3. De juiste mindset en karaktereigenschappen

Hieronder zal ik alle drie deze punten toelichten.

1. Locatie onafhankelijk werk

Allereerst is het natuurlijk cruciaal om werk te hebben dat zich leent voor locatie onafhankelijk werken. Wanneer je lesgeeft aan groep drie, ben je gebonden aan een klaslokaal. Dit beroep is dus niet geschikt. Wat wel geschikt is, is eigenlijk al het werk dat je online kan doen, met je laptop en een internetverbinding. Denk aan copywriting, marketing, development, design, etc. Je vindt hier een lijstje met digital nomad beroepen. Lees hier hoe ik reizend mijn geld kan verdienen.

2. Autonomie

Een copywriter, marketeer of developer in loondienst, kan vaak alsnog niet locatie onafhankelijk werken. Dat mag namelijk meestal niet van de werkgever. Om zelf te bepalen waar je werkt, en dus echt locatie onafhankelijk te zijn, zul je dus eigen baas moeten worden. Of een werkgever moeten vinden die het goed vindt dat je locatie onafhankelijk werkt. Lees hier mijn blog over voor jezelf beginnen en je eerste klanten vinden.

3. Mindset en karakter

Niet iedereen die locatie onafhankelijk kan werken, wil ook daadwerkelijk werken vanuit het buitenland. En dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Wil je wel werken vanuit het buitenland? Dan heb je dus een bepaalde mindset nodig. Je moet bijvoorbeeld flexibel zijn en discipline hebben om te werken vanuit een ander land. Locatie onafhankelijk werken is niet voor iedereen. Het moet bij je passen. Probeer het dus vooral eens uit door een korte workation te plannen. Daarna kan je altijd langer weg.

La Vaca Coworking in Barcelona

Ben ik digital nomad?

Locatie onafhankelijk werken en digital nomad zijn, zijn twee verschillende dingen. Als digital nomad ben je sowieso locatie onafhankelijk, anders kan je niet werken vanuit het buitenland. Maar wie locatie onafhankelijk kán werken, hoeft niet per se digital nomad te zijn. Een digital nomad is iemand die werkt vanuit het buitenland, dankzij digitale middelen. Ik doe dat ‘slechts’ vier maanden per jaar, dus noem mezelf soms een parttime digital nomad. Ik zou mezelf ook een locatie onafhankelijke ondernemer kunnen noemen, en alleen digital nomad als ik daadwerkelijk op reis aan het werk ben. Uiteindelijk zijn het slechts begrippen. Doe vooral wat jij wilt!

Middel voor vrijheid

Ik zie locatie onafhankelijk werken echt als een middel om meer vrijheid te hebben in mijn leven. Om zelf te kunnen bepalen wanneer ik wil reizen. Om altijd geld te kunnen blijven verdienen, doordat ik kan werken vanuit het buitenland. En tegelijkertijd ook thuis kunnen blijven als ik daar zin in heb. Locatie onafhankelijk zijn biedt vrijheid. Daar gaat het mij om. Hoe heerlijk is dat?

In Chiang Mai, Thailand

Ook locatie onafhankelijk werken?

Wil jij ook locatie onafhankelijk werken? Om bijvoorbeeld af en toe eens een maandje vanaf Bali of Koh Lanta kunnen werken? Of misschien wel om een jaar op reis te kunnen?

Met mijn e-course ‘Ontdek jouw missie’ ontdek je wat jij kan gaan doen. Hoe kun je meer vrijheid ervaren en geld verdienen met wat je leuk vindt? Wat kan jij dan gaan doen..? In deze e-course help ik je om te ontdekken waar jouw hart nu echt sneller van gaat kloppen en hoe je dat vertaalt naar een lucratief businessmodel. 

36-urige werkweek
Do what you love and you will never have to work again!

Lijkt locatie onafhankelijk werken jou fijn? Of is het niets voor jou?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Zo kan je locatie onafhankelijk werken