Tips om positief in het leven te staan


Foto door Daisy Fotografie

 

Hoe sta je positief in het leven? Hoe leer je denken als een optimist? En hoe blijf je negatieve gedachten de baas?

 

In deze blog geef ik tips om positief in het leven te staan. Want heel veel dingen in het leven – vrijheid, een reis maken, voor jezelf beginnen en zelfs gelukkig zijn – is grotendeels mindset. Met de juiste instelling kan je vr komen/. Maar hoe creëer je de juiste mindset? Een positieve instelling?

 

Terugblik naar 2013

Even terugspoelen: in 2013 was ik helemaal niet zo happy. En verreweg niet zo gelukkig als ik nu ben. Achteraf gezien kende ik mezelf misschien nog niet goed genoeg. Wist ik niet goed wat ik nou echt wilde. En dat ik daar achter moest komen en ervoor moest gaan.

Ik studeerde in 2011 af en dacht dat de wereld na mijn studie aan mijn voeten zou liggen. Helaas was het crisis en bleken er op elke leuke vacature nog zo’n 80 afgestudeerden met dezelfde studierichting te solliciteren. En iedereen bleek opeens drie stages te hebben gelopen en alleen maar negens te hebben gehaald. Ik was kansloos.

Gelukkig vond ik wel een baan, maar zeker niet de baan die ik voor ogen had. Iets met onderaan beginnen en millenial-problemen, jaja… Maar toch knaagde er iets. En dus solliciteerde ik verder. Ik nam hier geen genoegen mee! Helaas was ik na tientallen sollicitatiebrieven nog geen stap verder. Althans, wel veel solliciteer-ervaring, maar niet qua baan.

 

 

Verander jezelf, niet de situatie

In 2013 was het hoogtepunt bereikt. Ik voelde me er echt dagelijks rot over dat ik geen stap verder kwam en vroeg me af hoelang dit nog ging duren. Wat ik in godsnaam moest doen. Afwachten, doorgaan met het sollicitatiecircus, of settle for less? Ik zat in de knoop met mezelf want ik kon het niet accepteren. Ik belde met een sollicitatiecoach en die gaf mij één van de levenslessen uit mijn twintigerjaren. Aan de situatie kon ik zelf niets doen. Het enige waar ik wel wat aan kon doen, was mijn mindset. En dus moest ik een manier gaan vinden om door te gaan, maar ook gelukkig te zijn.

Ik besloot te gaan schrijven voor Nobiles, zodat ik op een leuke manier werkte aan mijn netwerk en meer leerde over de banen die ik wilde, en ondertussen mezelf in de picture speelde en mijn kans op een nieuwe baan vergrootte.  Dat hielp! Althans, de baan als advocaat is ‘niet gworden, maar ik sloeg wel een ander pad in dat mijn leven positief veranderd heeft.

 

Nobiles

 

Er is altijd wat, dus: hoe blijf je positief?

Goed, eind 2013 begon ik dus bij mijn nieuwe baan. Hartstikke leuk! Maar ondertussen lagen er weer andere ‘problemen’. Er speelde iets privé waar ik niet happy door was. Iets dat me op een gegeven moment dagelijks bezig hield en waardoor ik dagelijks minder vrolijk was. Dat moet je niet laten gebeuren! Normaal gesproken ben ik van het concept ‘change what you can’t accept, accept what you can’t change’. Maar dit was zoiets dat ik niet kon accepteren, noch kon veranderen…

Wat ik dan heb gedaan? Focus op happy thoughts. En dat is meteen mijn eerste tip.

 

Tip 1: Think happy thoughts

Om te focussen op het positieve begon ik 1 januari 2014 aan mijn Happy Thoughts project. Dit kwam erop neer dat ik elke week de kleine geluksmomentjes van die week ging verzamelen. Op het begin was dit lastig, maar later werd het steeds makkelijker. Opeens stond ik stralend op het perron op de trein te wachten, want de zon scheen zo lekker. Ik trainde mezelf om steeds sneller de kleine geluksmomentjes te zien.

Positief zijn zit deels in je, maar door mijn project weet ik dat je dit ook echt kunt oefenen en er beter in kunt worden. Focus dus vooral op de dingen die wel lukken, die wel leuk zijn. Inmiddels is happy thoughts my middle name!

 

Het YOLO’en begon!

 

Tip 2: Wees dankbaar

In het verlengde van think happy thoughts: wees eens dankbaar voor wat je allemaal wél hebt. Ook hier heb ik mezelf goed in getraind, of misschien zit dit wel heel diep in mij geworteld. Ik vind het geen kunst om te bedenken waar ik allemaal dankbaar voor ben. Al heb ik misschien ook wel heel veel om dankbaar voor te zijn? Anyway, iemand die niet positief in het leven staat, zal het zelfs niet zien en waarderen als ze alle rijkdom van de wereld hebben. Want geluk is eveneens grotendeels mindset.

Ik ben dankbaar dat ik gezond ben, dat ik geboren ben in Nederland, dat ik naar school heb kunnen gaan en heb kunnen studeren, dat ik mijn studie heb afgemaakt, dat ik een dak boven mijn hoofd heb, dat ik bijna alles kan doen wat ik wil, dat ik kan houden van wie ik wil, dat ik alles kan eten wat ik wil, dat ik zo mega veel kansen en vrijheid heb. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn ‘basis’ is zo goed dat ik elke dag dankbaar kan zijn, ook als ik eens een kutdag heb op werk of vijf puisten in mijn gezicht heb. Het grootste deel is helemaal top!

 

Tip 3: Alles is relatief

We gaan weer een stapje verder. Als ik dankbaar ben, dan denk ik aan alles wat ik heb. Voor ons zijn veel dingen normaal, maar voor veel mensen ter wereld niet. Die hebben geen eten, kleding, huis, laat staan dingen als vrijheid, rechten, keuzes, luxe. Als je je dat wat vaker beseft, is het nog makkelijker om dankbaar te zijn en om problemen te relativeren.

Denk ook even aan Bridget Jones die in de gevangenis in Thailand zit. Heb jij een vriend die je slaat? Die je als hoer de straat op stuurt? Die je in zijn macht heeft, elke cent van je afpakt en je kinderne bedreigt? Nee! Althans, ik niet. Dan zijn die paar ruzietjes die je wel eens om het huishouden maakt opeens toch zo belangrijk niet.

Of denk eens aan gelukkig, maar arme mensen die dag in dag uit in het rijstveld moeten werken met een gebogen rug in de brandende zon. Zit ik lekker in mijn warme kantoorpand te werken aan een droom van een baan om bedrijven te helpen om vaker in de media te komen… Soms voel ik me bijna heel onbelangrijk worden, maar het relativeert zeker en stelt me altijd weer positief.

 

Ubud, Bali

 

Tip 4: Creëer een self fulfilling prophecy

Als je negatief denkt en ergens pessimistisch in gaat, loop je grote kans dat iets ook niet goed zal aflopen. Als je er simpelweg geen vertrouwen in hebt, handel je onzeker en laat je steken vallen, waardoor je je eigen succes saboteert. Waarschijnlijk onbewust, maar dat is de self fulfilling prophecy.

Andersom is er ook een positieve self fulfilling prophecy. Als je ergens vol vertrouwen in gaat en je ervan uitgaat dat het je gaat lukken, dat je optimistisch bent, dan lukt het vaak op. Dit komt doordat je er vol zelfvertrouwen ingaat, dit uitstraalt, hierdoor mensen (en jezelf) overtuigt en het daardoor ook goed uitpakt.

Ik denk dat ik hier zelf veel baat bij heb gehad toen ik voor mezelf begon. Ik zag geen beren op de weg, twijfelde niet aan mijn kunnen, en… we zijn bijna drie succesvolle jaren verder!

Kanttekening is wel dát ik al geen beren op de weg zag en niet twijfelde aan mezelf. Dat moet je wel eerst bereiken natuurlijk, die mindset, die instelling. Maar met die self fulfilling prophecy in je achterhoofd, hoop ik dat je in ieder geval kan doen alsof je erin gelooft en ervoor gaat. We kunnen onze hersenen voor de gek houden dus die positieve self fulfilling prophecy misschien ook wel faken!

 

Tip 5: Sta niet te lang stil bij negativiteit

Een beetje kip of het ei-verhaal, want als je positief bent sta je minder lang stil bij negativiteit, maar als je minder stilstaat bij negativiteit, word je ook positiever.

Blijf dus niet hangen in negatieve gebeurtenissen in je leven. Los het op, bezoek een therapeut, ga verder. Een klein voorbeeld: afgelopen zomer organiseerde ik een blogworkshop in Groningen, maar verkocht slechts één kaartje en moest het event afblazen. Ik heb daar geen nacht wakker van gelegen. Niet eens één minuut. Gewoon lekker focussen op dingen die wel lukken. Dáár moet je je mee bezig houden, daar is wel geld te verdienen!

 

Focus op de workshops die vol komen!

 

Tip 6: Zie ‘faalmomenten’ als ‘leermomenten’

We gaan nog even door met het voorbeeld van hierboven. Ik zie ‘faalmomenten’ vaak helemaal niet als falen, maar als leermoment. Oprecht! Ik verkocht geen kaartjes in Groningen omdat mijn doelgroep daar niet zit, blijkbaar. In Utrecht heb ik nooit problemen met kaartjes verkopen voor mijn event. Leermoment! En meteen een verklaring voor mijn ‘falen’, waardoor ik het kan accepteren.

Mensen vragen me wel eens wat mijn grootste fuck-ups of tegenslagen zijn geweest in het ondernemen. Dan moet ik altijd diep nadenken en kom ik tot de conclusie dat ik die niet echt heb. Dat is waarschijnlijk helemaal niet waar; waarschijnlijk heb ik wel degelijk gefaald en tegenslagen gehad, maar ZIE ik die momenten gewoon niet meer, of zie ik ze niet (meer) als faalmomenten, maar als leermomenten.

Ik ga er nog eens goed over nadenken, en zal mijn grootste fuck-ups en tegenslagen binnenkort delen in een nieuw artikel, goed?

 

Sta jij positief in het leven? Heb jij hier een tip voor? 

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *