Garden Route: Roadtrip Zuid-Afrika met 5 bestemmingen in 10 dagen 1


Robberg Nature Reserve
Robberg Nature Reserve

Vanuit Kaapstad maakten mijn vriend en ik een toffe roadtrip langs de Garden Route. We stopten onderweg op vijf verschillende bestemmingen.

In december 2021 bracht ik samen met mijn vriend drie weken door in Zuid-Afrika. Onze basis was Kaapstad. Vanuit daar maakten we een mooie roadtrip langs de Garden Route – ook wel bekend als de Tuinroute. Deze route loopt van Mosselbay tot Port Elizabeth (ten oosten van Kaapstad dus) en is ongeveer 700 kilometer lang. In deze blog deel ik de stops die wij maakten op onze roadtrip. Totaal zijn wij 10 dagen onderweg geweest, van Kaapstad tot Addo Elephant Park en weer terug. Aantal kilometers: ruim 1600 (2 x 800) kilometer.

Roadtrip Garden Route
Garden Route

1. Swellendam (1 nachtje)

De eerste stop op de route is Swellendam. We zijn via de N44 langs Hermanus gereden, waar je een prachtige weg langs de oceaan hebt. Officieel begint de Garden Route pas verderop, bij Mosselbay. Wij deden echter graag rustig aan, dus een stopje in Swellendam is dan perfect. Vanuit Kaapstad ben je dan zo al 2,5 uur aan het rijden, en een stuk langer als je via de N44 / Hermanus rijdt. Bovendien is Swellendam een prachtig dorpje, met koloniale panden en uitzicht op de heuvels.

Swellendam
Swellendam
Swellendam
Swellendam

Omdat we hier maar kort waren, en het hard regende, hebben we niet echt wat gedaan. Swellendam zelf is klein en vraagt vooral om een leuke wandeling en genieten van een goed hotel of restaurant. In de buurt is meer te beleven, zoals hiken of wijn proeven.

Hoteltip: Aan de Oever

2. Storms River (Tsitsikamma National Park) (1 nachtje)

Storms River is de uitvalsbasis voor Tsitsikamma National Park. Er zijn hier talloze mooie hikes te maken, veelal rondom de bekende Storms River. Een kajaktocht over de rivier – al dan niet meerdere dagen – behoort ook tot de mogelijkheden. Het gebied is prachtig en veelzijdig door de combinatie van bossen, rivier en oceaan.

Storms River (Tsitsikamma National Park)
Storms River (Tsitsikamma National Park)
At the Woods
At the Woods

Wij waren er maar kort, dus maakten alleen een korte wandeling langs de kust naar de hangbrug over de rivier. Prachtig! ’s Nachts verbleven we in het guesthouse At the woods, wat echt een heel leuk plekje was. De foto is niet representatief 😉

Hoteltip: At the woods

3. Addo Elephant Park (3 nachtjes)

Dit park was het (eind)doel van onze roadtrip. Want ja, when in Africa… dan wil je op safari! Addo Elephant Park is relatief dichtbij Kaapstad. We besloten daar dan ook heen te gaan voor een meerdaagse safari. Omdat we twee volle dagen in het park wilden hebben, boekten we drie dagen accommodatie bij Park View Safari Lodge. Je hebt hier zowel grote chalets als luxe safaritenten. De lodge ligt echt naast de south gate van het park én vlakbij een snelweg, dus een perfecte locatie.

Zebra Addo Elephant Park
Addo Elephant Park
Olifant Addo Elephant Park
Addo Elephant Park

In Addo Elephant Park hebben we een hoop wild life gespot. Natuurlijk heel veel olifanten – waarom het park bekend staat – maar ook zebra’s, wildzwijnen, gnoes, buffels en zelfs twee leeuwen in de verte. Het blijft echt fantastisch om die grote beesten in het wild te zien. Hierna wil je nooit meer naar een dierentuin… Addo Elephant Park ligt nabij de kust, en daar kan je ook witte haaien en walvissen spotten. Vandaar dat Addo Elephant Park bekend staat om de Big Seven, in plaats van de Big Five.

Hoteltip: Park View Safari Lodge (South Gate, Colchester)

4. Plettenbergbaai (3 nachtjes)

Dit was naast Addo echt een hoogtepunt op de Garden Route! Technisch gezien verbleven we niet in Plettenbergbaai maar in de omgeving, maar dat was geweldig! We verbleven in een luxe tent (glamping) van AfriCamps, met een legendarisch uitzicht. Verder gingen we naar het strand (Keurboomstrand) en maakten we een prachtige hike bij het Robberg Nature Reserve. Hoewel we niet erg best weer hadden tijdens de hike, was het een schitterende tocht. Hier had ik zelfs nog langer kunnen blijven.

Robberg Nature Reserve
Robberg Nature Reserve
AfriCamps
AfriCamps

Trek zeker een paar nachtjes uit hier. Of je nu helemaal bij wilt komen in alle rust voor je tent, of juist actief wilt zijn rondom watersport en hiken: Plettenbergbaai en omgeving heeft het. We wilden eigenlijk nog snorkelen met zeeleeuwen, maar ik was een beetje angstig voor de zee en eventuele zeeziekte. Ik was nota bene zwanger! Dat hebben we dus maar niet gedaan, maar desondanks heb ik heel goede herinneringen aan ons verblijf.

Hoteltip: AfriCamps at Ingwe

5. Swellendam (1 nachtje)

Op de terugweg naar Kaapstad hebben we even nagedacht waar we nog wilden overnachten. Na even denken kwamen we tot de conclusie dat we nog wel terug wilden naar Swellendam, want er stond weinig meer op de bucketlist en we waren tenslotte maar 1 nacht (met regen) in Swellendam geweest. En dus boekten we weer een nachtje, dit keer bij ‘het zusje’ van Hotel Aan de Oever: Aan de Eike. Wederom een prachtig hotel waar we heerlijk hebben genoten van het zwembad. We maakten nog een snelle wandeling door het dorp en aten lekker lokaal bij een goed restaurant. Genieten!

De kerk van Swellendam
De kerk van Swellendam
Aan de Eike, Swellendam
Aan de Eike, Swellendam

De kwaliteit van de hotels en restaurants in Swellendam vond ik erg goed. Je kan hier prima langer blijven als je een tripje wilt maken vanuit Kaapstad of een stayover zoekt op de Garden Route, zoals wij. Ikigai Coffee Bar is trouwens een geweldig koffietentje waar je ook heerlijk kunt ontbijten of lunchen. Must-visit als je in Swellendam bent of even wilt stoppen op de Garden Route.

Hoteltip: Aan de Eike

Terug in Kaapstad

Uiteindelijk kwamen we zelfs een dag eerder terug in Kaapstad dan van tevoren gedacht. Want hoe mooi de Garden Route ook is – Kaapstad zelf vinden we ook geweldig! We zijn in totaal zelf 10 dagen in Kaapstad geweest, van de totaal drie weken die we in Zuid-Afrika waren. De combinatie van bergen, stad en strand is echt briljant. En tel daar nog de wineries en leuke dagtripjes bij op, en je snapt dat je hier eeuwig kan blijven. Kaapstad is zo veelzijdig!

Kaapstad
Tafelberg, Kaapstad
Tafelberg, Kaapstad

De eerste week in Kaapstad verbleven we in een Airbnb. Nu kozen we voor de laatste nachten een Guesthouse. Grappig genoeg was dit echt om de hoek van de Airbnb. We waren dus helemaal bekend met het buurtje: Seapoint / Bantry Bay. Het Guesthouse was netjes en dus op een goede locatie: op loopafstand van het strand en allerlei leuke restaurantjes. Zou er zo weer boeken!

Hoteltip: Albatross Suite (Seapoint)

Ben jij wel eens in Zuid-Afrika geweest?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Garden Route: Roadtrip Zuid-Afrika met 5 bestemmingen in 10 dagen