Mandy Ladan van MommaLuv over geld verdienen met een stichting [interview]


Mommaluv
Mandy van Mommaluv

Geld verdienen met ‘iets goeds’? Van je passie je werk maken? Mandy Ladan kreeg het met haar Stichting MommaLuv voor elkaar. Ik sprak Mandy voor Vrije Meid.

Mandy Ladan (36) woont met haar man en twee dochters (9 en 11 jaar) in Den Haag. Ze is oprichter van Stichting MommaLuv, die Nederlandse zwangeren verbindt met zwangere vrouwen in Afrika. Het idee: na de geboorte hier vragen de ouders geen kraamcadeautjes maar een donatie voor de moeder en baby in Afrika. Hiervan wordt op lokaal niveau een passend kraampakket samengesteld en gegeven. Mandy slaagde erin de stichting succesvol te maken met een team van dertien mensen én er een ‘normaal’ salaris uit te halen. Ze vertelt hoe een persoonlijke behoefte uitgroeide tot dit succes en hoe stigma’s en money mindset van invloed zijn geweest op haar groei. 

Luister hier het hele gesprek met Mandy van Mommaluv:

1. Wanneer en hoe is MommaLuv ontstaan?

“Toen ik op mijn 24e zwanger raakte werden mijn man en ik overladen met babyspullen en cadeautjes. De kasten puilden uit en we wisten: als er straks kraamvisite komt krijgen we nóg meer, geheel naar Nederlandse traditie. Zo ontstond de behoefte om ‘iets te doen’ met een goed doel. Ik bedacht dat het mooi zou zijn als we onze spullen konden schenken aan een moeder en kindje in Afrika. Ik ging op zoek naar contactpersonen die mij konden koppelen aan zo’n moeder. Een week nadat ik een mail met mijn idee aan mijn voltallige adressenboek had gestuurd, had ik de eerste koppeling. Er zijn uiteindelijk drie moeders en baby’s blij gemaakt. We hebben hele mooie pakketten samengesteld en lokaal geschonken. Niet veel later volgden collega’s en vrienden die zwanger waren en ook wilden delen. Dat was het begin van MommaLuv.”

2. Had je altijd al de behoefte om andere moeders te helpen?

“Nee, dat is ook niet het idee van MommaLuv. We zijn geen white saviors. Het is ontstaan vanuit verbondenheid. Iedere moeder wil maar één ding, namelijk het beste voor haar kind, ongeacht waar het wiegje staat. In Nederland zijn we bevoorrecht met goede zorg, onze baby’s gaan niet dood aan diarree of een mug. De moeders in ontwikkelingslanden zeggen soms: ‘Het is even afwachten of ze het eerste jaar doorkomen.’ Dat is daar een feit. MommaLuv is er niet om alle problemen weg te nemen. We maken een gebaar door te delen in blijdschap en liefde op een eenvoudige manier. Dat doen we nu in negen landen.”

3. Wanneer kwam je op het punt dat je je baan als juf opzegde om dit fulltime te doen?

“In 2011 ben ik begonnen met vijf á zes koppelingen per jaar. Het was een hobby naast mijn baan en moederschap. In 2014 heb ik mijn eerste reis gemaakt naar Oeganda en daar werd het vuurtje aangewakkerd. Om MommaLuv fulltime te runnen moest ik wel wat mindset werk verrichten. Ik zat ‘vast’ in het onderwijs en ben voorzichtig een dag minder gaan werken. Toen ik in 2015 de Fabulous Mama Of The Year award won en héél veel mediaaandacht kreeg, heb ik pas echt doorgepakt.”

4. Hoe kon je rondkomen van fulltime MommaLuv?

“Ik had een poor money mindset. Ik vond dat ik aan een stichting niet mocht verdienen. Nu had ik wel een spaarpot opgebouwd maar er was geen sociale zekerheid of goed financieel plan. Mijn motto was echter ‘you can wait until the moon and the sun are in line with the stars but it will never happen’. In 2016 zegde ik mijn baan op. Het was moeilijk om volledig van MommaLuv te leven maar ik had in mijn mind de switch gemaakt. Af en toe deed ik wat klussen als ZZP’er om mijn brood te verdienen tot ik voldoende donaties binnenhaalde om mezelf salaris uit te keren.” 

5. In de stichtingwereld is het toch normaal om 20% te reserveren voor organisatiekosten?

“Dat klopt. Ik reserveer 20% van de donaties om alle kosten te dekken en mijn salaris te betalen. Daar zijn heel wat donaties voor nodig en dat is soms lastig, het gaat langzamer dan bij een commercieel bedrijf. Als ik voor het grote geld ging had ik een commercieel bedrijf moeten starten. Maar het idee dat ik een oké salaris mag uitkeren om mezelf te onderhouden heb ik moeten leren. Eelco de Boer zei ooit: ‘Als jij jezelf niet serieus uitbetaalt steel je uiteindelijk van de moeder die in de toekomst een pakket van je kan krijgen. Je houdt je eigen groei en die van MommaLuv tegen.’ Toen ben ik die overtuiging los gaan laten. We hebben bewezen dat we transparant en betrouwbaar zijn.”

6. Hoe heb je vervolgens doorgezet?

“Ik ben anders (of eigenlijk voor het eerst) naar cijfers gaan kijken, o.a. dankzij jouw coaching. Ik houd nu bij wat ik doe en welke inkomsten daaruit vloeien en weet aan welke knoppen ik moet draaien om dat te verhogen. Een mega interessant spel vind ik het. Voorheen was ik te onzeker maar nu weet ik dat er zó veel tools zijn om in te zetten. Ik snap het spel beter.”

7. Door naar 2022, toen ging je met je gezin naar Mexico. Waarom?

“We droomden er al langer van om een reis te maken met het gezin en morgen is niet gegeven. De lockdown liet ons inzien dat wij dit wel kunnen, met onderwijs geven aan de meiden (toen 8 en 11 jaar) dus zeiden we tegen elkaar: dit gaan we realiseren. We verhuurden ons huis aan een familielid en vertrokken naar Mexico, een transformerende reis voor ons alle vier. Het andere leven daar en het besef dat het maar een gegeven is dat ik geboren en getogen ben in Nederland… Alles in je leven is een keuze, behalve de plek waar je geboren wordt. Maar hoe je je leven vormgeeft hangt af van je eigen keuzes.” 

8. Viel het tegen op bepaalde punten?

“Het is niet makkelijk en zeker niet iets wat iedereen zomaar kan. Ik had mezelf op de hals gehaald dat ik de meiden les ging geven en MommaLuv ging door. We moesten ons uitschrijven in Nederland vanwege de schoolplicht. Ik was ineens juf van twee leerjaren, had MommaLuv én het reizen zelf is een fulltime job. Daarin ben ik mezelf wel tegengekomen. Ik ben een perfectionist en niet alles kan perfect. En MommaLuv wise zijn dingen tegengevallen die ik niet kon voorzien. Wij doen veel via Western Union en dergelijke platformen waarmee je makkelijk geld kunt versturen. Maar het werkte niet, ze lachten me uit bij de banken. ‘Je wilt geld overmaken van Mexico naar Afrika met je Nederlandse paspoort? Haha’. Alles werd geblokkeerd, waaronder mijn e-mailadres met ‘verdachte IP-adressen daar in Mexico’. En dan hebben we het nog niet eens over de Wifi. Het flowde niet zoals ik het had willen zien en ik had minder uren beschikbaar i.v.m. het lesgeven. Maar: het is gelukt!”

9. Wat heeft het je gebracht?

“Het besef dat ik mag dealen met alles wat ik voel en ervaar. Als je in Nederland tegen iets aanloopt of niet zo lekker in je vel zit ga je snel over op afleiding. Daar kon ik niet anders dan in het gevoel gaan zitten en doorvoelen. Ik heb boekjes vól geschreven met reflecties. Voor de kinderen was dat niet anders, het leek of alle emoties werden uitvergroot. Zij zagen daarbij ook dat papa en mama het ook niet altijd weten, maar dat alles uiteindelijk goed komt. Dat was een mooie les voor ze, vanuit vertrouwen. Ik denk dat onze kinderen ons na deze reis beter kennen dan ik mijn ouders ooit heb gekend. De herinneringen die we hebben zijn onbetaalbaar.’’

10. Waar sta je over tien jaar met MommaLuv?

“Weet je: ik ben niet zo belangrijk, dat besef kwam in Mexico. De afgelopen tien jaar heb ik veel op podia gestaan en mijn verhaal gedeeld, promotie gemaakt voor MommaLuv. Toch ben ik ook maar iemand met een tof idee die dat heeft uitgewerkt. Het gaat mij erom dat moeders elkaar kunnen helpen. De droom die ik heb voor MommaLuv is dat we ook in andere landen uitrollen, zodat we het concept van kraamcadeautjes wereldwijd kunnen veranderen. Dat mensen denken in geven in plaats van krijgen. Voor mij persoonlijk weet ik dat ik dit blijf doen tot ik mijn laatste adem uitblaas. Dit is mijn leven, MommaLuv zit in mijn DNA.”

11. Heb je een favoriete podcast of een boek dat jou heeft geïnspireerd? 

“’Het miljonairsbrein ontrafeld’ is mijn favoriet op het gebied van money mindset. Dit boek was mijn spiegel en heeft veel in werking gezet. Daarnaast ga ik goed op Amerikaanse motivational speakers, Les Brown is er zo een. Tony Robbins af en toe ook. Op dit moment volg ik Stoic Outcasts en Build Alpha op Instagram. Met zulke quotes kan ik mezelf preppen voor een werkdag.”  

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Schrijf je in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *