Maastricht City Guide 2


Maastricht, je bent top!

Het gezelligste restaurantje? De lekkerste vlaai? Het leukste winkeltje? Ik was deze zomer twee keer in Maastricht en zocht het voor je uit!


In juli bracht ik een bliksembezoek aan Maastricht. Rond lunchtijd kwamen vriendin J. en ik aan in de Limburgse hoofdstad, om de dag erna na de koffie alweer te vertrekken. Kort maar krachtig, want ik leerde binnen 24 uur wel vijf geweldige hotspots kennen. Eind augustus ging ik terug naar het Zuiden. Samen met drie vriendinnen stond al een tijdje een weekendje Maastricht gepland. Gelukkig was er nog genoeg te ontdekken (en vind ik het bovendien altijd erg leuk om vaker op dezelfde plek te komen, laat staan met drie goede vriendinnen). Inmiddels ken ik nog meer hotspots in Maastricht en deel die graag met jullie.De lekkerste vlaai: Bisschopsmolen

Zeg je Limburg, dan zeg je vlaai. En dus gingen wij in Maastricht naar de allerbeste. Gelukkig hoefden we niet lang te zoeken, want Anique had mij al de lekkerste vlaaienmaker van Maastricht getipt: Bisschopsmolen. Bisschopsmolen maakt niet alleen goddelijke vlaaien (van speltdeeg), maar ook kun je er zelf je vlaai maken of een vlaai kopen en meenemen voor thuis (of elders). Een kopje koffie en een punt vlaai kost samen vijf euro, en is dus nog betaalbaar ook. Laat ’t u smaken! Je vindt Bisschopsmolen op de Stenenbrug 3, om de hoek van het Onze Lieve Vrouweplein. Inside-tip: bestel alleen rijstevlaai als deze ultravers is, en dus niet uit koelkast komt. In verband met het zomerseizoen kon Bisschopsmolen dan ook geen rijstevlaai serveren. Gelukkig smaakte de aardbei-rabarbervlaai ook heer-lijk!

This shit is bananas, eh… aardbei-rabarber!
De koestraat, vlakbij de Stenenbrug

Het leukste winkeltje: Noir

In de hippe, oude wijk Wyck zit boetiek Noir. Je vindt hier mooie, betaalbare kleding, prachtige tassen, schoenen en andere accessoires. Ik kreeg dit winkeltje getipt van Kaboom Hotel, die overigens bedrijfskleding van Noir hebben, Gelukkig was het sale en kon ik het mezelf toestaan iets aan te schaffen: een schattig rokje van mbyM, een Deens merk waar ik al eerder wat van shopte. Andere merken die Noir verkoopt: Club Manhattan, Vanessa Wu, Selected Femme en O My Bag, just to name a few. Tegenover Noit zit trouwens schoenenwinkel Noir, waar ze ALLEEN MAAR SCHOENEN VERKOPEN!! Deze schoenen leken prijzig, maar bleken heul erg betaalbaar te zijn. Gaat dat zien! Adres: Wyckerbrugstraat 45 (en 38 voor de schoenenwinkel).

Voor 17 euro kon ik dat rokje niet laten liggen!
Leuke accessoires bij schoenenwinkel Noir

De beste (en mooiste) koffiezaak: Coffeelovers Dominicanenkerk  

Op menig blog al eens genoemd: de prachtige Dominicanenkerk: van binnen omgetoverd tot boekwinkel, mét bijbehorende koffiezaak Coffeelovers. Niet alleen de boekwinkel is prachtig (lees: prachtige oude kerk met rijen boeken), maar ook Coffeelovers wordt niet zelden genoemd als dé plek in Maastricht voor goede koffie. Mijn droom? Een boek kopen, koffie bestellen, en de hele middag genieten in de Dominicanenkerk. Laat die herfst maar komen! Een must-see dus aan het Dominicanerplein. PS Ook de andere Coffeelovers zijn heerlijk, bijvoorbeeld die in Wyck.

De ingang van de Dominicanenkerk
Coffeelovers Dominicanenkerk

Het gezelligste restaurantje: Witloof

Zowel van Kaboom Hotel als van collega Laura kreeg ik dit restaurantje getipt. Witloof is een Belgisch restaurantje met een traditionele keuken. Je vindt hier dus niet alleen oer-Antwaârps stoofvlees, West-Vloamse stoverij van varkenswangeskes en Mussels from Brussels op tien manieren, maar ook héél veel Belgische biertjes. Bij elk gericht staan drie biertjes aanbevolen, die uiterst goed bij het eten smaken. Je kunt ook wijn bestellen, maar hé, je bent in België! Onee, Maastricht. Adres: Sint Bernardusstraat/Helstraat 12.

Een traditioneel restaurant mét een frisse inrichting

Serveersters met schortjes, ouderwets servies en biertjes aan de muur <3

Het coolste hotel: Kaboom Hotel

Over Kaboom Hotel schreef ik eerder al een enthousiaste blog. Dit nieuwe moderne budgethotel was de reden dat ik de eerste keer überhaupt naar Maastricht afreisde. Ik mocht als travelblogger immers een kamer gaan testen. Dat beviel goed: het comfort en luxegevoel van een duur(der) hotel voor een schappelijke prijs. Al vanaf 38 euro per persoon per nacht (inclusief ontbijtvoucher) kun je een kamer boeken. Ik zou zeker weer naar Kaboom gaan als ik nog een keertje naar Maastricht ga, zo schreef ik op mijn blog. En dat meende ik. Maar voor mijn vriendinnenweekendje had vriendin C. al een ander hotel geboekt via de Hotelweek. Daarom sliepen we eind augustus in Hotel Randwyck. Het goede nieuws is dat ik nu vergelijkingsmateriaal heb. Conclusie? Kaboom was natuurlijk véél leuker, maar omdat we via de Hotelweken hadden geboekt, betaalden we voor ons andere hotel maar 25 euro per persoon per nacht, inclusief ontbijt! Hotel Randwyck ligt buiten het centrum, op tien minuten fietsen van het Vrijthof. Adres van Kaboom: Stationsplein 1A.

Kaboom is lekker rebels. Ik houd ervan!
Vriendin J. assisteerde me in juli met mijn zware taak.

Beste lunch: Piece of cake

Op aanraden van zowel Anique als Laura liepen we in augustus naar de Brandweer Kantine voor een heerlijke lunch. Na tien minuten op het terras, hadden we echter nog geen serveerster gezien. Gelukkig kwam ze niet veel later aangelopen. We wenkten haar, en konden eindelijk bestellen. Of toch niet? ‘Ze had geen boekje bij zich’ en ging dat even halen. Dat duurde weer tien minuten. Toen we haar daarna op het terras zagen, kwam ze echter niet naar ons toe. Dat was de druppel, en we besloten te verkassen naar Piece of Cafe. Daar aten we een goddelijke lunch; een broodje brie, perzik en parmaham, en een broodje kip, avocado en krab. Vriendelijk bediening ook, en een heerlijke tuin die je van de straatkant niet ziet. Insiders tip dus 😉 Adres: Bredestraat 28.

De tuin van Piece of cake
Op rechts het goddelijke broodje brie, perzik , walnoot en parmaham

Overige tips

Maastricht is zeer goed te bereiken met OV. Vanaf Utrecht Centraal ben je met anderhalf uur in Maastricht. Vanaf het station is het tien seconden lopen naar Kaboom Hotel, en vijf minuutjes naar het centrum. Onderweg kom je door Wyck, een hip wijkje waar bijvoorbeeld ook Café Zondag (een begrip in Maastricht), Noir en Burgerlijk zitten. In Maastricht zelf is alles prima te lopen. Naar hotel Randwyck namen we wel elke keer de trein/bus/taxi.

Niet genoemd, maar wel leuk: terrasje pakken bij Onze Lieve Vrouweplein, een kijkje nemen bij Helpoort en het stadspark, eten bij de Italiaan Il Giardino (of Gio’s), een ijsje eten bij Luna Rosso, tapas bij Café Madrid, Hotel BE41. Andere tips van Anique: Le Marais Deux & Koffie, Sjiek, Harry’s, Burgerlijk, Moriaan, Via Mucca.

IJsje bij Luna Rosso
De Maas
Hip Wyck
Kom jij graag in Maastricht? Wat zijn jouw ultieme hotspots?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Maastricht City Guide