Hoe schrijf ik een e-book?


Babe you got this!

Begin 2019 lanceerde ik mijn eerste e-book. Inmiddels is nummer drie te bestellen. Tijd voor een blog over het schrijven van een e-book!

Denk jij erover om een e-book te schrijven? Wil jij passief inkomen kunnen verdienen doordat mensen jouw e-book kopen terwijl jij slaapt of op reis bent (om maar wat te noemen)? In deze blog deel ik met jou hoe ik mijn eerste, tweede en derde e-book schreef. Niet alleen het schrijven zelf, maar vooral ook de praktische dingen daar omheen, zoals de verkoop en de promotie.

1. Het onderwerp

Als je een e-book wilt schrijven, moet je natuurlijk wel een onderwerp hebben. Dus: waarover wil jij een e-book schrijven? Het is handig om een onderwerp te kiezen waarom jij bekend wilt staan. Zeker als je ondernemer bent, en een e-book als uithangbord wil gebruiken voor je bedrijf. Zelf ben ik natuurlijk PR-adviseur, blogger en ‘digital nomad’. Met mijn e-book Reizend Ondernemen maak ik niet alleen mijn Instagram Course waardevoller, maar vergroot ik ook mijn ‘expertstatus’ als digital nomad. Hierdoor verkoop ik hopelijk weer meer cursussen en coachingsessies. Mijn tweede e-book gaat over het houden van een Instagram-cursus. Hiermee streef ik dezelfde doelen na: het vergroten van mijn expertstatus en het verkopen van meer cursussen.

2. Verkooppagina maken

Wie een e-book wilt gaan verkopen, moet natuurlijk zorgen dat het e-book ook gekocht kan worden 😉 Aan een e-book schrijven verdien je namelijk geen geld, wel aan een e-book verkopen! Ik heb dus een pagina gemaakt op mijn website (SuzannevanDuijn.nl) waar mijn e-book te koop is. Op deze pagina vind je een overzicht van alle e-books die ik aanbied. Als je op het betreffende e-book klikt, kom je op de bijbehorende verkooppagina’s terecht. Op deze pagina’s vind je informatie over het e-book, een aantal pagina’s die je al kan bekijken, een testimonial en natuurlijk een koopknop.

3. Pre-order

Mensen konden mijn e-books al pre-order’en voor ik de e-books überhaupt geschreven had. Dit doe ik zodat ik zo snel mogelijk geld kan gaan verdienen. Geld verdienen motiveert mij namelijk om door te schrijven, om het af te maken. Bovendien had ik mijn pre-order-klanten al een datum van levering beloofd, wat een goede stok achter de deur bood. Mensen die mijn e-book als pre-order bestelden, konden dat overigens doen met een leuke korting. Zij betaalden maar 10 euro in plaats van 14,95 euro. Dit motiveert mensen hopelijk om direct mijn e-book te bestellen. Wat mij dus ook weer motiveert!

4. Schrijven

Veel mensen denken dat een e-book uitbrengen alleen om schrijven draait, maar dat is dus eigenlijk maar een van de vele stappen. Al is het natuurlijk wel een belangrijke stap. Zonder schrijven komt het e-book er zeker niet! Het is dus zaak om meters te maken. Gelukkig schrijf ik al jaren en gaat mij dat redelijk makkelijk af. Oefening baart kunst. Wat erg helpt is om een onderwerp te kiezen waar je warm van loopt, en om veelal te schrijven vanuit je eigen ervaring. Zo gaat het vaak sneller en hoef je minder research te doen. De kennis zit namelijk in jou! Vind je het moeilijk om te schrijven, dan kan je altijd een schrijfcoach of ghostwriter inhuren.

5. Eindredactie

Handig voor de mensen die niet zo makkelijk schrijven, maar ook cruciaal – als je het mij vraagt – voor degenen die wel graag schrijven. Laat je e-book redigeren door een eindredacteur. Niet alleen voor spelfouten, waar je zelf overheen leest, maar ook voor een objectieve blik. Zelf zit je zó in je verhaal dat je soms de rode draad kwijtraakt. Dankzij mijn eindredacteur Claire kon ik overbodige zinnen weghalen, vage zinnen duidelijk maken en heb ik uiteindelijk nog dingen toegevoegd. Ik betaalde circa 250 euro om mijn Digital Nomad E-Book na te laten kijken. Dan moet je dus best wat e-books gaan verkopen om het eruit te halen, maar daar vertrouw ik op, ook omdat het e-book is inbegrepen bij mijn Digital Nomad Insta Course.

6. Opmaak

In eerste instantie wilde ik iemand gaan inhuren om mijn e-book mooi vorm te geven. Dat is namelijk niet mijn ding, terwijl ik wel een Insta-proof e-book wilde. Maar een beetje vormgever vroeg al snel honderden euro’s (logisch), en aangezien ik dan wel heel veel e-books moest gaan verkopen om überhaupt quitte te spelen, besloot ik de vormgeving toch zelf te doen. Ik had uren kunnen besteden aan vormgeven in Canva of Indesign, maar in plaats daarvan voegde ik gewoon wat beelden toe in Word en sloeg het document op als pdf. Geen grafisch hoogstandje. Dat komt later misschien nog wel als het e-book goed blijkt te lopen.

7. Verkopen en betalen

Toen mijn e-book klaar was heb ik het pdf-bestand toegevoegd aan PayPro, het systeem waarmee ik mijn verkopen regel. Mensen die mijn e-book bestellen, krijgen nu automatisch het pdf-bestand toegestuurd bij de betalingsbevestiging. Ze ontvangen ook automatisch een factuur, die door PayPro wordt gegenereerd en verzonden. Super handig! Ik voeg elke maand in een bulk de verkochte e-books toe in mijn administratie. Easy does it!

8. Testimonials en upselling

De mensen die mijn e-book al besteld hadden in de pre-order, ontvingen het boek als eerste. Ik stuurde het ze toe via Mailchimp. De andere klanten ontvangen het boek dus automatisch na betaling via PayPro. Maar ook hun e-mailadressen voeg ik toe aan Mailchimp. Ik stuur al mijn klanten namelijk een verzoek voor een testimonial toe na een paar weken. Dit helpt mij weer om mijn e-book te verbeteren en beter te verkopen. Na mijn Digital Nomad E-Book doe ik ook een aanbieding voor Digital Nomad Coaching. En klanten die mijn Digital Nomad Instagram Course hebben gevolgd, krijgen juist weer een aanbieding om mijn E-Book over Instagram-cursussen te kopen. Zo kan ik hopelijk meer verkopen aan één klant. Altijd makkelijker dan nieuwe klanten zoeken!

Wat verdient dat nou?

En wat levert de verkoop van een e-book nu eigenlijk op? Welke prijs kan je eigenlijk rekenen voor een e-book? Zelf vraag ik 14,95 euro (incl. BTW) per e-book. Dit omdat de prijs van ‘normale’ boeken ook vaak minstens 14,95 euro is, en ik vind dat mijn e-books dat zeker waar zijn. Het Digital Nomad E-Book geeft mensen handvatten om hun leven anders in te richten, mijn e-book over Instagram-cursussen biedt ondernemers een nieuw verdienmodel, en mijn e-book Meer klanten levert klanten als het goed is meer klanten op. Tja, als je daar dan geen 14,95 euro voor over hebt… 😉

Omzet vs. winst

De prijs per e-book exclusief BTW is 12,36 euro. Daarover moet ik natuurlijk nog inkomstenbelasting betalen. En ik moet mijn kosten er nog uithalen. Voor mijn Digital Nomad E-Book heb ik dus ruim 250 euro uitgegeven aan eindredactie, dus ik moet ruim 21 e-books verkopen om quitte te spelen. Alhoewel… veel van de e-books zijn in de pre-order verkocht, dus ik moet er nog wat meer verkopen om echt winst te maken. Alles wat ik daarna dus verkoop, is winst. Verder betaal ik ook 30 euro per maand aan PayPro, draag ik 0,29 euro af per transactie, en laten we de hosting van mijn website niet vergeten. Kortom, reken je vooral niet rijk als je een e-book gaat schrijven. Er komt meer bij kijken dan je denkt, en je moet er heel wat verkopen om er echt wat aan te verdienen.

Tip: Lees ook de blog van Jennie over hoe zij haar e-book schreef

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *