De tien hoogtepunten van onze reis en wat het mij heeft gebracht 2


Met mijn vriend in de Filipijnen

De mooiste herinneringen van onze reis en wat onze reis mij heeft gebracht.

Op 16 oktober 2018 vertrokken we – mijn vriend en ik – voor onze reis van vier maanden Azië. We reisden eerst drie weken door Japan. Daarna werkten we een maand als digital nomad in Canggu (Bali), om nog eens zes weken te wonen en te werken in Chiang Mai (Thailand). We sloten af met een maand eilandhoppen in de Filipijnen. Lastig kiezen, dat begrijp je. Maar dit zijn ze: de tien hoogtepunten van onze reis én wat de reis mij heeft gebracht.

De 10 hoogtepunten van onze reis

1. Slapen in een ryokan en baden in een onsen

Japan was eigenlijk één grote belevenis. Van verwarmde toiletbrillen tot buigende McDonalds-medewerkers en van de lekkerste sushi tot geisha’s in Kyoto. De allertofste ervaring vonden we het slapen in een ryokan, een tradioneel Japans hotel. Je slaapt hier op een futon, en de kamers is verder zeer minimalistisch ingericht. In Yudanaka hadden we ook een onsen bij het hotel; een badhuis met warmwaterbron. Als enige Westerling zat ik daar poedeltjenaakt op een plastic krukje tussen de Japanners. Eerst even afspoelen, daarna het hete water in, om vervolgens weer te eindigen bij de douchekop. En dan in je kimono’tje weer naar je hotelkamer. Prachtig! In Koya-san verbleven we in een tempellodge – een soort ryokan wat mij betreft – en kregen we ook twee traditionele maaltijden geserveerd: talloze schaaltjes en bakjes met Japanse lekkernijen. Wat een beleving!

In een ryokan

2. Het Japanse eten

Het Japanse eten verdient een plekje in deze top 10. Wat hallo, die sushi! Of het nu een druk lopende band sushi-restaurant was waar we een uur in de rij moesten staan, of een lokale sushichef in een klein plekje als Yudanaka: het was keer op keer om te smullen. Voor altijd verwend nu, vrees ik. Ook de ramen was om te smullen. Heerlijk hoe de bouillon telkens net weer anders was, en hoe we in elke stad op zoek gingen naar de beste ramenbar. Of die keer dat we in Osaka in een lokale bar terecht kwamen waar plaatselijke Japanners genoten van bier en Japanse hapjes. Gek genoeg werden we niet eens aangestaard, waardoor het extra als een lokale ervaring voelde. Geweldig!

Sushi in Osaka

3. Digital nomad in Canggu

Eigenlijk kan onze hele maand op Bali in deze top 10. Want wat hebben we genoten van het digital nomad-leven in Canggu! Ja, het was toeristisch. We waren een van de vele digital nomads en in menig koffietentje trof je alleen maar Westerlingen aan. Maar lekker boeiend, want de sfeer was hierdoor mega fijn (gelijkgestemden) en ja, het eten en drinken was gewoon super goed. Elke dag avocado en gepocheerde eieren, barista koffie, de gezondste salades, alles wat je wilt vegan, af en toe lokaal eten bij een goede warung, sunsetjes pakken bij La Brisa, yogalesjes, coworkingspaces, een eigen scooter, rijstvelden, een zwembad voor de deur… what’s not to like? Ik heb elk moment bewust genoten en zou zó nog een maandje Canggu aan onze reis vast willen plakken.

Dojo Bali

4. Flores trip

Weer zo’n pareltje tijdens die maand in Indonesië: samen met Marit (van Workmode) en haar man vlogen we naar Flores, om daar vijf dagen rond te varen met Le Pirate Explorer. Werkelijk alles wat top aan deze trip. We hadden stralend weer, de zee was verrassend rustig, we zagen een hele groep mantaroggen tijdens het snorkelen (en nog wat schildpadden), kregen de mooiste zonsondergangen voorgeschoteld en sloten af met heel veel spelletjes op Le Pirate Island. De mega gezellige groep en de zeer goede prijs daarbij opgeteld maakten dit tot een van de hoogtepunten van onze reis.

Op een onbewoond eiland

5. Bezoek in Chiang Mai

Als ik eerlijk ben vond ik Chiang Mai een beetje tegen vallen. Mijn verwachtingen waren misschien te hoog (want ja, nummer 1 op Nomad List), maar ik snap de nomad-hype rondom Chiang Mai niet helemaal. De luchtkwaliteit was om te janken (hallo fijnstof), ik miste het strand en ik vond het er soms ronduit fris worden (haha, echt). Mijn leukste tijd in Chiang Mai heb ik te danken aan ons bezoek. Met kerst kregen we bezoek uit Bangkok, met wie we heer-lijk aten bij B Samcook. En dit deden we nog een dunnetjes over met ons tweede bezoek, uit Nederland. Zo leuk om gidsje te spelen en al onze favoriete tentjes te laten zien. We huurden scooters, tourden door de toch wel prachtige omgeving, en vierden samen de jaarwisseling. Dat mis je toch het meest als je op reis bent: je (diepgaande) relaties!

Met z’n allen bij het meer

6. Weekend Pai

Nog een hoogtepunt in Thailand: ons weekendje Pai. Vanuit Chiang Mai rijd je in circa drie uur naar Pai, een plekje waarvan ik vaak heb gehoord dat mensen er langer blijven hangen. En Pai viel niet tegen. We hadden een mooi hotel, huurden scooters om de schitterende omgeving te verkennen (en olifanten te spotten – helaas in gevangenschap) en aten de lekkerste Thaise gerechten. Heerlijk plekje hoor!

Scooteren door de omgeving van Pai

7. Gezellige dagen in El Nido

Lastig om voor de Filipijnen een hoogtepunt te kiezen, want wat onderscheidt het ene mooie eiland van het andere mooie eiland? Nou, de mensen met wie je bent! Hierdoor hadden we een paar heerlijke dagen in El Nido. We ontmoetten namelijk een groep toffe reizigers tijdens onze boottocht van Coron naar El Nido. Dat resulteerde in gezellige spelletjesavonden, biertjes bij Pukka Bar, ziplinen over het strand en gin tonics na zonsondergang.

P.S. Check allemaal even de supertoffe modezaak van een van de meiden!

Met de El Nido-groep

8. Whale shark spotten

Een van mijn dromen voor onze reis… en hij is uitgekomen! Het kostte ons wat tijd en moeite, want we namen eerst een boot en twee bussen naar Padre Burgos. Gelukkig spotten we bijna direct een whale shark toen we op tour gingen. Wat een magisch gezicht! En zo onwerkelijk. Al jaren droomde ik ervan, en dan zie je opeens zo’n beest langs je heen zwemmen. En weg is ‘ie weer! ‘Heb ik hem echt gezien?’ denk je al snel daarna. Maar het videomateriaal is het bewijs!

Walvishaai gespot!

9. Siargao

Ons favoriete eiland van de Filipijnen! We voelden ons een beetje goudlokje. Elk eiland had wel wat, maar deze was júst right! Prachtige witte stranden en blauwe zee, groene rijstvelden in het binnenland, massa’s wuivende palmbomen en bananenplanten, een top hotel, mega fijne sfeer en – niet onbelangrijk – goede restaurants. Dat heb je niet overal in de Filipijnen! Coron en El Nido waren natuurlijk ook prachtig, maar veel toeristischer / aangetast door toerisme. Malapascua en Padre Burgos waren ook mooi, maar minder ‘chil’, ofzo. Daar kwamen we vooral voor de haaien! Siargao was de juiste keuze voor onze laatste week genieten.

Siargao, Filipijnen

10. Vier maanden samen genieten en mijn werk door kunnen laten gaan

Last but not least was het een groot hoogtepunt dat ik dit kon doen samen met mijn vriend, en dankzij/met mijn werk. Vier maanden reizen met je geliefde, hoe fijn is dat? Ik was zelf al vaker langer weggeweest, maar al jaren droomde ik ervan dit ook eens met mijn vriend te doen, en hem dit te laten ervaren. De reis werd mede mogelijk gemaakt door mijn werk. Ik ben zo dankbaar dat ik eigen baas ben en gewoon vier maanden kan reizen als ik dat wil. En dat ik mijn werk heb kunnen laten doorlopen tijdens mijn reis. Zo #blessed.

Met mijn vriend in de Filipijnen

Wat de reis mij heeft gebracht

Naast al die mooie plekken en toffe avonturen, heb ik ook een hoop van de reis geleerd. Deze tien dingen heeft de reis mij gebracht.

1. De Jimmy

De Jimmy staat voor ons voor de legendarische combinatie van koffie en een shake. Ik bestel graag een kopje (ijs)koffie én een fruitshake bij mijn ontbijt, maar dankzij de Jimmy, zoals het in Chiang Mai genoemd werd, hoefde ik niet meer twee drankjes te bestellen of te kiezen. Overigens drinken we ook al een dergelijk drankje in Canggu, maar daar had het een nietszeggende shake-naam. Favoriet is mijn Jimmy met espresso, kokosmelk, banaan en cacao. Dit ga ik sowieso thuis maken! Oh, en ik ga ook vaker chiapudding eten in Nederland!

The Jimmy

2. Schoenen uit in huis

Zo’n frisse gewoonte: schoenen uit in huis! In Japan moest dit al o-ve-ral, dus toen we ons eigen Airbnb kregen op Bali, waren we er al zo aan gewend dat we de gewoonte voortzetten. En ook in ons huisje in Chiang Mai. Hoe vies is het eigenlijk om overal met je schoenen te lopen (vieze wc’s, etc.), om vervolgens met diezelfde schoenen door je frisse huis – of zelfs slaapkamer of badkamer – te lopen? En daarna met je blote voeten over die vloer? Wij trekken onze schoenen dus voortaan bij de voordeur uit. Dat je het even weet als je ons komt bezoeken in Utrecht!

Slippers

3. Meer én minder willen reizen

Oke, een beetje tegenstrijdig misschien, maar het zit zo. Door deze lange reis heb ik enerzijds weer de smaak te pakken en is mijn bucketlist weer gegroeid met bestemmingen als Noord-Japan, nóg eens Bali en Siargao, nog meer Indonesië, terug naar Koh Lanta, maar ook Zuid-Afrika, IJsland, Utah, Oregon, Argentinië en nog veel meer. Anderzijds is mijn reishonger weer even gestild en heb ik juist zin om weer heerlijk te cocoonen in Nederland. Een eigen werkplek, onze eigen keuken, een kast vol kleding en alle luxe van mijn make-up, Albert Heijn, fietsen over de grachten, en niet te vergeten mijn familie en vrienden. Benieuwd waar het heen gaat met me 😉

In Chiang Mai

4. Over-tourism en sustainable travel

De reis heeft mij nog zoveel meer bewust gemaakt van onderwerpen als over-toerisme en duurzaam reizen. Ik heb de gevolgen van over-toerisme met eigen ogen gezien, en de noodzaak van duurzaam reizen zelf ervaren. Ook dingen als het plastic-probleem, olifantenritjes en whale sharks voeren zijn me aan het hart gegaan. Door de reis ben ik er weer extra mee bezig. Daarom werk ik ook zo graag voor Better Places.

Tempel in Tokyo met veel toeristen

5. Gemengde gevoelens over Instagram

Instagram is een krachtig middel, dat weet ik al jaren. Social media helpt mij grotendeels aan klanten. Maar het kan ook bestemmingen echt op de kaart zetten. Tot het zelfs doorslaat… Door Instagram-kiekjes is vrijwel niets meer een hidden gem – of niet voor lang. Voor je het weet staan er hordes toeristen in een rij te wachten om ergens dezelfde foto te maken. In Japan zagen we zelfs Chinese en Koreaanse toeristen een kimono en fotograaf huren voor een shoot bij de bekende tempels. Really?! In Thailand zagen we hoe toeristen hun leven waagden voor een Insta-proof foto bij Pai Canyon. Kortom, Instagram kan een hoop betekenen voor een bestemming, hotel of activiteit, maar het kan ook doorslaan! Interessant topic, toch?

Pai Canyon

6. Normalisering van de DiNo

In Canggu wemelde het van de digital nomads. Of dat leek in ieder geval zo, omdat ik me iedere dag met hordes werkende reizigers omringde bij Dojo. Dan voel je je niet zo bijzonder meer! In Chiang Mai waren er ook talloze coworkingspaces vol mensen met laptops. De digital nomad, en werken vanuit het buitenland, lijken echt goed te zijn ingeburgerd. Als we sommige ‘normale’ toeristen vertelden over het feit dat we werkten op reis, keek niemand ons meer vol ongeloof aan. Wat een vooruitgang! Het is ‘normaal’ geworden om DiNo te zijn! Ik geloof echt dat steeds meer mensen gaan inzien hoe fijn het is om af en toe te werken vanuit het buitenland, en deze kans gaan grijpen. De wereld is our playground! Wat wel weer haaks staat op de behoefte aan duurzaam toerisme…

P.S. Ook werken vanuit het buitenland? Mijn volgende Digital Nomad Insta Course start 11 maart!

Happy aan het werk

7. Groei als ondernemer

Vier maanden reizen heeft mij niet alleen weer persoonlijk ontwikkeld, maar ook zakelijke groei opgeleverd. Ik ben gegroeid als ondernemer en mét mijn onderneming(en). Het was een uitdaging om drie weken vrijwel niet te werken in Japan. Het was een uitdaging om het werk door te laten gaan vanuit Indonesië en Thailand. Het was een uitdaging om snel (moeilijke) keuzes te maken toen mijn sidekick Sarah wegens gezondheidsproblemen in november fors minder moest gaan werken. Het was een uitdaging om mijn eerste Instagram Course te lanceren. En het was een uitdaging om vervolgens weer een maand(!) bijna niet te (willen en kunnen) werken vanuit de Filipijnen. Maar ik heb alle uitdagingen overwonnen!

Daarbij weet ik weer beter waar ik sta en waar mijn focus ligt (PR-cursus.nl + Female Workation en Vrije Meid + mijn DiNo course). En ondertussen draaide ik gewoon nog een nette 3.000 euro omzet per maand. Misschien hebben die elf boeken die ik las op reis ook geholpen? Zo fijn om zoveel te kunnen lezen! Daarover snel meer.

Digital nomad in Chiang Mai

8. Anders reizen; meer comfort en beleving

Ik realiseer me dat deze reis anders is geweest dan eerdere reizen. Mijn vriend en ik merken dat we sneller kiezen voor comfort waar we eerst voor budget gingen. Tja, de leeftijd he? 😉 En ik betaal liever meer als dat een onvergetelijke ervaring oplevert. In Japan werd dat een ryokan in Tokyo en een heel dure tempellodge in Koya-san. We betaalden maar liefst 200 euro per nacht voor een kamer waar het stervenskoud was! Ook geef ik met liefde geld uit aan coworkingspaces, ook als ik thuis zou kunnen werken. En in de Filipijnen gingen we voor een heerlijke bungalow aan het strand, terwijl dat absoluut niet de goedkoopte optie was. Het voordeel van geld verdienen tijdens het reizen misschien ook?

Tradioneel eten in Koyasan

9. Vega(n) willen eten

Nee, ik ben door de reis niet vegan geworden. Maar ik ben er wel weer meer mee bezig. Het begon in Japan, toen ik alle remmen overboord gooide qua vis (sushi) en vlees (ramen). Elke dag was het raak. Iets dat ik thuis nooit meer doe. Daarom wilde ik op Bali juist weer wat meer vega eten. En Canggu bleek daarvoor de ideale plek. Ik denk de makkelijkste plek ter wereld om veganist te worden, als je wilt. In Thailand was het weer lastiger, waarop ik in de Filipijnen besloot om vegetarisch te gaan eten (wel vis). Eenmaal off the beaten track en een voedselvergiftiging rijker, liet ik het weer varen. Ik was blij als ik überhaupt wat lekkers kon vinden op de kaart, en dat binnen kon houden. Dus dat. Nu ik weer in Nederland ben ga ik er weer extra op letten! Tips zijn welkom 🙂

Smoothie bowl

Smoothiebowl bij Frontcafe

10. Lang leve slow travel

Wisten we eigenlijk al een beetje (na fast travel in Californië, Nieuw-Zeeland en Costa Rica) maar deze reis pasten we het ook echt toe: slow travel. Oftewel, rustig reizen. In Japan zagen we zes plekken in drie weken. Op Bali woonden we een maand in Canggu (met uitstapjes naar Sidemen en Flores…). In Chiang Mai woonden we maar liefst zes weken in dezelfde Airbnb (met een uitstapje naar Pai). In de Filipijnen reisden we weer rond, maar wel op een rustig tempo. Drie nachten El Nido, vier nachten Malapascua, vier nachten Padre Burgos, vijf nachten Siargao, dat werk. Mijn motto: je kan toch niet alles zien, en alles is mooi, dus beter goed genieten van een beperkt aantal plekken, dan half genieten van meer plekken.

Vragen over onze reis? Let me know!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “De tien hoogtepunten van onze reis en wat het mij heeft gebracht