Mechelen: tips voor hotel, restaurants en bezienswaardigheden [+vlog]


Mechelen is een prachtige stad

 

Citytrip België? Ga eens een weekend naar Mechelen, het kleine broertje van Antwerpen. Mechelen is prachtig, Bourgondisch lekker en niet erg toeristisch.

 

In nog geen twee uur rijden we – mijn vriend en ik – van Utrecht naar Mechelen. Al maanden staat dit tripje gepland, dus ik weet inmiddels al het een en ander van Mechelen af. Dat het tussen Antwerpen en Brussel in ligt bijvoorbeeld. Maar dat wist ik vorig jaar echt nog niet! Toen wist ik amper dat Mechelen bestond. En met mij velen anderen denk ik. Menig toerist gaat toch naar Antwerpen. Of Brussel. Of Brugge. Allemaal mooi, maar als ervaren België-ganger wilde ik wel eens wat nieuws. Mechelen it is! Prachtig en bourgondisch minus de toeristen.

 

Bekijk hier mijn vlog

En abonneren op mijn YouTube-kanaal wordt erg gewaardeerd!

Over Mechelen

Mechelen kent een lange geschiedenis, mede dankzij een bekende inwoner die rond het jaar 1500 in Mechelen woonde. Die inwoner was Margareta van Oostenrijk, de dochter van de Oostenrijkse keizer Maximiliaan, die getrouwd was met een Belgische (toen nog onderdeel van de Nederlanden trouwens). Margareta kreeg al op jonge leeftijd de landvoogdij over de regio rond Mechelen en regeerde vanuit deze toen belangrijke stad. Dit zette Mechelen echt op de kaart. Margareta was de influencer van de zestiende eeuw! Dankzij deze belangrijke rol heeft ze haar eigen standbeeld op de Grote Markt van Mechelen en is er nog veel over haar terug te vinden in de Bourgondische stad.

 

De oudste pandjes van Mechelen

Prachtig

Mechelen vanaf de Sint-Romboutstoren

Oude huisjes

 

Twee nachten in Mercure Vé

Dit weekend zijn wij de influencers – hopelijk – en nemen we jullie mee op ontdekkingstocht! We verblijven bij Mercure Vé, volgens ons contact bij Visit Mechelen één van de beste hotels van de stad. Dat blijkt te kloppen als we met onze koffers op de Vismarkt aankomen. Dit is sowieso het leukste pleintje van Mechelen en op steenworpafstand van de Grote Markt en de Romboutstoren. Onze auto hebben we geparkeerd bij het Rode Kruisplein, op tien minuten lopen afstand van de Vismarkt en in het weekend gratis parkeren.

Als we het hotel binnen lopen zien we direct verwijzingen naar de oorspronkelijke functie van het pand: hier werd vroeger visgerookt. Her en der zijn lampenkappen bedrukt met hangende vissen en het plafond is rookzwart geverfd. Het achterste gedeelte van Mercure Vé was vroeger een sigarenfabriek en ook daar zien we een aantal verwijzingen naar. Op de muren hangen oude bonnetjes en mooie portretten van sigaar rokende mannen. Sfeervol!

Onze kamer is lekker ruim en verder praktisch ingericht. Een fijn bed, een inloopdouche, een kast om je kleren aan/in te hangen, dat werk. Ook is er gelukkig een airco, want dit weekend lopen de temperaturen tegen de 30 graden! Bij onze kamer zit ook het ontbijt inbegrepen (niet standaard). Dit is een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet met super verse producten. Je kunt zelfs a la minute je favo eitje laten maken. Kamerprijzen bekijk je hier.

 

Mercure Vé

Ons pleintje: de Vismarkt

Een biertje bij Bar Popular op de Vismarkt

Sunset over de Dijle

Vismarkt

 

8x Highlights Mechelen

Omdat we enorm veel gedaan hebben zal ik jullie geen dag-tot-dag-verslag geven, maar licht ik hieronder de highlights uit.

 

Lunch bij Bokes &Co

Een heerlijk lunchtentje met local vibes. De inrichting is een plaatje: lekker jaren ’70 inclusief oude wereldkaarten aan de muur. I like! Maar de kaart is minstens zo goed. Heerlijke boterhammen met dubbel beleg (bokes betekent boterhammen in het Vlaams), krokskes (tosti’s), slaatjes (salades) en warme gerechten staan er onder andere op de kaart. Ik ga voor de bokes met scampi’s, appel en kerrie. Een bijzondere en zeer geslaagde combinatie!! Het correcte personeel maakt Bokes & Co compleet.

 

Bokes &Co

Mijn bokes

 

SUP’pen met Benny’s Supschool

Nou ja, niet met Benny maar we huren wel een SUP-board bíj Benny. Ik houd namelijk van SUP’pen en het is een leuke alternatieve manier om de stad te ontdekken. Mechelen heeft – net als Utrecht – een oude grote gracht en vanaf het water ervaar je Mechelen dus op haar best. Omdat de stad niet supergroot is (nog geen 100.000 inwoners) kun je in een uur heen en weer SUP’pen vanaf Benny’s tot het einde van de stad en terug. Ondertussen zie je vooral mooie oude huisjes en word je goed bekeken door geïnteresseerde voorbijgangers (die hopen dat je in het water valt).

 

Mechelen vanaf het water

SUP’pen op de Dijle

 

Dineren bij Cosma Foodhouse

Halleluja wat een restaurant! Reserveren is hier een must, want heel Mechelen wants a piece of Cosma. En terecht! De bediening is al goed op het moment dat we binnenkomen. Ons tafeltje is nog even bezet, en dus worden we aan de voorkant van het restaurant in de kookwinkel gezet met een drankje. Altijd goed! We krijgen vast wat te horen over Cosma – geen traditioneel restaurant maar losse gerechten die je door elkaar kunt bestellen – en kunnen daarna aan tafel. Al snel zijn we eruit: we gaan voor twee fingerfood-gerechten (zalmtartaar en loempia’s) en vleesgerechten (sorry) met bijgerechten. Alles is fantastisch! Absolute aanrader! Geen koopje, maar het is het waard.

 

Voor Cosma

Van binnen

Loempia’s met scampi

Zalmtartaar op Oosterse wijze

Ons vlees

 

Prikkelpakket

Prikkelpakket is een heel leuke manier om de stad te zien, meer te leren over de geschiedenis en cultuur van Mechelen en meteen wat te eten en te drinken. Met deze route loop je namelijk langs zes plekjes waar je telkens een klein hapje of drankje krijgt. Denk aan een chocolaatje, appeltaart, bier, thee, kaas en koekjes. Allemaal lekker lokaal en populair onder de Mechelaars (a.k.a. Maneblussers, zoals ook hetlokale bier en de chocolaatjes heten). Het Prikkelpakket is te koop bij Visit Mechelen en kost 6 euro.

 

Appeltaart met… bier!

Oud mannetje in Mechelen

Kunst overal!

Eén van de vele kerken

Straatje in Mechelen

Stadswandeling

Mechelen is divers

Rondvaart Mechelen

Streetart Mechelen

Heerlijk sfeertje hier!

 

Brouwerij Het Anker

We eindigen onze prikkeltour in Brouwerij Het Anker, waar tegelijkertijd ons volgende hoogtepunt begint: een rondleiding en proeverij. Want zeg je België, dan zeg je bier! De brouweriij staat in het Begijnenbuurtje, waar vroeger de girlbosses van Mechelen woonden. De begijnen brouwden hier het bier als gezond drankje voor de zieken. Water was immers vaak besmet. In die tijd waren er nog vele anderen brouwerijen in de stad, maar vandaag de dag is alleen Anker nog over. Extra leuk dus om hier te leren over de geschiedenis van Mechelen, het brouwproces en de lokale biertjes: de Gouden Carolus en de Maneblusser. Allebei beschikbaar in verschillende smaken trouwens!

 

Maneblussers, het lokale bier

Uitzicht vanaf de brouwerij

 

Sint-Romboutstoren

In Utrecht beklim je de Dom, in Mechelen beklim je de Sint-Romboutstoren! De Dom is hoger, maar eigenlijk zou de Sint-Romboutstoren hoger worden. Hij is echter niet afgemaakt, waardoor de toren er nu wat stomp uitziet. Dit bood wel mogelijkheden voor een heuse skywalk op de top. Grandioos uitzicht gegarandeerd! Met mooi weer zie je zowel Antwerpen als Brussel liggen (check het glinsterende Atomium). Ook de klim zelf is al de moeite waard, want op elke verdieping kun je even snuffelen in het verleden en zie je hoe ook anno 2018 nog steeds de beiaard wordt bespeeld. Beneden kun je ook de kerk bekijken, prachtig!

 

 

Sint-Romboutstoren vanaf de Grote Markt

Prachtig plaatje

Op Rommie

Skywalk

 

Museum Hof van Busleyden

Net geopend (juni 2018!) en dus moet je even gaan kijken! Dit museum is al prachtig van buiten, want gevestigd in een oud paleisje waar vroeger Hiëronymus van Busleyden woonde. Inmiddels is het stadspaleis van binnen onherkenbaar en is het omgetoverd tot een modern museum over de historie van Mechelen. De kunstcollectie bestaat uit schilderijen, maar ook beelden, oude voorwerpen en meer. Je komt er veel te weten over de geschiedenis van Mechelen, inclusief Margareta van Oostenrijk. Een beleving om er überhaupt al rond te lopen!

 

Hof van Busleyden

Hof van Busleyden

Hof van Busleyden

 

Brunchen bij Foom

We sluiten af met een brunch bij Foom, door meerdere mensen aan mij getipt. Reserveren is ook hier aan te raden, want brunchen bij Foom is een must en een begrip in Mechelen. Het zaakje zelf is compact en gezellig, het interieur modern en schattig tegelijk. We beginnen met een picknickmand vol lekkers: verse sap, zoetigheid, broodjes, beleg, yoghurt en fruit. Hoewel alleen deze gang al door kan gaan als volwaardige brunch, krijgen we ook nog een tweede gang: pancakes! Mijn vriend en ik delen de salted caramel banana pancakes en de pancakes met rood fruit en bacon. Allebei lekker, maar met bacon is mijn favoriet.

 

Foom

Eerste gang

Tweede gang

 

Tonnetje rond verlaten we na ruim 48 uur Mechelen. Wat een leuke, mooie en goed onderhouden stad! Zet Mechelen maar op je lijstje als je eens wat anders wilt en de Bourgondiër in je graag loslaat. Die van mij gaat weer even op rantsoen 😉

 

Lijkt Mechelen jou een leuke stad? Iemand meer tips? 

 

Met dank aan Visit Mechelen

 

Volg Vrije Meid op Facebook. Volg Suzanne op Instagram en YouTube. 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *