10x Excuusjes om geen digital nomad te worden


Aan het werk bij Dojo

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom digital nomad worden voor jou niet haalbaar is. Maar er zijn ook genoeg argumenten waarom het je wel gaat lukken als je er stiekem van droomt!

Begrijp me niet verkeerd: niet iedereen hoeft digital nomad te worden. Niet iedereen wil werken vanuit het buitenland en niet iedereen kan werken vanuit het buitenland. Je moet het wel leuk vinden en je moet er ook de persoon voor zijn. Maar ik krijg regelmatig excuusjes te horen waarom iemand geen digital nomad zou kunnen worden, terwijl diegene dat eigenlijk wel zou willen. Voor die mensen die deze blog bedoeld. Want al onderstaande excuusjes zijn te overwinnen!

1. Ja, maar ik heb een vaste baan

Een vaste baan is geen reden om geen digital nomad te worden. Die baan kan gewoon worden opgezegd 😉 Vervolgens kan je voor jezelf beginnen en voila: je bent vrij om te beslissen waar je werkt. Overigens zijn er ook werkgevers die het prima vinden dat hun werknemers (af en toe) vanuit het buitenland werken. Oh, en een vast contract is echt niet meer zo heilig als het vroeger was. Wat is nou nog zeker in het leven..?

Werken bij een coworkingspace in Panama

2. Ja, maar mijn werk is niet geschikt

Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar bijna elke werk is wel geschikt, of geschikt te maken. Ben je coach? Dat kan ook online. Werk je nu op kantoor achter de computer? Dan kan dat ook via je laptop vanaf Bali. Moet je veel bellen of overleggen? Lang leve Skype! En anders kan je altijd nog samenwerken met andere freelancers die eventueel de live gesprekken met klanten kunnen voeren.

3. Ja, maar in mijn branche wordt dat niet geaccepteerd

Er zijn veel branches die nog wat ouderwets denken. Waarschijnlijk werk jij in de financiële wereld of de juridische sector. Of iets met consultancy. Tja, dan moet je de branche opschudden! Of gewoon je eigen weg kiezen en voor jezelf beginnen in deze branche. Of een carrièreswitch maken. Als je echt wilt werken vanuit het buitenland, is er altijd een weg!

4. Ja, maar ik heb een huis

ja, dus? Een huis kun je opzeggen, verkopen, onderverhuren, verhuren of gewoon leeg laten staan. Wil je je huis niet opzeggen of verkopen (snap ik), dan kun je je het onderverhuren of verhuren. Vind je dat eng of mag het niet van de huisbaas? Probeer het dan (stiekem) met bekenden. Als het echt niet lukt kun je je huis leeg laten staan. Financieel een tegenvaller, maar geen excuus om niet (af en toe) te werken vanuit het buitenland.

Met mijn vriend

5. Ja, maar ik heb een partner (en die wil niet)

Het is natuurlijk superlastig als jij digital nomad wilt worden en je partner niet. Toch heb je drie opties.

  • Overtuig hem/haar alsnog om (af en toe) met jou te werken vanuit het buitenland
  • Ga af en toe zonder je partner
  • Maak het uit en ga

Ik ben zelf sinds 2016 zelfstandige en kan sindsdien werken waar ik dat wil. Mijn vriend echter niet, wat soms lastig was/is. De afgelopen drie jaar werkte ik soms zonder hem vanuit het buitenland, soms kon hij een paar weken mee en nu zijn we samen vier maanden op reis. Vind jouw balans!

6. Ja, maar ik heb geen geld daarvoor

Onzin! Werken vanuit het buitenland kan zelfs goedkoper zijn dan thuis blijven! Wanneer je namelijk een Nederlands inkomen geniet, maar de kosten van levensonderhoud hebt van een land als Thailand, ben je voordeliger uit dan wonen in Nederland. Hoe langer je op een plek woont en hoe lager je kosten in Nederland zijn, des te goedkoper het wordt.

Lees ook deze blog met financiële tips voor digital nomads

7. Ja, maar ik wil niet altijd reizen

Dat hoeft ook niet! Je kan er ook voor kiezen om af en toe vanuit het buitenland te werken. Althans, als je eenmaal locatie-onafhankelijk bent. De vrijheid die je dan hebt om die keuze daadwerkelijk te maken, is heerlijk. Maar dan moet je wel eerst die vrijheid creëren.

Op persreis naar Griekenland (en een beetje reismoe)

8. Ja, maar ik wil niet hoeven werken op reis

Tja, als je niet wilt werken op reis is digital nomad inderdaad niets voor jou. Maar bedenk je even: als je niet werkt op reis, kan je ook niet zo vaak reizen. En ook als je werkt op reis heb je heus nog vrije tijd. Vrije tijd om te surfen, naar het strand te gaan, etc. Werken moet je toch, dus dan beter af en toe vanuit het buitenland, toch? 😉 Als je er echt van droomt om vaker te kunnen reizen, zul je je hier overheen moeten zetten.

9. Ja, maar freelancen is zo onzeker en lastig

Echt niet! Wie voor vaste klanten werkt, weet eigenlijk heel goed waar hij elke maand aan toe is. En het is echt niet zo lastig. Lees mijn blog over dit onderwerp of koop mijn e-book met 50 pagina’s aan tips, ervaringen en learnings. Ik vertel je alles over freelancer worden, klanten vinden en succesvol werken vanuit het buitenland.

10. Ik wil wel, maar ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen

Goed nieuws, ik geef regelmatig cursussen over werken vanuit het buitenland via Instagram. De volgende cursus start in september en duurt een week. Je volgt de cursus via Instagram, via een apart account  waar je toegang tot krijgt als je een kaartje hebt gekocht. Lees er meer over op SuzannevanDuijn.nl!

Digital nomad in de Provence

Digital nomad in de Provence

Ben je al overtuigd? 😉

Volg Vrije Meid op Facebook, Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *