De voorbereiding van onze reis: wat we hebben geregeld en onze route


Hutje op Bali <3

Nog 1,5 week tot ons vertrek, dus míddenin de voorpret. Voor mij geen stress, maar op mijn gemak voorbereidingen treffen en genieten van wat komen gaat. Dit is onze planning.

 

Je hebt het misschien al gelezen of gezien op mijn Instagram: mijn vriend en ik gaan deze winter vier maanden overwinteren in Azië! De meest gestelde vragen over onze trip beantwoord ik in deze blog. Vandaag deel ik onze route en welke voorbereidingen we al hebben getroffen.

 

1. Geld sparen

Vanaf het moment dat we wisten dat we op reis zouden gaan, ben ik natuurlijk geld apart gaan zetten. Al moet ik bekennen dat ik dit eigenlijk altijd doe, want ik heb altijd wel een reis op de planning en als ik dat niet heb dan duurt het nooit lang. Ik spaar dus doorlopend voor mijn reizen, meestal wel 300 euro per maand. Dat komt neer op ruim 3.500 euro per jaar, het bedrag dat ik zeker jaarlijks wel uitgeef aan reizen.

 

2. Werk-voorbereidingen

Qua werk ben ik eigenlijk in april dit jaar als – onbewust – begonnen met de voorbereidingen voor mijn reis. Ik zette een vacature uit en eind mei was Sarah daar! Officieel begon ze 1 juni drie dagen in de week voor SuusjeHQ, mijn pr-bureau voor wereldse bedrijven. Hoewel het idee was – en is – om gewoon door te werken op reis (lang leve digital nomads!) is het toch wel erg fijn dat Sarah in Nederland zit en het fort bewaakt. Letterlijk, bij Workmode, en figuurlijk, als aanspreekpunt voor klanten. Scheelt me een hoop stress op reis, helemaal als het om spoeddingen gaat.

 

3. Landen kiezen

Al sinds ik voor het eerst op Bali kwam (2010) droom ik ervan eens langer op het eiland te verblijven. Het is er zo chil en er is al zoveel te beleven dat je er makkelijk een maand kunt en wilt zijn. In plaats daarvan kwam ik er vaak maar een weekje als onderdeel van een grotere reis. Toen mijn vriend en ik op het idee kwamen van een soort ‘sabbatical’ , stond Bali dan ook meteen hoog. Maar om nu vier maanden op Bali te zitten? Dat vond ik zonde, want ik wilde ook heel graag eens naar Chiang Mai, Japan, de Filipijnen, en eigenlijk ook nog naar Myanmar, Sri Lanka, Nepal en India… Prioriteiten stellen is belangrijk bij een reis, anders ben je alleen maar aan het haasten en zie je geen enkel land echt goed. Het werd dus Japan, Bali, Chiang Mai en de Filipijnen.

 

4. Hoe lang gaan we waar heen?

We beginnen met drie weken Japan. Dit omdat het dan nog redelijk goed weer is in Japan. Bovendien kleurt Japan eind oktober, begin november oranje/rood door de herfstkleuren. Schijnt prachtig te zijn! Het plan is om hier minimaal te werken, omdat er teveel te doen is en Japan te duur te is om tijd te ‘verspillen’. Daarna volgt een maand Bali en zes weken Thailand, waar we de feestdagen vieren. Op Bali en in Thailand verblijven we op één plek zodat er goed gewerkt kan worden. We sluiten af met een maandje rondreizen in de Filipijnen. Dit omdat er vanaf januari whale sharks te spotten zijn in de Filipijnen en ik die heel graag wil zien. Sowieso is het seizoen dan beter dan het nu is (hallo orkaanseizoen). In de Filipijnen zal door gebrek aan wifi en het drukke reisschema weer minimaal gewerkt worden.

 

5. Wat al geboekt?

We hebben een aantal dingen al vastgelegd, om verschillende redenen. Uiteraard boekten we eerst onze heen- en terugtickets, zodat de data maar vast vast stonden. Verder hebben we in Japan vrijwel alle hotelovernachtingen en de treinpas al geboekt. Ik heb namelijk gelezen dat het er rond deze tijd behoorlijk druk kan worden, en Japan is geen ‘makkelijk’ land zoals Thailand. Onze tickets naar Bali, Thailand en de Filipijnen zijn ook al aangeschaft. Dit omdat we vast een accommodatie voor in Canggu en Chiang Mai wilden boeken. We blijven in beide plekken ruim een maand, en ook nog eens rond de feestdagen, dus het leek ons wel handig dit vast te leggen. Voor de Filipijnen staat nog alles open. Al heb ik wel al een idee van onze planning daar.

 

Plannen of niet plannen

Ik heb al twee keer eerder een lange reis gemaakt, in 2011 naar Vietnam, Laos en Cambodja en in 2014/2015 een half jaar naar Australië. Beide keren heb ik werkelijk niets van te voren vastgelegd. Dat vond ik toen chil want het gaf vrijheid en avontuur, maar het verschil is dat ik nu twee bedrijven heb die door moeten blijven gaan terwijl ik reis. Het geeft me nu juist rust dat er al veel geregeld is, dat ik weet dat ik een fijne werkplek heb straks, dat ik niet nog tijd kwijt ben ter plekke aan van alles uitzoeken.

 

Begin op tijd

Voor mensen die nog nooit een lange reis hebben gemaakt lijkt het misschien een hele opgave dit allemaal te regelen. Het helpt dat ik al veel vaker heb gereisd, weet hoe ik dingen moet uitzoeken en me ook niet snel zorgen maakt als blijkt dat ik iets vergeten ben. Het helt ook dat ik al even begonnen ben met plannen, en niet alles last minute hoef te doen. Dat is voor niemand leuk 😉

 

Vragen over onze voorbereidingen of over onze planning? Stel ze vooral hier beneden! 

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *