6x Businesstips van Instagram Stories-Queen Charlotte van ’t Wout / @celinecharlotte


Bij Charlotte van ’t Wout

Ben jij ondernemer en actief op Instagram? Dan volg je vast @CelineCharlotte, oftewel Charlotte van ’t Wout. Charlotte is bekend van haar columns voor AD, vergaderruimtes SPOT en haar leuke Stories op Instagram. Ik ging langs bij Charlotte en kwam terug met véél tips.

Even terugspoelen: ik ‘ volg’ Charlotte van ’tWout al langer dan de meeste van haar volgers. Jaren geleden pitchte ik mijn toenmalige klant Miss Legal bij een aantal kranten. Hierop interviewde Charlotte Miss Legal voor één van haar opdrachtgevers, als ik het me goed herinner het NRC. Van Miss Legal hoorde ik naderhand dat Charlotte het zo goed deed als journalist. Ze verdiende destijds ‘al’ 4.000 euro per maand en dat sprak mij – met een salaris destijds van amper 2.500 euro per maand – toen wel aan. Ik leefde nog in de veronderstelling dat je als freelance schrijver nooit rijk zou kunnen worden. Sindsdien had ik hoop en houd ik Charlotte goed in de gaten 😉

Meer vrijheid en geld verdienen vanuit het buitenland? Volg mijn Digital Nomad Masterclass

Celine Charlotte

Inmiddels is Charlotte van ’t Wout uitgegroeid tot een Instagram-begrip onder vrouwelijke ondernemers. Haar eerlijke, zelfverzekerde en slimme Stories inspireren inmiddels meer dan 8.000 mensen. Haar Instagram-cursussen gaan als warme broodjes over de digitale toonbank. Voorbeeld: aan haar pilot-cursus Productiviteit deden deze zomer 550 mensen mee (maal 15 euro = 8.250 euro, ka-tsjing!). Inmiddels zijn de prijzen fors gestegen. Reken maar uit 😉 Deze chick gaat goed! En dus ging ik met vier andere Workmode-babes op ‘inspiratiegesprek’ bij Charlotte in Amsterdam om wat vragen op haar af te vuren.

1. Je verhuurt met SPOT grachtenpanden als vergaderlocatie én woont er zelf. Hoe vind je zo’n prachtig pand om te verhuren én in te wonen?

Waar je wel op moet letten is dat het bedrijfspand een woon-/werkvergunning heeft. Je mag namelijk niet zomaar in je kantoor wonen. Andere tip: de meeste verhuurders vragen een huurcontract van vijf jaar, maar met een beetje onderhandelen kan je prima op twee jaar uitkomen. Al is vijf jaar overigens geen onverstandig idee, anders verdien je je investering misschien niet terug. Een huurcontract werkt twee kanten op: jij kunt het opzeggen maar de verhuurder kan dat ook doen. Dus als je niet na twee jaar op straat wilt staan, is een langer huurcontract geen slecht idee.

2. Je hebt sinds kort iemand in dienst, terwijl de rest van je team bestaat uit freelancers. Waarom je keuze voor loondienst en hoe regel je dat?

Helemaal niet zo lastig als je denkt! Volgens Charlotte is het een kwestie van ‘een bureautje bellen’. Er zijn zat bureaus die je helpen bij het aannemen van personeel en het regelen van alles wat daarbij komt kijken. Charlotte betaalt ‘haar bureautje’ 20 euro per maand en krijgt maandelijks een reminder met welke bedragen ze wanneer moet overmaken aan haar werknemer en aan de Belastingdienst. Easy does it! Voordeel van iemand in dienst nemen is dat werknemers doorgaans zeer loyaal zijn en op de lange termijn goedkoper dan freelancers.

3. Is het geen groot risico om iemand elke maand een vast salaris te moeten betalen? En wat gebeurt er als je werknemer een burn-out krijgt of iets dergelijks?

Denk in oplossingen! Je kunt geen fouten maken als je ondernemen ziet als een grote leerschool. Natuurlijk gaat het salaris van Charlotte nu even omlaag door de nieuwe kosten van haar manager, maar de vrijheid die ze hiervoor terugkrijgt is het grootste cadeau dat ze zichzelf kon geven. En wat betreft de risico’s van een burn-out: die zijn in te perken door lief te zijn voor je personeel. App iemand niet privé maar gebruik Slack of mail. Uiteindelijk moet je als ondernemer focussen op dingen waar je mee bezig wilt zijn op de lange termijn. Ben je nu met dingen bezig die daar niet onder vallen? Dan moet je het door een ander laten doen!

4. Hoe vind je de juiste mensen?

Freelancer of werknemer: het is niet makkelijk om de juiste persoon te vinden. Maar ook zeker niet onmogelijk! Een goed functieprofiel is de basis. Charlotte wilde juist iemand aannemen die het tegenovergestelde is van haar. Dit omdat diegene dan dingen kan die Charlotte zelf niet goed kan. Voor de dingen die Charlotte wel goed kan, maar nu geen tijd meer heeft, zoekt ze specialisten; iemand die nóg beter is. Don’t be the smartest person in the room, daar leer je niets van! Sommige dingen zul je altijd beter blijven kunnen dan een ander, maar als je er simpelweg geen zin meer in hebt is het eveneens tijd voor personeel. Vertrouw daarbij ook op je gevoel en laat een aantal mensen eens een proefdag doen.

5. Wat is je driejarenplan?

Charlotte droomt groot en visualiseert er op los, maar deelt dit liever niet met veel mensen. Puur omdat ze zich niet teveel wil laten leiden door feedback van anderen. Bedenk je dus vooral hoe je wilt dat jouw leven er over drie jaar uitziet en werk daar naartoe, maar houd het lekker voor jezelf. Mensen vinden overal wat van! Leidt alleen maar af!

6. Hoe blijf je groeien, ook als je al zo ‘ver’ bent?

Een kantoorpand aan de Amsterdamse grachten lijkt voor veel mensen een big deal, maar als je je omringt met de juiste ondernemers blijkt het slechts kinderspel, aldus Charlotte. Ze gaat naar dure seminars (bijvoorbeeld Tony Robbins Business Mastery) waar mensen lachen om een pand van een paar duizend euro per maand. Als je jezelf met die mensen vergelijkt, kan het opeens nog veel gekker. Dat inspireert haar om verder te leren. Blijf niet in je comfortzone hangen, daar groei je niet van. Plan tijd in om bij te leren, lees veel boeken (the e-myth bijvoorbeeld) en zie elk ‘foutje’ als een kans om jezelf te ontwikkelen. Reken ook op die foutjes, dan valt het alleen maar mee als dingen meteen goed gaan.

Wil jij ook een inspiratiegesprek met Charlotte? Alleen of met een groepje? Kijk dan op haar website!

Ook meer volgers op Instagram?

In een jaar tijd groeide ik van krap 2.000 naar ruim 6.000 volgers op Instagram. Naast deze verdriedubbeling haal ik ook veel klanten uit mijn volgers. Ik verkocht meer dan 100 cursussen en coachingtrajecten en bereikte de €10.000 maandomzet.

Volg mijn masterclass ‘Verdrievoudig je Instagram-volgers’ >

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *