Wat te doen in Eindhoven? 7 tips


Eindhoven
Eindhoven de gekste!

De vijfde stad van Nederland is misschien niet de allermooiste, maar wel heel creatief en innovatief. Dit wil je doen in Eindhoven.

Eindhoven ken je waarschijnlijk als geboorteplaats van Philips. De stad van PSV. En van de Dutch Design Week (elk jaar in oktober). Maar er is zoveel meer! Ik bezocht de Brabantse metropool en ontdekte de creativiteit en innovatie van designer walhalla Eindhoven. Met deze zeven tips ervaar je de stad op zijn best.

1. Blijf minimaal een nachtje

Je kan een dagje naar Eindhoven gaan om te shoppen, maar je leert de stad pas echt goed kennen als je er wat langer blijft. Na een lekker diner hoef je dan niet meer naar huis. Bovendien barst Eindhoven van de creatieve, hippe en mooie hotels.

Hotel Eindhoven

Ik verbleef in het prachtige Hotel Mariënhage in Eindhoven. Het hotel is onderdeel van LBG (van die toffe hotelconcepten in Maastricht) dus dan weet je het wel. Mariënhage bevindt zich in een oud klooster, dat is omgebouwd tot een modern hotel. De perfecte mix als je het mij vraagt. Alle kamers hebben een nette badkamer en vette knipoog naar het kerkelijke thema. Ontbijten kan in het mooie hotelrestaurant. Er is ook een spa waar je als hotelgast gratis naartoe kunt.

Mariënhage
Mariënhage
Hotel Mariënhage Eindhoven

Check hier de prijzen en beschikbaarheid >

Liever een ander hotel? Ik hoorde goede dingen over Glow en The Match.

2. Eindhoven in motion

Zeg je Eindhoven, dan zeg je design. Van buiten mag Eindhoven niet de mooiste stad zijn, maar van binnen is alles prachtig. Hotels en restaurants zijn schitterend ingericht. Over elk detail lijkt te zijn nagedacht.

Motion Experience

Motion Experience is een ‘digitale light experience’ waar je je kunt vergapen aan moderne kunst. En niet zo maar kunst! Bij Motion vindt je interactieve, dynamische lichtshows. Een heus Instagram-paradijs waar je geweldige foto’s kunt maken. Een ticket kost €13 per persoon. Je krijgt korting met een CJP-pas. Motion bevindt zich op de tweede verdieping van het Piazza.

Motion Experience
Motion Experience

Dinner in Motion

Ook vet: dineren bij het restaurant Dinner in Motion, ook wel bekend als ‘het meest bijzondere restaurant van Nederland’. Dinner in Motion is een 360 graden restaurant. Terwijl je van zes gangen geniet, verschijnen er om je heen en op tafel de meest prachtige beelden. Een heuse culinaire reis.

3. Culinair genieten

In Eindhoven hoef je geen genoegen te nemen met een daghap in een eetcafé. De stad barst van de goede restaurants, allemaal weer ingericht door bekende en onbekende Eindhovense designers.

Restaurant Eindhoven

Bij onderstaande restaurants in Eindhoven heb ik zelf genoten, en kan ik stuk voor stuk aanraden.

Down Town Gourmet Market

Rotterdam heeft de Markthal. Amsterdam heeft De Hallen. Eindhoven heeft Down Town Gourmet Market. Dit restaurant voelt aan als een gezellig plein op reis, waar je eten kunt bestellen bij ruim 20 kraampjes. Van Vietnamees tot Indonesisch, en van Italiaans tot Indiaas. Heel chill: je hoeft niet telkens je tafel te verlaten, maar bestelt gemakkelijk via een QR-code. Het eten wordt naar je toegebracht.

Down Town Gourmet
Down Town Gourmet Market

De Kazerne

‘Home of design’ wordt de Kazerne ook wel genoemd. En niet zonder reden De Kazerne bevindt zich in een oud pand (een kazerne!) maar van binnen is het industrieel doch sfeervol ingericht. Het prachtige restaurant serveert mediterraans eten en heerlijke wijnen. Alles wat je ziet kan je kopen; van de stoelen waarop je zit, tot de kunstwerken aan de muur. Uiteraard kan je bij de Kazerne ook exposities bezoeken. Toen ik er was, was er een expositie van trendwatcher Lidewij Edelkoort. De Kazerne heeft ook hotelkamers, uiteraard helemaal ingericht met lokaal design.

De Kazerne

Piet Hein Eek

Eten in stijl kan eveneens bij Piet Hein Eek, een bekende Eindhovense designer. Piet Heen Eek heeft een gigantisch pand net buiten de stad, waar je kunt winkelen, rondkijken, slapen en dus ook eten. Ik genoot er van een heerlijke lunch, terwijl ik ook mijn ogen de kost gaf. Het broodje manchego en de salade met pompoen waren zijn favoriet. Tip: huur een fiets om heen en weer naar dit restaurant te fietsen.

Piet Hein Eek
Bij Piet Hein Eek

4. Bezoek het Philips Museum

Wil je meer te weten komen over Eindhoven? Dan moet je meer te weten komen over Philips. De geschiedenis van de stad is nauw verweven met de geschiedenis van Philips. Het bedrijf begon toen Eindhoven nog een klein provinciestadje was. Maar met de groei van Philips, groeide ook de stad.

Het Philips Museum is gevestigd in het oudste pand van Philips, waar eind 19de eeuw de eerste medewerkers aan de gloeilamp werkten. Later ontwikkelde Philips onder andere het casettebandje, de CD en het scheerapparaat (‘Philipsshave’). In het museum ga je terug in de tijd en zul je versteld staan van de innovatie. Een kaartje kost €11 inclusief audiotour.

Philipsmuseum

Krijg je geen genoeg van Philips? Maak dan een wandeling door Philipsdorp. Deze wijk werd speciaal gebouwd voor het personeel van Philips. De oude huisjes bevinden zich tegenover het PSV-stadion (drie keer raden waar de P voor staat).

5. Eet een worstenbroodje

When in Brabant… eet een worstenbroodje. En dan niet zo maar eentje, maar een echt Houben worstenbroodje. Houben wordt gerund door de bevlogen ondernemer Bart Houben, die al op jonge leeftijd in de bakkerij van zijn opa werkte. Daar werden onder andere worstenbroodjes gemaakt. Nadat het familiebedrijf de deuren sloot, kwam Bart op het idee om het worstenbroodje nieuw leven in te blazen. Naar het recept van zijn opa ontwikkelde hij het lekkerste worstenbroodje. Dit verkoopt hij niet alleen in zijn winkel aan de Willemstraat, maar ook op talloze events door heel Nederland. Bart wil het Houben Worstenbroodje groot op de kaart zetten en de strijd aangaan met het saucijzenbroodje. Stay tuned!

Houben Worstenbrood

Eet je geen vlees? Goed nieuws, Houben Worstenbrood maakt ook heerlijke vega worstenbroodjes.

6. Drink de beste koffie

In een hippe stad als Eindhoven kan een goede koffiebar niet ontbreken! Je vindt hier dan ook diverse koffiebars met zeer goede koffie (en natuurlijk een mooie inrichting).

Koffie in Eindhoven

Bij onderstaande koffiebars kan je terecht voor de beste koffie van de stad.

DENF

Een prachtige zaak waar je niet alleen goede koffie drinkt, maar ook heerlijk kunt ontbijten. Op zaterdagochtend 10:00 uur zat het vol! DENF heeft een eigen branderij én een fijn groen terras.

DENF

Zwartwit

De tip van Sam Lasaroms: koffieblogger uit Eindhoven. Bij Zwartwit komen vrijwel alleen locals en blijf je altijd langer dan gepland. Lees er meer over op de website van Sam >

CoffeeLab Strijp-S

Is het Berlijn? Nee, het is de CoffeeLab in Strijp-S! Deze koffiebar is lekker hip en gevuld met mooie mensen. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de locatie: Strijp-S. Lees meer hieronder!

7. Ervaar Eindhoven in Strijp-S

Strijp-S was ooit oud Philipsterrein. Tegenwoordig is het een wijk waar oude fabriekpanden en moderne appartementencomplexen de skyline vormen. Veel creatievelingen hebben zich hier gevestigd, zowel om te wonen als om te werken. Hippe restaurants en koffiezaakjes, winkels vol design en vintage, moderne exposities en streetart is hier wat de klok slaat. Haal een ijsje bij Intelligentia, ga shoppen bij de Urban Shopper of geniet van de skyline vanaf het dakterras boven Vascobello.

Strijp-S
Strijp-S

Dutch Design Week

Tijdens de jaarlijkse Dutch Design Week is Strijp-S de ideale uitvalsbasis. Er is hier dan van alles te doen en te zien rondom Dutch Design. De ideale week om Eindhoven – en zeker Strijp-S – te bezoeken! Dit jaar vindt de DDW plaats van 16-24 oktober 2021.

Met dank aan Time to Momo & Eindhoven 365

Dit weekend werd verzorgd door Time to Momo en Eindhoven 365, ter gelegenheid van de nieuwste Time to Momo-reisgids. Bestel hier binnenkort de nieuwe stadsgids Eindhoven >

Ben jij wel eens in Eindhoven geweest? Nog meer tips?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download gratis ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer‘ >

Pre-order mijn boek De route naar €100.000 per jaar >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *