Reizen met kinderen? Tips van Dutch Nomad Couple 2


Dutch Nomad Couple

Werken en reizen met kinderen, kan dat? Jazeker! Angela en Tino van Dutch Nomad Couple bleven rondreizen toen in 2018 hun dochter werd geboren. 

‘Een verre reis met kinderen, kan dat? Kan ik nog reizen als ik een kind heb?’ Het zijn vragen die je jezelf misschien wel eens hebt gesteld. Reizen met kinderen lijkt toch net wat minder makkelijk dan alleen reizen of met z’n tweeën. Zo ook werken en reizen combineren. Maar niets is onmogelijk! Met wat kleine aanpassingen en vooral de juiste mindset, kan je blijven reizen als je een kind hebt. Ik sprak Angela en Tino van Dutch Nomad Couple over hun vrije leven, en reizen met kinderen.

1. Jullie begonnen in 2016 aan jullie avontuur onder de naam ‘Dutch Nomad Couple’. Vertel eens!

“Tijdens een campertrip door Zuid-Frankrijk, besloten we om samen voor onbepaalde tijd op reis te gaan. We hadden op dat moment alles, althans een goede baan, een huis, een relatie. Het lag voor de hand om ‘aan kinderen te beginnen’, maar het voelde teveel als ‘de logische stap’. We wilden vrijheid, zelfontplooiing. Je leeft nu! We hebben financiële ruimte gemaakt om het zonder werken een jaartje uit te kunnen zingen. In die tijd wilden we dan passief inkomen genereren. Dutch Nomad Couple – ons Instagram-account, YouTube-kanaal en blog – was vooral bedoeld om de reis vast te leggen.”

Angela en Tino

2. Inmiddels zijn jullie alweer vier jaar aan het reizen en ondernemen. Hoe waren de eerste maanden?

“Voor we daadwerkelijk op reis gingen, waren we begonnen met workshops en trainingen geven om anderen te helpen hun dromen ook te realiseren. Dit waren live sessies. Die wilden we gaan omzetten naar een online training. Ons eerste passieve inkomen, zeg maar. Mexico was onze eerste bestemming. Daar wilden we niet teveel werken. We parkeerden onze droom van passief inkomen dus even, en namen tijd om los te laten. We moesten echt aarden in Mexico en wennen aan ons nieuwe leven. Na die eerste periode reisden we verder, maakten veel foto’s en video’s en deelden dit op onze kanalen. Ons Instagram-account groeide hard. Dat gaf energie! We verdienden er toen nog niets aan. ‘We zien wel’, was onze gedachte toen. Leuk om te vermelden is dat in Mexico al onze kinderwens is ontstaan. We ervoeren zoveel meer ruimte dan tijdens ons leven in Nederland. Daar paste ‘opeens’ een kindje bij.”

3. Wanneer en hoe begon jullie inkomen te groeien?

“Ons doel was om onafhankelijk te worden qua tijd, plaats en financiën. We wilden vrijheid en alles uit het leven halen. Grappig genoeg kregen we ook opdrachten aangeboden die hierbij pasten. Bedrijven kwamen naar ons toe voor video’s, content, of vroegen ons om ergens te spreken. Online dan dus. Voor ons gevoel waren we gewoon onszelf, en dat werkte. Die combinatie van onze eigen kanalen en marketing- en contentklussen voor klanten was erg fijn. In 2018 kwam daar een toffe klus bij: we zouden de tango gaan dansen in Buenos Aires en mochten dat in beeld brengen voor een reisaanbieder.  Daar, na het dansen van de tango, is Angela ook zwanger geworden! We kwamen er achter in Mendoza.”

De vrijheid tegemoet

4. Zwanger! Welk effect had dat op jullie reis?

We hebben een kind nooit als belemmering van onze vrijheid gezien. Tijdens het reizen kom je genoeg like minded mensen met kinderen tegen. Als iemand anders het kan, kunnen wij het ook! Gelukkig verliep de zwangerschap goed. We konden gewoon doorreizen. Vanuit Argentinië gingen we naar Chili, waar we de eerste echo hadden. In Patagonië hebben we nog de mooiste hikes gemaakt. We verbleven vaak in Airbnb’s, of in goede hotels. Ons werk liep gewoon door. We waren die tijd veel bezig met contentcreatie. Doordeweeks veel op pad dus om content te maken, op zaterdag editen en zondag publiceren. Als digital nomads reizen we rustiger dan gewone reizigers, zeker nu Angela zwanger was.” 

Krijg €35 korting op je eerste reis met Airbnb >

5. Waar is uiteindelijk jullie dochter geboren?

“We wilden graag in Nederland bevallen. Daarna wilden we weer op reis, maar eerst maar eens de bevalling afwachten. Toevallig kwam toen precies ons eigen appartement weer vrij. Dit resulteerde in een fijne kraamtijd in ons eigen huis in Dordrecht, met zelfs een eigen babykamer voor Philou. We zijn nooit zo van planning en structuur, daardoor zijn we flexibel en komen er altijd wel oplossingen. Zo kunnen we ook inspringen op kansen die zich voordoen. Eén zo’n kans was een Airbnb-aanvraag begin 2019. Onze dochter was toen een paar maanden. Misschien is dit het moment om weer op pad te gaan, dachten we meteen.”

Angela en Tino

6. Waar ging jullie eerste reis met kind naartoe?

“Via een klant konden we verblijven in een huisje in Zeeland en Drenthe. Ideaal om te ervaren hoe het zou gaan. Toen dat goed bleek, zijn we gaan touren met een camper door Europa. Lekker wintersporten in Oostenrijk, door naar Italië en in mei 2019 weer terug in Nederland om een workshop te verzorgen voor een reisbureau. Een kind is een enorme verandering in je leven, maar die verandering is net zo groot in Nederland als in een camper. Je moet hoe dan ook wennen aan de nieuwe situatie. Het fijnste is dat we de ontwikkeling van Philou al reizende hebben meegemaakt. We koppelen haar ontwikkelingen aan de landen waar we zijn geweest. Heel bijzonder. Als Dutch Nomad Couple hebben we veel quality time met ons kind.”

7. Werd er ondertussen ook nog gewerkt? Hoe gaat dat met een kind erbij?

“Toen Philou net geboren was, deed Tino het meest werk. Zowel voor klanten van Dutch Nomad Couple als freelance klussen. We hadden ook veel tijd met z’n drietjes. Dat is een heel fijne start voor een kind. We merken dat Philou enorm open is en op iedereen afstapt. We namen en nemen haar overal mee naartoe. Ze is heel zelfverzekerd. Gelukkig konden (en kunnen) we met weinig geld rondkomen. Dat vergt een andere manier van denken. In plaats van hoge kosten, veel werken en weinig tijd met je gezin, kan je ook je kosten verlagen, dan hoef je minder te werken en heb je veel tijd met elkaar. Veel dingen die wij doen kosten geen geld, zoals samen zijn in de natuur. Ons oude leven in Nederland was duurder.”

Met de camper op pad

8. Hoe bevalt jullie leven inmiddels als ervaren Dutch Nomad Couple met kind?

“We werken nog steeds geen acht uur per dag. Een baby heeft niet veel nodig. Ze slaapt, ze drinkt, dus wat kleertjes, een draagdoek, goede buggy en blender is zo ongeveer alles wat we nodig hadden. Inmiddels is Philou bijna twee. Ze vindt speelgoed eventjes leuk, maar vermaakt zich veel langer met steentjes verzamelen, andere kindjes opzoeken of kijken naar een molen. Buiten is er veel meer te doen! Nederland is nu tijdens corona onze thuisbasis. In 2019 verhuurden we onze woning telkens kort via Airbnb. Dat maakte ons flexibeler dan een vaste huurder voor langere tijd. Zo zijn we al samen in Kroatië, Curaçao en Marokko geweest. In maart 2020 wilden we voor een half jaar naar Kaapstad gaan. Toen kwam corona… “

9. Hoe hebben jullie de lockdown ervaren?

“We stonden klaar voor vertrek, hadden ons huis verhuurd en al mooie opdrachten in Kaapstad binnengehaald. Alles werd gecanceld. Dat was even schakelen, maar al snel zagen we lichtpuntjes. Je kan niets doen, dat gaf veel rust. Het voelde weer even als Mexico in 2016. Je vraagt jezelf weer af waar je mee bezig bent. Doen we nog wat we het liefste doen? In Nederland biedt de overheid een vangnet. Je beseft weer hoe goed je het hebt, en hoe luxe het is dat we een Nederlands paspoort hebben waarmee we normaal heel de wereld over reizen. Dat komt wel weer.”

Dutch Nomad Couple

10. Welke mooie plannen heben jullie voor de toekomst?

“Nog meer focus op ons eigen merk Dutch Nomad Couple. We willen dat verder gaan uitbouwen en weer aan de slag met de online training die we destijds in Mexico hebben geparkeerd. Passief inkomen genereren is lange tijd ondergesneeuwd geweest. Nu is het tijd! In de online training willen we mensen gaan helpen bij het verwezenlijken van hun dromen, specifiek gericht op koppels. De man moet vaak overtuigd worden, haha. Een andere belangrijke stap wordt onze rebranding; we gaan van Dutch Nomad Couple naar Dutch Nomad Family. Dat past natuurlijk beter bij onze nieuwe gezinssamenstelling. Daarbij gaan we ons meer focussen op de Nederlandse markt. In het Engels vloggen kost relatief teveel energie.”

11. Wat adviseren jullie stellen die willen reizen met kinderen, maar zich laten tegenhouden?

“Ga goed na waarom je wilt reizen. Wil je graag op reis, of wil je je kind meer van de wereld laten zien? Wil je vrijheid ervaren of onafhankelijker zijn? Een kind hoeft je daarin niet tegen te houden. Je bent zelf je grootste belemmering. Zie het als een experiment. Ga ervaren of het iets voor je is. Begin klein. Ga bijvoorbeeld elke maand eens een weekend weg. Verhuur je huis eens voor een korte periode. Langer reizen kan daarna.”

Volg Angela en Tino via @dutchnomadcouple (en straks @dutchnomadfamily). 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Reizen met kinderen? Tips van Dutch Nomad Couple