Hoeveel heeft onze wereldreis gekost? En wat heb ik verdiend? 3


Op pad met Le Pirate Explorer

 

Afgelopen winter gingen mijn vriend en ik vier maanden op reis. Hoeveel kost zo’n wereldreis? En wat heb ik op reis verdiend?

 

“Is een wereldreis niet heel duur?” Het is een vraag die ik vaak gesteld krijg. Mensen denken dat ze miljonair moeten zijn om vier maanden op reis te kunnen. Maar de kosten vallen mij eigenlijk nog best mee. Ik had niet mega veel gespaard om op reis te kunnen. Dit komt ook omdat ik natuurlijk doorwerk op reis (als ‘digital nomad’) en er dus gewoon geld binnen blijft komen. In deze blog geef ik je een inkijkje in mijn uitgaven en inkomsten tijdens onze ‘wereldreis‘.

 

Wat een wereldreis kost

Een wereldreis – of een lange reis – kan je zo duur maken als je zelf wilt. Natuurlijk is het niet gratis en zit je zelfs in goedkope landen aan een paar tientjes per dag. Maar hoe duur je het maakt, is echt aan jou. Je kan ook op Bali meer dan 100 euro per persoon per dag uitgeven. Of zelfs 1.000 euro, als je heel luxe doet. Maar dat hoeft natuurlijk niet!

Wij hebben ongeveer 15.000 euro uitgegeven op reis, in vier maanden dus. Daar komen ook nog kosten bij voor onze retourtickets vanuit Nederland, de treinpas die we voor Japan bestelden vooraf, en twee Airbnb’s die we al hadden aanbetaald. Al met al komt het neer op zo’n 18.000 euro. Met z’n tweeën. Inclusief alles dus 9.000 per persoon voor vier maanden. Oftewel 2.250 euro per maand.

 

Vismarkt in Japan

 

Wat geef je uit in Nederland?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar grote kans dat je ook een behoorlijk bedrag per maand uitgeeft in Nederland. Mijn huis is ook niet gratis. En de boodschappen ook niet. En dan doe ik nog allemaal leuke dingen… Ik betaalde mezelf afgelopen jaar 2.300 euro netto uit, en dat ging toch elke maand grotendeels op (waarvan een deel naar de spaarpot dan).

Als je het zo bekijkt, is reizen (door Azië) niet per se duurder dan thuis blijven. Het probleem is vaak alleen dat mensen niet werken, en dus 9.000 interen op hun spaargeld. Maar als je inkomen gewoon door blijft gaan, houd je dus onderaan de streep hetzelfde over.

Belangrijk is ook dat je dan geen dubbele lasten hebt, anders gaat het oplopen natuurlijk. Dus verhuur je huis, verhuur je auto, zeg je sportabonnement op, etc. Aan je zorgverzekering en dat soort andere lasten ontkom je uiteraard niet. Lees hier meer financiële tips voor digital nomads.

 

Sidemen

 

Wat verdien je op reis?

Tijdens onze vier maanden in Azië heb ik grotendeels doorgewerkt. Sowieso gingen mijn bedrijven door omdat Sarah in Nederland voor SuusjeHQ werkte, en Chantal – mijn compagnon – voor PR-cursus. Hierdoor bleef er omzet gemaakt worden en heb ik mezelf elke maand een bescheiden salaris kunnen uitkeren. Helaas geen 2.250 euro per maand, maar wel bijna genoeg om de kosten op reis (1.875 euro per maand) te dekken. Het ‘gat’ dat ontstond vulde ik op met het beetje geld dat ik wel had gespaard voor onze reis, en een deel van mijn buffer.

In oktober en november draaide ik nog bijna 4.000 euro omzet. In december werd dat iets minder en in januari belandde ik onder de 3.000. Niet gek, want ik had inmiddels een stuk minder klanten omdat ik meer wil gaan focussen op ‘mijn eigen dingen’. In februari zette ik dan ook nog maar 1.600 euro om. Maar hé, ik werkte een maand niet in de Filipijnen!

 

Rise Rooftop Bar, Chiang Mai

 

Netto kwijt?

Al met al kostte de reis mij dus 9.000 euro, terwijl ik in die periode iets meer dan de helft aan winst maakte. Dit betekent dat ik nog geen 4.000 euro van mijn spaargeld en buffer heb hoeven aanspreken om vier maanden op reis te kunnen, waarvan ik niet eens alle weken fulltime heb doorgewerkt.

Ik prijs mezelf zeer gelukkig dat ik deze reis heb kunnen maken zonder al te veel in te teren op mijn spaargeld, dat ik mijn bedrijven door heb kunnen laten gaan, en dat ik vier heerlijke maanden heb gehad.

 

Op een onbewoond eiland…

 

Ook geld verdienen op reis?

Wie – parttime – doorwerkt op reis, heeft niet alleen een inkomen tijdens het reizen, maar ervaart een land hierdoor ook op een heel andere manier. Wonen en werken als digital nomad is toch anders dan rondreizen als een echte reiziger. Een ander voordeel van doorwerken op reis vind ik dat je je bedrijf niet stil hoeft te leggen. Dat vinden niet alle klanten leuk namelijk. Door door te werken op reis kan ik veel vaker op reis, en dat vind ik heel fijn.

Wil jij dit ook? Lees dan mijn blogs over digital nomad worden en werken vanuit het buitenland. Ik heb ook een e-book geschreven over vrijheid, reizen en geld verdienen op reis. Het e-book kost 14,95 euro (incl. BTW).

Lees mijn Digital Nomad E-Book Reizend Ondernemen

 

Valt het jou mee wat mijn reis mij heeft gekost?

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Hoeveel heeft onze wereldreis gekost? En wat heb ik verdiend?