Mijn eerste week als digital nomad: Thailand 2


Digital nomad: altijd aan het werk of altijd vakantie?

Thailand staat bekend als ultiem digital nomad-land. En nu ik er zelf tien dagen als zelfstandig ondernemer heb doorgebracht, kan ik dat zeker beamen. Tijd voor een update over mijn workation!

Al jaren is Thailand een populaire bestemming voor digital nomads. Chiang Mai en Bangkok strijden regelmatig om de titel Beste Digital Nomad-stad, en ook op eilanden Phuket en Koh Samui schijnt het goed toeven te zijn als je online ondernemer bent. Met het heerlijke klimaat, de lage kosten, de vriendelijke bevolking en de prima wifi is dat eigenlijk geen verrassing.

Op workation naar Thailand

Wat wel toeval was, is dat mijn vriend en ik al een reis naar Thailand planden vóór ik wist dat ik op dat moment online ondernemer zou zijn. Dit omdat we vriend R. (en vriendin L.) wilden gaan opzoeken. Kwam dat even goed uit toen ik eind 2015 de sprong naar zelfstandigheid maakte! Ik kon mijn werk dus zonder zorgen voortzetten op reis, en kon meteen Thailand even ’testen’ als digital nomad-bestemming. Van 14 tot 23 februari verbleven we in Bangkok en op eiland Koh Lanta. Hoe dat ons – als digital nomads – is vergaan, lees je hier!

Waarom werken in Nederland als je kunt werken in het paradijs?

Bangkok

Op 14 februari komen we – na een lange vlucht via Dubai – aan in Bangkok. Vriend R., de reden van onze stop-over in Bangkok, staat ons al op te wachten. De komende drie nachten slapen we in zijn appartement in de wijk Ekkamai. Live like a local! Lokaal reizen staat sowieso centraal tijdens deze trip. Onze tweede dag in Bangkok doen we meteen een tourtje via I Like Local: we gaan op pad met local Chin. De derde dag worden we op sleeptouw genomen door R. en zijn (eveneens local) vriendin T. Van ontbijten met Japanse ramen tot een echte Thaise massage, en van het bezoeken van een nieuwe, ubermoderne shoppingmall tot een cocktailtje bij een skybar. Uiteraard sluiten we af met een Thais maaltje samen. Op naar Koh Lanta!

Op tour voor Artikel 2.55


Koh Lanta

Woensdag 17 februari vliegen we naar Krabi, waar we worden opgewacht door onze pick-up shuttle naar Koh Lanta. We verblijven vijf nachtjes op dit paradijselijke eiland, voor we via Bangkok weer verder zullen vliegen naar Nieuw-Zeeland. We willen niet al te veel doen op Koh Lanta. Genieten van de rust, de zon, de zee, het lekkere eten en drinken, een scootertje huren, duiken, een boottochtje maken en natuurlijk af en toe wat werk doen.

Vanaf dat we bij ons resort aankomen, is de relax-modus aan. We hebben een goedkoop bungalowtje vlakbij het strand. Back to basic, maar meer heb je hier niet nodig. Er zit een restaurant, bar en zwembad bij ons resort, en vanaf daar kijk je uit op het strand. Het strand is goudgeel en de zee is blauw. Khong Klong Beach blijkt een aaneenschakeling van resorts, palmbomen en chille barretjes. Eerst vind ik het best wat toeritisch, en dat is het ook, maar het is niet heel druk. Bij elke bar of restaurant kun je zó terecht.

Ons nieuwe huis(je)
Maargoed, er moet dus ook gewerkt worden. En omdat ik dat in Bangkok nog niet echt heb gedaan, voel ik nu toch wel druk. Onze eerste volle dag op Koh Lanta (donderdag) sla ik dan ook maar het laptopje open. Ik merk meteen dat het lastig is om werk en privé te scheiden: ik werk niet echt efficient, maar heb ook niet echt vrij. Tip voor de volgende keer dus: concreet voor ogen hebben wat je moet doen, dat voor de volle 100% doen, en daarna lekker genieten van de vrijheid in het paradijs.

Vrijdag gaan we duiken (top!) en heb ik dus weer een ‘echte dag vrij’. Maar zaterdag pas ik mijn nieuwe strategie toe in de praktijk: ik doe wat ik wilde doen en klap rond het middaguur mijn laptop weer dicht. Uit. Opgeborgen. En dan heerlijk genieten van mijn vrije middag aan het strand, die nog beter voelt omdat ik ’s morgens nog gewoon geld verdiend heb 😉

Thank God It Is Monday 😉 (aldus het tasje)

Zondag huren we een scooter en zijn we de hele dag op pad. ’s Avonds upload ik weer even mijn nieuwste foto’s en video’s, check vast online in voor onze vlucht van maandagochtend, en schrijf nog even dit blogje en die van maandag. Regeren is vooruit zien!

Tegen de tijd dat het maandag is en we weer het vliegtuig terug naar Bangkok pakken, willen we eigenlijk nog niet weg. Wat is de tijd snel gegaan. En wat is Koh Lanta een heerlijk eilandje! Een beetje werken en je hebt de kosten er bovendien uit hier 😉 Maar Bangkok roept, en ook onze vlucht naar Nieuw-Zeeland (dinsdagavond!). Dat maakt het vertrek wel iets dragelijker, haha. Benieuwd hoe de komende weken ons digital nomads zal vergaan!

Digital nomad-lessen geleerd?

Wat ik tot nu toe heb geleerd van mijn digital nomad-avontuur in Thailand:

 • Uiteraard: ga naar een land/plek/hotel waar goede wifi is;
 • Breng je opdrachtgevers op de hoogte van de situatie (zeker als je niet altijd wifi hebt, je ook ‘vakantie’ hebt af en toe, en er tijdsverschil is;
 • Breng in kaart wat er moet gebeuren en voor wanneer. Zo kun je goed inplannen wanneer je moet werken en kun je eventueel vooruit werken;
 • Plan je blogs en social media-content(kalender) in kaart. Ook hier voorkomt vooruit werken en inplannen zoveel ‘stress’;
 • Upload je foto’s vast als je goede wifi hebt, ook al zet je de blog pas later online.
 • Hetzelfde geldt voor mails met bijlages, etc.;
 • Plan tijd in om ook echt te werken. Het is zo verleidelijk gewoon die laptop te negeren en de hele dag op het strand te liggen;
 • Andersom: plan ook tijd in om te chillen: je bent niet voor niets digital nomad (in Thailand!);
 • Focus óf op werk, óf op het vakantievieren. Half werken, half genieten is niet efficient en zo zonde van je tijd!


Hebben jullie nog meer digital nomad-tips voor mij? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Mijn eerste week als digital nomad: Thailand

 • Sheelagh A.

  Leuk om te lezen! Dat concreet hebben wat je moet doen lijkt me wel een dingetje. Hoe tof ik het ook vind wat je doet, het zou niks voor mij zijn. Ik zou me nooit echt vrij voelen, altijd wel het gevoel hebben iets te moeten doen ofzo. Maar fijn dat het voor jou inmiddels werkt! Vind het zo stoer van je!