18x Zo kan je denken als een miljonair


Boeken 2020
Boeken van 2020

In december las ik het boek ‘Het miljonairsbrein ontrafeld’ van T. Harv Eker. In het Engels ook wel bekend als ‘Secrets of the millionaire mind. Het boek leerde me denken als een miljonair.

Waarom zijn rijke mensen rijk en arme mensen arm? Waarom verdien jij ‘net genoeg om van te leven’ en verdubbelt een ander elk jaar haar inkomen? Omdat je financiële thermostaat zo is ingesteld. Je krijgt wat je aantrekt. Om meer te verdienen, moet je een groeimindset ontwikkelen. Om miljonair te worden – of om een stuk rijker te worden – zul je moeten leren denken als een miljonair.

Hoe kan je denken als een miljonair?

Dit is de centrale vraag in het boek ‘Het miljonairsbrein ontrafeld‘, of wel ‘Secrets of the millionaire mind’ van T. Harv Eker. Het boek legt uit dat je krijgt wat je aantrekt. En wat je aantrekt, komt voort uit je handelingen. Je handelingen komen voort uit je emoties. Je emoties komen voort uit je gedachten. Dus word je bewust van je gedachten, vooral die over geld. Zijn het beperkende gedachten? Vervang ze dan voor betere gedachten over geld: leer denken als een miljonair.

The millionaire mindset

Hoe leer je denken als een miljonair? De auteur – zelf uiteraard miljonair – deelt hoe miljonairs denken, en welke gedachten jij zou moeten hebben over geld en geld verdienen. Dit zijn 18 gedachtengangen die je kunt oefenen:

1. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven

Het leven overkomt je niet. Althans, niet volledig. Je hebt veel zelf in de hand. En als dingen je al overkomen, kan je zelf kiezen hoe je daarmee omgaat. Als je je leven laat leiden door anderen, word je zeker nooit rijk. Dan leg je je rijkdom in de handen van iemand anders. Hope is not a strategy!

2. Geld maakt wel gelukkig

Natuurlijk is geld geen garantie voor geluk. Maar als je geld onbelangrijk vind, zal je ook niet rijk worden. Geld is wel degelijk belangrijk. Je kan er een heleboel leuke dingen mee doen. Maar je moet het wel serieus nemen om er meer van te krijgen.

3. Winners never quit and quitters never win

Als je rijk wilt worden, moet je ervoor gaan. Houd de stip op de horizon in het vizier. Ga ervoor. Geef nooit op. Stuur alleen bij. Heb het doel om rijk te worden. Niet het doel om ‘rond te komen’. Want je krijgt wat je wilt!

4. Denk groot, help meer mensen

Misschien ben jij een VA en vind je het super om vijf ondernemers te helpen. Maar zou het niet nog toffer zijn als je er 50 kon helpen? Of 500? En zou dat niet ook super zijn voor je bankrekening? En kan je daarmee niet nog veel meer mensen helpen, en leuke dingen doen? Waarom jezelf klein houden? Er is zoveel meer mogelijk, en iedereen is daar bij gebaat.

5. Denk in mogelijkheden

Denk in mogelijkheden, niet in moeilijkheden. Denk niet ‘dat kan niet’, maar ‘hoe kan het wel?’. Klaag niet en wees niet afgunstig, maar vraag jezelf telkens af wat je ergens van kan leren. Als je je laat tegenhouden door obstakels, ga je er simpelweg nooit komen.

6. Bewonder succesvolle mensen

Bewonder succesvolle mensen, in plaats van ze te verafschuwen. Omring je juist met mensen die al doen wat jij wilt doen, en die hebben wat jij wilt hebben. Leer van de besten! Aan het afkraken van mensen heb je niets. Denk ook hier weer: wat kan ik leren?

7. Zie jezelf als een succesvol persoon

Jij bent ook een succesvol persoon. Jij bent een van hen. En als zij het kunnen, kan jij het ook. Dat is wat je moet denken. Denken als een miljonair, is jezelf zien als een miljonair, of een potentiële miljonair.

8. Wees niet bang voor sales

Als je bang bent om te verkopen, ga je niet snel succes boeken als ondernemer. Laat staan dat je je bedrijf kan laten groeien en miljonair kan worden! Sales is een skill die je kunt leren. Het hoeft geen gepush te zijn. Leer dit! Want zonder sales kom je er niet.

9. Zie geld niet als iets negatiefs

Tja, je wilt niet voor niets miljonair worden, toch? Zie geld als iets goeds. Het zal je in staat stellen nog veel meer goede dingen te doen.

10. Denk in resultaten, niet in uren

Als je je uren blijft verkopen, bereik je snel een plafond. Je hebt maar 24 uur in een dag. Als je resultaat kan verkopen – in de vorm van een online, schaalbaar product bijvoorbeeld, kan je oneindig verkopen en zit er geen plafond aan je inkomen. Daarbij is het een stuk passiever dan actief uurtje-factuurtje werken.

11. Hoezo kiezen? Ga voor allebei

Vrijheid of zekerheid? Geld of plezier? Geld of geluk? Hoezo kiezen!? Ga voor allebei! Miljonairs gaan voor allebei, omdat ze weten dat ze niet hoeven te kiezen. Als je denkt dat je wel moet kiezen, zal je jezelf dus onbewust saboteren. Je wordt nooit rijk als je denkt dat je daarvoor je geluk of plezier moet opgeven.

12. Vergroot je vermogen, niet alleen je inkomen

Er is meer dan een maandsalaris. Je inkomen is niet alles. Als je stopt met werken, komt er niets meer binnen. Daarom is het slim om vermogen op te bouwen, en deels te gaan leven van het rendement uit je vermogen. Denk aan vastgoed, beleggen of passief inkomen uit je bedrijf.

13. Geef niet veel uit

Arme mensen verdienen weinig en geven veel uit. Rijke mensen verdienen veel en geven weinig uit. Alleen door wat over te houden, kan je investeren en vermogen opbouwen. En dat maakt je rijker. Van geld uitgeven is nog nooit iemand rijker geworden (tenzij je het uitgeeft een beleggingen of vastgoed).

14. Heb inzicht in je financiën

Als je niet weet wat er binnenkomt en wat eruit gaat, heb je geen inzicht in je financiën, en dus ook geen grip erop. Ook dan kan je geen vermogen opbouwen, en dus geen miljonair worden. Denken als een miljonair betekent slim met geld omgaan. Verdeel je geld over verschillende potjes. Zet altijd 10% van je inkomen apart. Investeer in jezelf.

15. Werk niet voor geld, laat geld voor je werken

Dit is een beetje zoals de focus op vermogen in plaats van op inkomen. Een goed salaris zegt niets. Dan werk je hard voor je geld. Maar als je geen manier vindt om geld voor jou te laten werken, zal je je leven lang hard blijven werken voor geld. If you don’t find a way to make money when you sleep, you will work until you die. Passief inkomen en vermogen opbouwen it is! Zie elke euro als een zaadje om een boom te planten die je wel 100 euro kan opleveren. Dan bedenk je wel goed wat je met elke euro doet.

Lees ook: Learnings uit Rich dad, poor dad >

16. Laat je niet tegenhouden door angst

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar weet dat rijke mensen ook angsten hebben. Ik heb ook beperkende gedachten. Het gaat er niet om om fearless te worden, het gaat erom dat je je niet laat tegenhouden door je angsten. Feel the fear and do it anyway!

17. Sta open om te leren

Blijf leren, blij groeien. Zo kom je verder. Denk nooit dat je alles al weet, en denk vooral nooit dat je niet van iemand kan leren die succesvoller is dan jij. Zolang je nog niet bent waar je wilt zijn, is het tijd om door te leren. Wanneer doe je dat? Door je net buiten je comfortzone te geven. Dan groei je!

18. Wees je bewust van je belemmerende overtuigingen

Zelfkennis is zo belangrijk! Als je weet wat je kan en wat je wilt, kan je makkelijker een manier bedenken om geld te verdienen voor je doel. Waarmee je je doel kan bereiken. Als je weet wat je tegenhoudt, kan je dat aanpakken. Als je weet wat je niet weet, kan je dat leren. Dus leer jezelf kennen, en dan met name je beperkende gedachten over geld. En weet hoe je je money mindset kan laten groeien!

Kan jij al denken als een miljonair? Dan komt het vast goed! En anders: begin er vandaag nog mee 🙂

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *