Waarom je naar The Next Web wilt


Het tech startup event van Nederland

The Next Web is hét tech start-up event van Nederland. Klinkt als een ver van je bed-show? Think twice! Waarschijnlijk is The Next Web ook tof voor jou.

Amsterdam a.k.a. Amsterdam StartupDelta staat in de top 15 van de Startup Genome Global Startup Ecosystem Ranking die vorige week is uitgebracht. Amsterdam kent de grootste stijging van de ranglijst, van #19 vorig jaar naar #15 dit jaar. De lijst wordt aangevoerd door – uiteraard – Silicon Valley. Maar onze hoofdstad doet het dus ook niet gek in de startup-wereld!

Het tech startup event van Nederland

Niet gek dus dat er (weer) massa’s mensen op The Next Web afkwamen dit jaar. The Next Web is een tech startup event en wordt sinds 2006 elk jaar gehouden in Amsterdam. Het event duurde twee dagen – 9 en 10 mei 2019. Ik was er 9 mei, omdat die dag ook The Next Women Summit plaatsvond. The Next Women Summit was dit jaar voor het eerst onderdeel van The Next Web, om zo meer vrouwen naar de tech startup wereld te trekken, en om meer mensen kennis te laten maken met The Next Women.

Jawel, in het reuzenrad

Waarom ook jij naar The Next Web wilt

Gefeliciteerd als je nog aan het lezen bent! Er zijn namelijk maar weinig vrouwen geïnteresseerd in technologie. Dat komt onder andere doordat tech nog steeds ‘verkocht’ wordt als een ‘mannending’. Als kind al krijgen jongens lego of een gameboy, terwijl meisjes met Barbies ‘moeten’ spelen of worden geacht te gaan knutselen. Deze tweedeling wordt er met de paplepel ingegoten. Maar tech is heus niet alleen iets voor mannen. Niet alleen om in te werken (slechts 1 op 10 mensen in tech is vrouw), maar in het hele leven. Technologie is overal en gaat alleen maar groter worden. Hoog tijd dus om ons er meer in te verdiepen.

You’re in tech too

Mooi inzicht van The Next Web en The Next Women Summit: you’re in tech too. De tech-wereld is breder dan je denkt. Dus grote kans dat jij onbewust ook een woman in tech bent! De halve wereld draait tegenwoordig op technologie, en meer en meer startups zijn tech startups. Na even nadenken kwam ik tot de conclusie dat ook ik een woman in tech ben. Ik verdien mijn inkomen met mijn – grotendeels – online bedrijven PR-cursus.nl en Vrije Meid, en werk regelmatig vanuit het buitenland dankzij technologie. Dit event is waarschijnlijk dus relevanter voor je dan je denkt.

The Next Web 2019
Venue

Tech is niet saai of suf

You don’t have to be a socially awkward man to be in tech. Oftewel, tech is niet (meer) suf. Het is niet uitsluitend iets voor nerds. Sterker nog, het is hip as hell! Het wemelde op het events van de hippe mensen. Van snelle jongens tot savvy girlbosses, een groot deel van buiten Nederland. Menig hipster was naar Amsterdam afgereisd voor dit event. En dan waren er nog barista’s, foodtrucks en een heus reuzenrad om zelfs de laatste suggestie van suf-ness weg te nemen. The Next Web is een business festival, het Coachella van de zakenwereld. He-le-maal mijn ding!

You don’t have to be one of the guys

Je hoeft geen man te zijn om in tech te werken, of je ermee bezig te houden. Je kan gewoon vrouw zijn, en ook in tech werken. In een door mannen gedomineerde wereld, is juist volop behoefte aan vrouwen. Veel vrouwen hebben kwaliteiten die mannen niet hebben. Doe je daarom niet anders voor, maar profiteer juist van jouw anders-zijn. En om er nog wat cijfers tegenaan te gooien: bedrijven met vrouwelijke leiders, of een team van gemengd geslacht, presteren beter dan bedrijven die geleid worden door alleen mannen.

The Next Wrap

The Next Women Summit

Dat The Next Women Summit dit jaar onderdeel was van The Next Web, was voor mij de reden om naar dit event te gaan. Ik ben sinds 2018 hartstikke fan van The Next Women, en we zijn er sinds maart dit jaar ook met PR-cursus.nl bij aangesloten. Ik wilde dus graag naar hun Summit! Op The Next Women Summit stond vrouwelijk ondernemerschap centraal, evenals ‘women in tech’. Het ging er niet zo zeer over ‘dat er per se evenveel vrouwen als mannen in tech moeten werken’, maar meer dat vrouwen niet moeten worden uitgesloten. Het is simpelweg zonde om in zo’n groeiende branche slechts te focussen op de mannelijke helft van de bevolking. En dat wij onszelf niet moeten uitsluiten natuurlijk!

Toffe talks

Last but not least: het gaat natuurlijk om de inhoud. En daarmee zit het ook snor! Ik ben naar acht talks geweest – vier van The Next Web en vier van The Next Women Summit. Zo leerde ik onder andere

  • Waar goede content anno 2019 aan moet voldoen;
  • Waarom kindness mega belangrijk is in je business – ook juist voor een online bedrijf;
  • Dat bedrijven zich moeten richten op zingeving. Bied klanten geen product, geen ervaring, maar een kans om zich te ontwikkelen;
  • Netwerk-tips van een expert – het is farming, niet hunting;
  • Dat tech al vanaf de basisschool meer in het schoolsysteem moet worden verwerkt. En geef je dochter al tech om mee te spelen!
  • Dat we meer succesvolle tech startups van vrouwen krijgen als er meer vrouwelijke investeerders komen. Dus: wie gaat er investeren?
Talk van National Geographic

Praktische info

Het event duurde dit jaar twee dagen en vond plaats op het NDSM-plein in Amsterdam. Tickets voor een dag kostten 499 euro. Voor twee dagen betaalde je 649 euro. Er kwamen ongeveer 17.500 mensen op The Next Web en circa 250 exposanten. Totaal waren er 100 keynotes, panels en chats met experts uit de branche. Ook had je toegang tot de roundtables en workshops (al kwam ik daar helaas te laat achter…). Via een app kon je in contact komen met andere bezoekers en exposanten. Check ook de hashtag #tnw2019 en #tnwomen2019 voor meer informatie.

Tot volgend jaar?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *