10x Tips voor een rondreis door de Filipijnen


Naked Island

Ga jij op reis naar de Filipijnen? Dan is deze blog voor jou! Met deze Filipijnen tips ga je een onvergetelijk reis door de Filipijnen tegemoet.

Begin januari vloog ik voor een maand naar de Filipijnen. Het land stond al jaren op mijn wensenlijstje vanwege de prachtige stranden en de walvishaaien. En nu was het eindelijk zover! Naast het plannen van een goede route, is het ook handig om onderstaande tips ter harte te nemen.

1. Blijf niet te lang in Manilla

Manilla is wat minder aaibaar dan de gemiddelde stad in Zuidoost-Azië. Het deed me meer aan Panama-City denken dan aan Bangkok of Ho Chi Minh City. Niet alleen door de Spaanse invloeden, maar ook doordat sommige straten waren afgezet – net als in Panama-City – en er op sommige plekken een grimmig sfeertje hing. Maar wees niet bang, je kan je prima in Manilla bevinden. Boek een fijn hotel (met rooftop) en maak eventueel nog een excursie met Smokey Tours. Na een nacht of twee vlieg je lekker door naar een tropisch eiland!

Vliegtuigje naar Coron

Laatste dag in Manilla

2. Boek je binnenlandse vluchten en hotels op tijd

Over vliegen gesproken, daar ontkom je in de Filipijnen eigenlijk niet aan. De Filipijnen telt meer dan 7.000 eilanden, en die liggen allemaal redelijk ver van elkaar vandaan. Om van de ene naar de andere kant van het land te komen, of soms gewoon naar een volgend eiland te gaan, zul je dus vaak het vliegtuig moeten pakken. Over het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper dat kan. Ook hotels kun je wat mij betreft beter vooraf boeken. Veel hotels zaten al vol toen wij kort van te voren wilden boeken. Onze favo vliegmaatschappij was Cebu Air.

3. Ga snorkelen met whale sharks (niet in Oslob)

Voor mij een van dé redenen om naar de Filipijnen te gaan: de whale sharks! Dus snorkelen met whale sharks moest natuurlijk gebeuren. Maar we wilden het niet dieronvriendelijk doen. Bij Oslob (Cebu) snorkelen de meeste mensen met whale sharks, maar daar worden de beesten gevoerd. Dit is om meerdere redenen niet goed voor de dieren. Zo komen de walvishaaien bij Oslob uit zichzelf op motorboten af, waardoor ze vaak gewond raken (door de propellers). Beter snorkel je met whale sharks bij Leyte, een onbekend eiland ter oosten van Cebu. Wij verbleven in het dorpje Padre Burgos.

El Nido

El Nido

4. Denk goed na over de boottocht tussen Coron en El Nido

Een van de meest memorabele dingen die we hebben gedaan in de Filipijnen, is de boottocht van Coron naar El Nido. Drie dagen lang zaten we op zee en voeren langs prachtige eilanden. ’s Nachts sliepen we op onbewoonde eilandjes in tentjes en hutten. Bovendien was de groep gezellig en werd er heerlijk gekookt. Toch weet ik niet zeker of ik de tocht weer zou willen maken. De zee was op de tweede en derde dag pittig en we hebben met z’n allen uren zeeziek op het dek gezeten. Wat dat betreft is het wellicht een tip om de vijfdaagse boottocht te boeken. Dan hoef je minder lange afstanden te varen (per dag) en houd je meer tijd over om te ontdekken. Wij voeren mee met Buhay Isla Eco Tours.

5. Verblijf net buiten El Nido (of zoek een ander eiland)

El Nido zelf was ooit een klein vissersdorpje met een schitterend strand en uitzicht op indrukwekkende rotsen en kliffen. Inmiddels is het dorp volgebouwd en smerig en is het strand er lang niet zo mooi meer. Maar gelukkig is daar Corong Corong, een strand om de hoek. Tip: boek daar je accommodatie en geniet van al het moois dat (de omgeving van) El Nido nog wel te bieden heeft. El Nido is de afgelopen tien jaar vertienvoudigd qua toeristen, dus ik verwacht dat de wijken net buiten El Nido ook nog flink zullen groeien. Leuk voor komende jaren dus, maar vroeg of laat zal de hele regio ten onder gaan aan het eigen succes. Wees een pionier, kies een ander eiland!

Boottocht naar El Nido

De Filipijnen

6. Schaf een lokaal simkaartje met mobiel internet aan

De Filipijnen is niet erg geschikt voor digital nomads. Het land staat niet bekend om het snelle internet en de goede dekking, mede door de slechte infrastructuur op de talloze kleine eilandjes. Ik ging dus van het ergste uit, communiceerde dat ik een maand offline ging, en kocht een lokale simkaart van Globe. Dat heeft ons uiteindelijk heel erg ‘geholpen’. We hadden vrijwel elke dag wel bereik en ik heb zelfs nog wat kunnen werken. Dat viel dus reuze mee! Verwacht geen internet zoals op Bali of in Thailand, maar met een simkaartje van Globe kom je een heel eind.

7. Trek tijd uit voor de lange afstanden

Geloof me: de afstanden in de Filipijnen zijn niet mis. Kilometers zeggen niet eens zo veel, en soms ben je dus gewoon zes uur bezig met 300 kilometer. Of je ferry is vertraagd en je mist je aansluiting… Of de golven zijn wild en de ferry kan niet aanleggen. Kortom, trek voldoende tijd uit voor lange afstanden, plan niet teveel op elkaar en las af en toe een rustdag in na een lange reisdag. Wij hebben zeven bestemmingen (+ boottocht) gezien in een maand tijd.

Siargao, Filipijnen

Cloud 9

8. Geniet op Siargao

Alle eilanden hebben zo hun voordelen (Malapascua -> thresher sharks! Southern Leyte -> whale sharks!) maar Siargao heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Dit is zo’n fijn eiland! Je kan er direct naartoe vliegen en Siargao voelt een beetje als Bali. Toeristisch/hip genoeg voor goede restaurants en mooie bungalows, en tegelijkertijd remote genoeg voor heel veel ongerepte natuur, legendarische surfplekken en een goede local vibe. De boottocht langs o.a. Naked Island is ook echt een goede tip! Prachtig daar!

9. Reken op matig eten

Een nadeel van de Filipijnen is het eten. Dat is niet fantastisch, en al helemaal niet als je Thailand, Bali en Japan gewend bent… De Filipijnse keuken is een mengelmoesje van Aziatische, Spaanse en Amerikaanse invloeden, maar dan het slechtste van deze drie werelden. Een doorsnee Filipijnse maaltijd bestaat uit rijst en vlees. Geen curry, geen groenten, geen pit. Het is allemaal vrij basic. Avocado toast kan je vergeten! Op de boottocht van Coron naar El Nido was het eten overigens wel goed, evenals op Siargao. Tip: sla een pak droge crackers in zodat je altijd wat achter de hand hebt als er weer niets fatsoenlijks te krijgen is.

Jackfruit eten in de Filipijnen

10. Reken je niet rijk

De Filipijnen mag dan een arm land in Zuidoost-Azië zijn, maar spotgoedkoop is het niet. Natuurlijk is het geen duur land en mogen wij reizigers helemaal niet klagen. Dat doe ik dus ook liever niet. Wat ik je alleen wil meegeven is dat je voldoende geld uittrekt voor je reis door de Filipijnen. Die valt toch duurder uit dan een gemiddelde reis door Thailand of Indonesië. Wij waren uiteindelijk meer dan 70 euro per persoon per dag kwijt, inclusief binnenlandse vluchten. Ter vergelijking: in Indonesië en in Thailand hebben we nog geen 50 euro per persoon per dag uitgegeven. Al moet ik erbij zeggen dat we daar grotendeels op een plek hebben gezeten en we ook hebben gewerkt. Dat is toch een stuk goedkoper reizen.

Heb jij nog een goede, praktische tip voor de Filipijnen? Let me know!

Volg Vrije Meid op Facebook, Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *