Waarom een zakenpartner fantastisch is (en hoe je dat regelt)


Zakenpartners

Tien redenen waarom het fantastisch is om een zakenpartner te hebben – en hoe je dat regelt.

Een zakenpartner klinkt misschien hartstikke gezellig, maar de droom om je bedrijf met iemand te delen kan ook lastig zijn. Want hoe vind je iemand die net zo wild wordt van iets als jij? En wat moet je samen regelen? Ik deel mijn ervaringen.

Wat ik altijd dacht

  • Niemand kan evenveel om iets geven als jij;
  • Of ik vind het niet goed genoeg;
  • Er komt altijd gezeik van.

Hoe het nu is

  • Chantal en ik geven allebei evenveel om PR-cursus.nl;
  • We zijn even goed in PR, en alles wat ik zelf niet goed kan, kan Chantal wel goed;
  • Er is geen gezeik!
PR-cursus.nl (foto: Daisy Fotografie)

Waarom ik het fantastisch vind om een zakenpartner te hebben

1. Gedeelde passie

Er is niemand die net zo enthousiast is over mijn bedrijf als ik zelf. Althans, mijn eerste bedrijf. Over mijn tweede bedrijf, PR-cursus.nl, is er nog iemand net zo enthousiast als ik: Chantal!

2. Gedeeld succes

Workshop-kaartje verkocht? Weer een e-course verkocht? Tof interview gedaan? Ik kan het altijd met iemand delen!

3. Gedeelde tegenslagen

Jep, ook als het wat minder gaat heb ik iemand om dit verdriet mee te delen. Of iemand die dan juist weer een lach op mijn gezicht kan toveren.

4. Altijd twee mensen die ergens naar kijken

Naar elk idee, elke presentatie, elke blog kijken we met zijn tweeën. Natuurlijk doen we ook dingen zelfstandig, maar als het nodig is heb je met een zakenpartner altijd iemand om mee te sparren, en dat zorgt voor betere ideeën, presentaties, blogs, etc.

5. Taakverdeling

Je hoeft niet alles meer zelf te doen, dankzij taakverdeling. Hoera! Hierdoor komen dingen sneller af, en iemand kan dus dingen die jij niet kan. Natuurlijk werkte ik wel al met andere freelancers samen, maar dit is toch even anders.

6. Altijd een +1 op zakelijke gelegenheden

Gezelligheid! Meteen iemand om alle opgedane kennis mee te bespreken en in de praktijk te brengen.

7. Kritisch klankbord

Chantal houdt mij ook scherp. Kom ik weer met een nieuw idee, of een nieuwe naam voor ons bedrijf, is zij degene die zegt “eh Suus NEE”. En dan heeft ze vaak toch gelijk. In mijn eentje zou ik veel tijd verliezen aan AL mijn ideeën ten uitvoer willen brengen.

8. Twee keer zo groot bereik

Nieuwe workshop gepland? Dan zijn er niet een maar twee mensen die deze workshop kunnen promoten. Win-win!

9. Beter/leuker imago

Een duo is toch ook gewoon hartstikke leuk om naar te kijken? Beter dan een one-man-show toch? We horen in ieder geval vaak dat we een leuk duo zijn en elkaar mooi aanvullen.

10. Bedrijven met meerdere founders zijn succesvoller

Heb ik niet verzonnen, maar harde feiten: bedrijven met meerdere founders zijn succesvoller.

Foto door Anouk Fotografeert

Hoe je dat regelt

Hoe vind je zo iemand?!

‘Toevallig’ hebben Chantal en ik elkaar gevonden via het blogwereldje. We bloggen allebei al jaren, volgen elkaar hierdoor al een tijd op social media, en wisten dat we allebei in PR werkten. Toen Chantal dus voor zichzelf begon, bracht ze mij als eerste op de hoogte van het feit dat we ‘concullega’s’ gingen worden. We besloten een koffie te doen, en al snel kwam het gezamenlijke idee naar boven om een online PR-cursus te ontwikkelen.

Begin klein en ‘dicht bij huis’

Niet bij iedereen gaat het zo spontaan. Ik zou eigenlijk niet weten hoe ik een zakenpartner had moeten vonden als ik er bewust naar op zoek was geweest. Via via lijkt mij toch het fijnste. Je moet elkaar een beetje kennen om te weten wat je aan elkaar hebt. En klein beginnen helpt ook mee. Start met een klein project. Voor ons was dat de e-course. Hierdoor merkten we dat we goed konden samenwerken, en breidden we onze werkzaamheden uit met een kickstart, workshops en 1-op-1-begeleiding.

VOF

Wij hebben PR-cursus.nl als apart bedrijf ingeschreven, met dus een eigen rechtsvorm. PR-cursus.nl is een VOF, een soort eenmanszaak maar dan voor twee of meer natuurlijke personen. Dit hebben we zo gedaan omdat we het bedrijf niet op een van onze persoonlijke namen wilden schrijven, en dat de ander dan 50% zou factureren elke maand. We hebben nu een aparte administratie, rekening en betalingssysteem voor PR-cursus, zodat we alles mooi gescheiden houden van onze eigen bedrijven. Lees er hier meer over.

VOF-overeenkomst

Op aanraden van de KvK, waar we weer heen moesten, hebben we een VOF-contract gemaakt en getekend samen. Hierin staan afspraken over de verdeling van het werk, de kosten en opbrengsten, wat als een van ons ziek wordt, etc. Lees er hier meer over.

PR-cursus.nl

Meer weten over een zakenpartner? Let me know! Ik ben heel benieuwd of jij een zakenpartner zou willen, of al hebt – en hoe jullie elkaar kennen.

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *