Geld verdienen met bloggen: 11 manieren


10 jaar bloggen

Hoe kan je geld verdienen met een blog? Na meer dan tien jaar bloggen deel ik mijn verdienmodellen: met deze elf manieren verdien ik geld met bloggen.

Vandaag (8 maart 2019) is het precies 10 jaar geleden dat ik begon met bloggen. Het was 2009 en bijna niemand had nog een blog, laat staan dat je geld verdiende met bloggen. Anno nu is het echter prima mogelijk: geld verdienen met je blog. Er zijn verschillende mogelijkheden.

1. Affiliate marketing

Affiliate marketing houdt simpelweg in dat je als blogger geld kunt verdienen als jouw bezoekers iets kopen bij een webshop waar ze via jouw blog gekomen zijn. Voorbeeld: ik deel in deze blog een hoteltip voor Noorwegen. Daarbij link ik naar het hotel op Booking.com. Als een bezoeker op die link klikt en vervolgens het hotel boekt, ontvang ik daarover een commissie. Ik moet dan wel aangesloten zijn bij het affiliateprogramma van Booking.com, en een speciale link maken voor het hotel.  Veel grote webshops, zoals Bol.com, hebben ook een affiliateprogramma. De moeite waard dit te gebruiken als je veel schrijft over producten die zij verkopen dus!

N.B. Ik promoot alleen dingen waar ik oprecht vertrouwen in heb, bijvoorbeeld een hotel waar ik zelf fijn heb geslapen of een product dat ik zelf gebruik. Door de affiliatelink krijg ik betaald voor de promotie die ik voor deze dingen doe. De bezoeker merkt verder geen verschil en betaalt niet extra.

Tip: check deze online cursus over affiliate marketing

Preikestolen, Noorwegen

2. Gesponsorde artikelen

Soms word ik benaderd door een bedrijf – of benader ik zelf een bedrijf – om een artikel te schrijven over een onderwerp dat ons allebei aanspreekt. Voorbeeld: dit artikel over positive travel kwam tot stand in samenwerking met Better Places. Zij vroegen mij om te schrijven over mijn impact als digital nomad. Heel relevant voor mij, want ik bén digital nomad. En Better Places krijgt op deze manier een groter bereik voor haar streven naar positive travel. Een dergelijke sponsored post bevat ook een link naar Better Places. Ik krijg dan een vergoeding voor het schrijven van het artikel, het linkje en het bereik dat ik bied.

Doi Suthep Chiang Mai

3. Betaalde links

Soms benadert een bedrijf mij voor een link in een bestaand artikel. Het artikel was er al, de link zou een toevoeging kunnen zijn voor mijn lezers én een toevoeging voor het bedrijf. Voorbeeld: ik schreef afgelopen zomer dit artikel over roadtrippen in de Provence. Een half jaar later benaderde Interhome, een aanbieder van vakantiehuizen, mij of ik een link naar Interhome in het artikel kon stoppen. Dit is relevant, omdat ik ook in een vakantiehuis verbleef in de Provence, en dit ook aanraad aan mijn lezers. Interhome is dan een extra tip. Ik krijg betaald voor een dergelijke link.

Digital nomad in de Provence

Digital nomad in de Provence

4. Sponsored post

Hetzelfde kunstje gebeurt ook op social media, of je nu wel of niet een blog hebt. Een bedrijf kan mij benaderen met de vraag of ik een post met tag wil wijden aan hun product of dienst. Soms gebeurt dat ook als aanvulling op een sponsored artikel. Zo schreef ik niet alleen een blog over de Provence, met daarin link naar Sunny Cars, maar postte ik ook twee keer op Instagram met een tag naar Sunny Cars. Dit is dan part of the deal, maar je kan natuurlijk ook alleen betaald krijgen voor de social post.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vlog de France 👉 work in progress 😄 Deze week heb ik écht vakantie. Je zou het misschien niet denken maar dit is één van de eerste weken sinds ik onderneem dat ik écht vakantie heb. Alle tripjes die ik sinds 2016 heb gemaakt waren blogtrips, persreizen, digital nomad-trips of tripjes waar ik toch soort van doorwerkte. Begin dit jaar besefte ik al goed dat dit niet langer kon. Zelfs een reisblogger moet ooit vakantie 😉 Nu ik met Sarah werk heb ik niet alleen versterking op kantoor en veel gezelligheid, maar heb ik ook de ultieme vervanging voor mezelf gevonden als ik met vakantie ga. Hoera! Een klein beetje werken – vloggen, foto’s maken, een samenwerking met @sunny_cars_autoverhuur – kon ik echter niet laten. Vrije Meid is nu eenmaal ook nog steeds mijn hobby en een huurauto zonder verborgen kosten is nooit weg als je op vakantie gaat het 🚘 Ben heel benieuwd hoe jij werk en privé scheidt, zeker wat vakantie betreft! Let me know below 👇👇 . . . #meteenhuurautoziejemeer #sunnycars #spon #visitfrance #southfrance #traveleurope #roadtripfrance #lacdusaintcroix #travelblogger

Een bericht gedeeld door Suzanne van Duijn (@vrijemeid) op

5. Winactie

Een leuke mogelijkheid, omdat je volgers hier extra blij mee maakt: een winactie. Een winactie houdt in dat je iets weggeeft van een bedrijf aan je volgers. Dit levert het bedrijf natuurlijk leuke publiciteit op, en je volgers maken kans. Maar what’s in it for you? Je gaat niet ‘zo maar’ bedrijven promoten. Het bedrijf moet natuurlijk wel bij je blog passen, en – afhankelijk van wat je mag weggeven – een vergoeding is gebruikelijk. Je biedt het bedrijf immers een platform en vermeldt niet zelden een linkje naar het bedrijf. Ik reken hiervoor dus een vergoeding als ’t ware het een sponsored artikel. Als er echt geen budget is, wil ik nog wel eens gratis reclame maken op social media. Maar uiteraard weer alleen als het echt bij mijn merk past.

6. Freelance bloggen

In 2009 begon ik met bloggen op mijn eigen site. In 2013 begon ik met freelance bloggen, oftewel betaald schrijven voor andere websites en bedrijven. Ik schreef voor Miss Legal, Rondreis.nl, VROUW.nl, Parkvakanties.nl, 365 Dagen Succesvol, Better Places, August&July en nog een aantal partijen. Supertof! En dit had ik natuurlijk nooit kunnen doen zonder mijn blogervaring voor mijn eigen blogs. Meteen een nieuwe mogelijkheid voor bloggers dus: verhuur jezelf als freelance blogger aan derden. Overigens heb ik ook deels freelance PR-adviseur kunnen worden door mijn blogervaring. Als blogger kan ik namelijk niet alleen bloggen, maar snap ik ook het ‘bloggerswereldje’. Iets dat heel waardevol is in de wereld van PR!

Met mijn laptop

7. Online cursus

Als blogger heb je dus ervaring met bloggen. Waarom dan niet een cursus ontwikkelen over bloggen om anderen ook te leren hoe je een blog runt? Of over je niche, zoals reizend ondernemen? Ik ken nog veel meer bloggers die online cursussen aanbieden, zoals Tarinda over Instagram, Wanda over wandelen, etc. Samen met Chantal heb ik natuurlijk ook  een online PR-cursus via Snappr.nl. Dit heeft niet mega veel met mijn blog te maken, maar ik kan er wel weer naar linken vanaf VrijeMeid.nl. Toch 25.000 mensen die het weer voorbij zien komen. Een blog geeft je zó een streepje voor als je gaat ondernemen!

Chiang-Mai-Suzanne

Mijn Digital Nomad Instagram Course

8. E-book

Je kan je kennis bundelen in een online cursus, maar je kan er ook een e-book van maken! Dat bracht mij op het idee om mijn Digital Nomad Insta Course ook in een e-book te gieten. Zo bied ik de cursisten extra waarde (zij krijgen het e-book cadeau), en bied ik andere mensen de mogelijkheid om in plaats van de cursus te volgen, het e-book te bestellen. Zo kan iedereen kiezen welke leermethode het beste bij haar past. Chantal biedt ook een e-book aan, maar dit e-book is gratis. Zo verdient ze er niet direct mee, maar de e-mailadressen die ze hiervoor verzamelt zijn natuurlijk wel weer heel waardevol. Zo kan je ze op een later moment alsnog iets te koop aanbieden.

Digital Nomad E-book

9. Workation

Mijn nieuwste verdienmodel: mensen kunnen met mij mee op reis! Of beter gezegd: vrouwelijke ondernemers die ook eens vanuit het buitenland willen werken, kunnen mee op Female Workation. Ik ben dit project begonnen met mijn businesspartner Chantal omdat we allebei van reizen én van ondernemen houden, en weten hoe waardevol het is om je te omringen met gelijkgestemden. Daarom gaan we dit jaar op workation naar een nader te bepalen bestemming. Andere bloggers zouden ook een reis kunnen aanbieden die bij hen en hun doelgroep past. Ben je een wandelblogger? Organiseer een wandelreis! Ben je een foodblogger? Organiseer een foodtour!

Female Workation Barcelona

Female Workation Barcelona

10. Event

Tot slot kan je als blogger ook geld verdienen door een event te organiseren. Ik begon eind 2016 met collegablogger Jessica het event De Reislustige Freelancer, waar we de bezoekers vertellen hoe wij digital nomad werden, wat erbij komt kijken en vragen beantwoorden uit het publiek. Het event is ook een leuke manier om gelijkgestemden te ontmoeten en bevat een afsluitende borrel. We verdienden er niet goud geld mee, maar leuk was het zeker: er hebben zeven edities plaats gevonden.

De Reislustige Freelancer

11. Boek

Menig blogger brengt tegenwoordig een boek uit. Roell van We Are Travellers heeft een boek, Liesbeth Rasker schreef twee boeken, en ook ondergetekende brengt binnenkort een boek uit. Mijn boek Work Hard Travel Harder kwam 11 februari 2020 uit en gaat over werken en reizen als digital nomad. Goed voor mijn expertstatus als locatie-onafhankelijk ondernemer, en natuurlijk ook weer een nieuw verdienmodel. Je kan mijn boek hier bestellen.

Work Hard Travel Harder

Belangrijk!

Ik blogde al vijf jaar voor ik mijn eerste euro’s ging verdienen. Deels omdat het destijds gewoon nog niet zo’n ‘business’ was als nu, maar ook omdat je eerst moet investeren voor je ergens de vruchten van kan plukken. Ik geloof niet dat je een blog kan starten en direct geld kan verdienen met je blog. Om geld te verdienen is namelijk wel bereik nodig. Zonder je bezoekers ben je nergens! Er klikt dan niemand op je affiliate links, en bedrijven willen je niet betalen omdat je geen bereik hebt. Vergeet dus niet dat je tijd en moeite in je blog moet (blijven) steken om geld te verdienen met bloggen.

En verkoop nooit je ziel. Op lange termijn zal dit je duur komen te staan. Wees transparant en wissel commerciële content af met niet-commerciële content. Je bezoekers moeten het bovenal leuk blijven vinden en iets aan je blog hebben, om terug te komen.

Welke manier zou goed bij jou passen? Of verdien je al geld met je blog, en hoe?

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en Spotify

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share


Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *