12x Boeken voor persoonlijke en zakelijke groei


E-book aan het zwembad

Wil jij jezelf ontwikkelen en groeien op zakelijk vlak? Dan zijn deze boeken voor jou!

Lezen doe ik graag, maar in het ‘normale’ leven kom ik er vaak niet aan toe. Of eigenlijk maak ik er dus gewoon geen prioriteit voor. Op reis is dat anders, dan verslind ik boeken! Deze boeken las (en schreef!) ik op mijn laatste reis in Azië.

1. The E-Myth Revisited

Een winnaar! Dit boek is voor iedere zzp’er die wil groeien, en niet precies weet hoe. In The E-Myth worden drie typen ondernemers onderscheiden: de artist/technician, de manager en de ‘echte’ ondernemer met de creatieve en innovatieve ideeën. Iedere zpp’er heeft iets van deze drie typen in zich, maar de een meer dan de ander. Om te groeien zijn ze alle drie nodig. Weet wie je inhuurt om succesvol te worden dus!

2. Nice Girls Don’t Get The Corner Office

Dit boek streeft ernaar stereotypes weg te nemen, maar benadrukt voor mij eigenlijk alleen maar hoeveel stereotypes er nog wel heersen. De schrijver is ervan overtuigd dat ‘nice’ girls het echt niet gaan maken. Hiermee bedoelt ze veelal lieve, rustige en onzekere meisjes. Beter gedraag je je als een vrouw, vindt ze. Dus je mag heus wel eens onaardig zijn, je mening geven en laten zien wat je kan. Helaas komen er ook adviezen aan bod als ‘lang haar kan niet meer’ et cetera. Toch heeft het boek me weer beter laten nadenken over hoe ik zelf over kom en dat je soms best wat liever of minder lief mag doen voor een beter imago.

3. You’re a Badass at Making Money

Om eerlijk te zijn viel dit boek mij – net als het eerste deel – een beetje tegen. Het is mij allemaal net iets te zweverig en te weinig concreet. Al ben ik het met Jen eens dat mindset zeker het halve werk is. Dus wat dat betreft heb je zeker wat aan het boek. Ik had echter gehoopt op meer concrete tips om die money te gaan maken 😉 Wat dit boek wel doet is al je beperkende gedachten wegnemen. Ook jij kan miljonair worden. Hoe Jen de switch heeft gemaakt van ‘altijd blut’ naar ‘ik schreef een bestseller’ blijft mij echter een raadsel. Behalve de coach die zij inhuurt voor een bizar bedrag dan…

4. MBA in een dag

Nieuwsgierig als ik ben naar een MBA, kocht ik het boek MBA in een dag. En ik las het boek letterlijk in een dag uit. MBA in een dag geeft een overview van de materie die aan bod komt tijdens een ‘echte’ MBA. Veel leiderschap dus, management, systemen et cetera. Omdat het boek een overview geeft van de belangrijkste denkers en visies op deze onderwerpen, krijg je heel veel stof in een dag, en tegelijkertijd blijft het boek erg oppervlakkig. Over dingen die je aanspreken kan je het beste dus nog een diepgaander boek lezen.

5. The Art of Happiness

Dit boek is mede geschreven door Dalai Lama en het kostte me even om het uit te lezen. Ik las het boek in het Engels en het is best taaie, abstracte stof. Maar uiteindelijk ben ik mega blij dat ik heb doorgezet. Dit boek geeft echt wijze lessen voor het leven! Het is best filosofisch en spiritueel (hallo Dalai Lama), maar tegelijk weet de Dalai Lama alles praktisch te maken, zodat je zijn visie kan toepassen in je eigen leven. De belangrijkste les is dat geluk komt van relaties met anderen en dat geluk (bijna) allemaal in je hoofd zit. Wees dus open naar (alle) anderen en oefen je tolerantie en geduld. Sta niet te lang stil bij negativiteit; train je mind om niet mee te gaan in de ellende.

6. Seven habits of highly effective people

Ik las al kort over dit boek in MBA in een dag, en had er natuurlijk al vaak over gehoord. Maar nu heb ik het dan eindelijk ook zelf gelezen! Dit boek gaat niet per se over efficiënt werken, maar meer over dingen gedaan krijgen. Covey beschrijft zeven gewoontes die effectieve mensen vrijwel allemaal met elkaar gemeen hebben. De gewoontes zijn tijdloos en universeel, waardoor het boek al vanaf de eerste publicatie in 1989 onverminderd populair is. Een must-read voor iedere vrije meid!

7. The four tendencies

Dit boek kreeg ik getipt van Charlotte van ’t Wout. Het boek gaat erover dat mensen zijn ‘in te delen’ in vier categorieën, op basis van hoe ze met verwachtingen opgaan. Je hebt de Upholder, de Obliger, de Rebel en de Questioner. De Upholder kan goed verwachtingen nakomen, zowel van zichzelf als van anderen. De Obliger kan vooral verwachtingen van anderen nakomen, en minder van zichzelf. Zij hebben accountability nodig. De Rebel vindt het moeilijk om alle verwachtingen na te komen, en kan dat alleen ‘als ze zin hebben’. De Questioner kan makkelijk verwachtingen nakomen als ze er zelf het nut van in zien. Dus vaak bij eigen verwachtingen, en soms bij andermans verwachtingen. Ik ben een Questioner!

8. Becoming

Het boek van Michelle Obama ging meer over persoonlijke ontwikkeling dan ik dacht. Het boek vertelt haar levensverhaal, maar dat bevat meteen allerlei inspirerende lessen, waarvan de bekendste is dat je goed genoeg bent. Dat het allemaal kan. Voor wie het niet weet: Michelle groeide op in een arme wijk in Chicago, ging als eerste generatie naar de universiteit (Ivy League!) en startte haar carrière als jurist bij een groot advocatenkantoor. Daar ontmoette ze Barack Obama, die veel minder bezig was met geld verdienen en ‘succes’, maar veel meer met ‘goed doen’. Prachtige lessen!

9. Digital Nomad E-Book

Tot slot mijn eigen e-book! Ik schreef hem op reis en zette hem te koop toen ik weer in Nederland was. In het boek vertel ik in 50 bladzijdes hoe je ook digital nomad kan worden, hoe je kunt werken vanuit het buitenland, klanten kunt vinden, omgaat met beperkende gedachten, gelijkgestemden ontmoet en praktische zaken regelt. Meer vrijheid, reizen en geld verdienen vanuit het buitenland? Je koopt het boek hier voor 14,95 euro (incl. BTW). Dank voor je support!

10. E-book: 30x tips voor je Instagram-cursus

Nu de eerste 20 exemplaren van het Digital Nomad E-Book verkocht zijn, ben ik meteen met een tweede e-book begonnen. Het onderwerp? Tips voor je Instagram-cursus! Want ik denk dat heel veel ondernemers een Instagram-cursus zouden willen en moeten lanceren. Het kan een lucratief, nieuw verdienmodel zijn en je zet jezelf er weer mee neer als autoriteit. Je bestelt hem nu als pre-order voor maar 9,95 euro met de code 10EURO.

11. E-book Meer klanten

Vind jij het lastig om klanten te vinden, weet je niet op wie je je moet richten en hoe je zichtbaar kunt zijn? Dan is dit e-book voor jou! Het e-book ‘Meer klanten’ 30 pagina’s aan mijn kennis, ervaring, fuck-ups en tips over klanten vinden van de afgelopen 3,5 jaar. Ik deel dit graag op een laagdrempelige manier omdat ik iedereen meer klanten gun. Had ik deze handleiding maar gekregen toen ik in 2016 voor mezelf begon.

Meer klanten

12. GRATIS E-book 33 tips voor als je gaat freelancen

Eind januari 2016 liep het contract bij mijn laatste werkgever af en ging ik fulltime als freelancer verder. Inmiddels is dat dus 3,5 jaar geledenen heb ik 3,5 jaar ervaring opgedaan. Ik ging van enthousiast groentje naar ervaren ondernemer. In dit e-book deel ik de belangrijkste lessen die ik leerde in mijn tijd als freelancer.

Eindelijk een e-reader aanschaffen?

Ik kocht vorig jaar een e-reader van Kobo en ben er zeer blij mee!

Welk boeken spreken jou aan? Heb je zelf nog tips?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *