Airbnb, is dat wel veilig? 2


De Airbnb in Panama-Stad

Als je nog nooit Airbnb hebt gebruikt, vind je het misschien een beetje spannend om dat voor de eerste keer te gaan doen. Maar er is heus niets engs aan. Ik ben al jaren fan van Airbnb. In dit artikel vertel ik je meer over mijn ervaringen.

Kleine kans dat je nog nooit van Airbnb gehoord hebt. De laatste jaren is het platform hard gegroeid. Zo hard dat het zelfs een wat negatieve reputatie heeft gekregen. Airbnb zou leiden tot over-tourism, en je hoort verhalen over huurders die Airbnbs niet zo netjes achterlaten… Toch kies is al jaren graag voor Airbnb. Mijn eerste Airbnb-ervaring vond plaats in 2014. Sindsdien gebruik ik het platform elk jaar wel. Voor de mensen die twijfelen deel ik graag mijn – positieve – ervaringen.

Mijn eerste keer Airbnb

Mijn eerste keer Airbnb was eigenlijk Wimdu, een soortgelijk platform. Ook hier bieden – veelal – particulieren hun woningen of delen daarvan aan aan andere particulieren. Ik huurde een huisje in Los Angeles, dat in de tuin stond van de verhuurder. Het huisje had een eigen voordeur, keukentje en badkamer, waardoor ik behalve het inchecken niets met de verhuurder te maken had. Ideaal, en vooral veel goedkoper en ruimer dan een gemiddelde hotelkamer in Los Angeles. Heerlijke local experience!

L.A.
Fietsen naar Santa Monica

Andere ervaringen met Airbnb

Na die eerste keer in Los Angeles, gebruikte ik tijdens diezelfde reis ook Airbnb in Santa Barbara en in San Francisco. Die keren huurden we een kamer in het huis van de verhuurder, en deelden we dus de voordeur, badkamer en keuken. Dit beviel mij minder goed. Je hebt minder privacy, en we voelden ons toch een beetje indringers in het huis van een vreemde. Toen ik in 2015 ging rondreizen in Nieuw-Zeeland koos ik dus weer voor een zelfstandige ruimte, met eigen voordeur, keuken en badkamer.

Voordelig en lokaal

Ik had de smaak nu goed te pakken. Een jaar later huurden mijn vriend en ik een geweldige appartement in Costa Rica. In 2017 boekte ik een prachtige Airbnb in Panama-Stad. En in 2018 verbleef ik met Lucia in een Airbnb in Los Angeles. Al deze keren koos ik weer voor een zelfstandig verblijf. Zo heb je echt het beste van twee werelden: een goede prijs/kwaliteit-verhouding en een heerlijk ‘live like a local’-gevoel.

Ons huisje in Dominical
Onze Airbnb in Venice

Particulieren versus hotel-eigenaren

Ten opzichte van 2014, 2015 en 2016, merk ik dat ik steeds vaker terecht kom bij professionele verhuurders. Dus geen particulieren meer die (een deel van) hun huis verhuren via Airbnb, maar ondernemers die verhuren op grotere schaal. Dit is minder authentiek, maar nog steeds voordelig en bovendien vaak erg professioneel. Duidelijke handleidingen, dagelijkse schoonmaak (Bali!), etc. Je krijgt dan misschien geen huisgemaakte muffins of handgeschreven briefjes meer, maar dus wel weer andere voordelen!

Mijn mening over Airbnb

Zelf ben ik nog steeds erg te spreken over Airbnb. De belangrijkste voordelen vind ik dat het vaak goedkoper is dan een hotel, en dat je nog meer ruimte krijgt ook. Bovendien kan je met een eigen keukentje makkelijk geld besparen. Tot slot krijg ik vaak een echt ‘local’ gevoel, alsof ik er zelf woon. Dat ik in het huis van een vreemde verblijf, vind ik geen punt. Wat dat betreft vind ik het niet anders dan een hotel, waar ook dagelijks andere mensen in het bed slapen. Zolang het maar goed is schoongemaakt! En dankzij het review-systeem, kan je daar vrijwel altijd van op aan.

Boek hier je eerste keer Airbnb met 30 euro korting!

Gebruik jij wel eens Airbnb? Waarom wel of niet?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Airbnb, is dat wel veilig?

  • Peter

    Ik las op de site van de Consumentenbond http://www.claimservice.nl/airbnb dat je de servicekosten die je aan AirBnB hebt betaald over de afgelopen jaren kunt terugkrijgen. Schijnt dat ze in Nederland kosten hebben berekend aan zowel huurder als verhuurder en dat mag niet. Ben benieuwd wat jullie hiervan vinden en of jullie ook meedoen?

    • Suzanne Bericht auteur

      Jazeker! Wij hebben ook een claim ingediend via DeTweeHeren. Benieuwd hoe dit afloopt! Maar los hiervan blijft ik gebruik maken van Airbnb hoor 🙂