Japan bucketlist: 25x dingen die je wilt doen in Japan


Sushi!

Op reis naar Japan? Zet deze 25 dingen maar op je bucketlist! Dit wil je doen!

Een reis door Japan stond al jaren hoog op mijn bucketlist. De combinatie van traditie en modern leek mij geweldig. En de mix van grote steden en natuur. Uiteindelijk bleken deze dingen het allerleukste aan Japan.

Japan Bucketlist: 25 must-do’s voor jouw reis

Deze 25 dingen wil je zeker doen als je in Japan bent:

1. Slapen in een ryokan

Onze ryokan in Tokyo

Een ryokan is een traditioneel Japans hotel. Het belangrijkste verschil met een ‘Westers hotel’ is dat je in een ryokan op een futonmat slaapt. De ene futonmat is harder dan de ander. Als je mazzel hebt, tref je drie matjes op elkaar aan. Tip: wissel ryokans af met moderne hotels. Na vier nachten op een futonmat, heb je je ontgroening wel gehad!

2. Een kom ramen slurpen

Ramen

Ramen is een van de lekkerste en goedkoopste dingen die je in Japan kan eten. Deze heerlijke soep bestaat uit verschillende bouillons, noedels en diverse toppings. Meestal zijn dit stukjes varkersvlees, een eitje, nori-vellen en wat paddenstoelen. Bestel jouw favoriete ramen bij een automaat (en haal je soep op bij de balie) of schuif aan bij een traditionele ramenbar.

3. De verste sushi eten (al dan niet van een lopende band)

Sushi

When in Japan… eat sushi! In Japan wil en kan je genieten van de beste sushi ter wereld. En tot mijn grote verrassing was het er nog best betaalbaar. Zeker in kleine plaatsen als Yudanaka kan je prima een bord sushi of sashimi bowl krijgen voor 10-15 euro. De prijzen lopen op wanneer je voor betere kwaliteit vis gaat. De vetste tonijn kost zo 10 euro voor twee nigiri’s. Pas dus op wat je pakt als je sushi gaat eten van de lopende band (wel leuk!).

4. Met de Shinkansen (bullet train) van A naar B

Japanners bij de Shinkansen

De Shinkansen zegt je misschien niet heel veel, maar misschien doet de bullet train wel een belletje rinkelen? Het is de bekende hogesnelheidstrein in Japen. Binnen een paar uur ben je van Tokyo in Kyoto. Of ergens anders natuurlijk. De Shinkansen heeft namelijk een uitgebreid netwerk in het hele land. Ook kan je met de ‘JR Pass’ (een treinkaart van de Japan Railway) soms gebruik maken van andere treinen, bussen en metro’s. Het is al gauw voordeliger om een JR Pass te kopen in plaats van losse kaartjes. Bestel je JR Pass vooraf en haal hem direct op als je aankomt op het vliegveld van Tokyo. Tip: haal altijd voldoende snacks op het station om in de trein op te eten.

5. Gyoza’s eten

Gyoza

Gyoza’s zijn de bitterballen van Japan! Deze heerlijke hapjes kan je vrijwel in elk restaurant bestellen, maar zeker in ramenbars. Gyoza’s worden vaak aangeboden in een combideal met ramen. Zeker doen! Tip: in Tokyo heb je een heus gyoza-restaurant waar alles draait om deze gebakken of gestoomde deeghapjes. Het restaurant heet gyoza-ro en vind je in de wijk Harajuku.

6. Een heel druk kruispunt oversteken

Shibuya, Tokyo

Het drukste en bekendste kruispunt van Japan vind je in de wijk Shibuya. De zogeheten Shibuya Crossing schijnt zo’n 2.500 mensen per groen licht te verwerken. Vanuit Station Shibuya of de Starbucks aan de Shibuya Crossing heb je het beste uitzicht!

7. Baden in een onsen

Onsen

Dit stond hoog op mijn bucketlist toen ik naar Japan ging! Ik wilde sowieso graag baden in een onsen. Een onsen is soort Japans badhuis aan een warmwaterbron. Je vindt ze in aparte badhuisjes aan de straat, maar de betere ryokans en hotels hebben er vaak ook zelf een. Ons hotel in Yudanaka en Takayama hadden allebei een onsen. Heel fijn! Een echte ervaring, omdat je letterlijk zit te baden tussen allerlei naakte Japanners. Wassen, dompelen, wassen is het devies!

8. Chillen in een kimono

In kimono naar de onsen

Je ontkomt niet aan kimono’s als je door Japan reist. In de meeste hotels hangen de kimono’s al klaar. En wanneer je een onsen bezoekt, hoor je dat ook in kimono te doen. In sommige hotels bieden ze een soort pyjama aan. Het deed mij denken aan Orange is the new black 😉 Maar het zit allemaal heerlijk!

9. Op houten slippers over straat (of met te kleine slofjes)

Slippers

Traditiegetrouw lopen de echte Japanners op houten slippers over straat, op weg naar de onsen. Dat moest ik dus eens proberen! Wat je ook altijd krijgt in een hotel, zijn leren instappers. Je mag namelijk niet met schoenen aan een hotel in. En sommige restaurants ook niet! Neem dus vooral gemakkelijke schoenen mee naar Japan, want je zult ze vaak aan en uit moeten trekken. En de slofjes zullen niet zelden te klein zijn.

10. Je hoofd stoten aan een deurpost

Japanners zijn niet lang

Niets iets dat je per se wilt doen, maar wel iets dat je waarschijnlijk gaat doen. Je hoofd stoten aan een lage deurpost. Het overkwam mij al in het eerste hotel in Tokyo. Dat was een traditioneel hotel, en dus waren de deurposten nog lekker laag. Ook bij tempels en in restaurants vind je soms lage deurposten. Oppassen voor de lange mensen onder ons!

11. Matcha thee drinken

Matcha in Japan is een culturele ervaring

Matcha is nu helemaal hip in Nederland, maar in Japan drinken ze dit al veel en veel langer. Het is hun zogenaamde superfood! Matcha is gemalen groene thee, dat veel meer antioxidanten bevat dan getrokken groene thee. Je drinkt het vaak als een matcha latte, met melk dus. Een matcha wordt altijd handgeklopt met een houten borsteltje. Een hele ervaring als je het kan aanschouwen. De smaak vind ik overigens niets, maar je moet het toch geproefd hebben!

12. De mooiste tempels bekijken (en tempelmoe worden)

Tempel en tuin

Vooral in Kyoto vind je de mooiste tempels. Als was Koya-san ook niet mis! De meeste tempels in Japan zijn zeer goed onderhouden, en veel minder kitsch dan je van andere Aziatische landen gewend bent. Japanse tempels zijn veelal donkerbruin (hout) met wit en in een uitzonderlijk geval waarschijnlijk oranjerood. In Kyoto vind je ook een prachtige gouden tempel. Bezoek ook zeker de prachtige tuinen die je bij veel tempels tegenkomt.

13. In een Hello Kitty-Airbnb verblijven

Japanners zijn dol op cartoons, spelletjes en animatie

In Kyoto sliepen mijn vriend en ik in een heuse Hello Kitty-Airbnb. Werkelijk alles had een Hello Kitty-afbeelding; van ons dekbed tot het bestek in de keuken. Heerlijk fout en daarmee heerlijk Japans. In Japan houden ze namelijk wel van girly en over the top. Bekijk hier onze Airbnb en gebruik deze link voor 34 euro korting op je eerste Airbnb-ervaring. Verwacht overigens nooit veel ruimte voor je geld. Welkom in Japan.

14. Japans streetfood proberen

Takoyaki

Nog meer eten in deze bucketlist. Je kan in Japan nu eenmaal heerlijk eten! En dat hoef je niet altijd in een restaurant te doen. Hier en daar kom je streetfoodkraampjes tegen waar je de lekkerste gerechtjes kunt proeven. Bekende snacks zijn takoyaki en okonomiyaki bijvoorbeeld! Takoyaki zijn de Japanse bitterballen; gevuld met oktopus. Okonomiyaki is een kruising tussen een omelet en een hartige pannenkoek. Of doe gewoon en bestel een ordinaire yakitori (Japanse saté) of tempura (gefrituurd).

15. Een kasteel bezoeken

Himeji Castle

Het mooiste kasteel dat wij hebben bezocht, was dat in Himeiji. Je bezoekt dit kasteel makkelijk als dagtripje vanuit Osaka (uurtje met de trein). Als je een JR Pass hebt, kost dit je verder niets extra’s! Behalve de entree van het kasteel dan natuurlijk. Het combinatieticket met de naastgelegen tuin kost omgerekend nog geen 10 euro. En dat is het waard! Himeiji Castle is net helemaal gerenoveerd, en je ervaart hier het ultieme oude Japan. De tuin Kokoen is ook zeker de moeite waard.

16. Saké drinken

Saké

Het is niet mijn favoriete drankje, maar je kan Japan niet verlaten zonder een saké te hebben gedronken. In de kleinere plaatsjes is altijd wel ergens een lokale brouwerij te vinden waar je een kleine saképroeverij kan houden. En anders kan je in veel cafés en restaurants een saké bestellen. Meestal kan je kiezen uit allerlei soorten. Traditiegetrouw wordt de saké geserveerd in een klein glaasje in een houten bakje. Vraag de ober maar even hoe je dit het beste kan opdrinken 😉

17. Overnachten in een tempellodge

Tempellodge in Koya-san

Op aanraden van veel reisbloggers bezoeken we het plaatsje Koya-san, op de heilige berg Koya. We leven hier twee dagen met de monniken mee, in een tempellodge. We staan iets voor zes uur naast ons bed voor de ochtendceremonie, ontbijten en dineren met een veganistische maaltijd, en wonen in de avond de meditatiesessie bij. Een uur in stilte zitten, in een ijskoude ruimte. Twee nachten in de Boeddhistische tempel Rengejo-in kostte circa 220 euro per nacht (twee personen, inclusief ontbijt, diner en meditatie). Niet goedkoop, wel een onmisbare ervaring!

18. In een capsulehotel slapen

Totaal anders dan een tempellodge maar wel typisch Japan is een capsulehotel. In Nederland duiken de ‘hotels met pods’ ook al op. In Japan is het al jaren een begrip. Een stuk goedkoper dan een hotelkamer, en iets meer privacy dan in een dorm. Bekijk hier bijvoorbeeld een capsulehotel in Tokyo (female only).

19. Naar de bioscoop

Bioscoop in Tokyo

Op onze laatste dag in Tokyo gingen we naar de bioscoop. Zoals je inmiddels verwacht in Japan, een hele ervaring! De zalen zijn groot, het geluid is goed en er zijn ontzettend veel snacks om uit te kiezen. Of kies niet en bestel een bak popcorn met twee smaken! Check altijd wel even goed of de film niet is nagesynchroniseerd. Mijn Engels is toch een stuk beter dan mijn Japans.

20. Op een verwarmde wc-bril zitten

Vrouwtje wijst de weg naar de wc

Echt wel een bucketlist-item voor jouw reis Japan! En lucky you dat bijna elke wc in Japan een heel scala aan knopjes heeft. Een knop verwarmt de wc-bril, een ander zorgt voor een frisse plens water na de boodschap. Zelfs in de trein kwam ik schone, moderne toiletten tegen. Hulde!

21. Gamen in een café of speelhal

Gamen in een café in Tokyo

Japanners houden van lol trappen. Je zou het misschien niet denken, omdat ze altijd netjes zijn op straat en ze een echte pokerface hebben. Maar aan de hoeveelheid speelhallen in Tokyo weet je wel beter! Ook in verschillende cafés vind je Nitendo’s en andere spelletjes. Mijn vriend en ik speelden een spelletje Supermario in een leuk café in Tokyo. Voor de gevorderden: je kan ook real life Mariokarten in Tokyo!

22. Een echte geisha spotten in Kyoto

De wannabe’s

Tegenwoordig is het lastig de echte geisha’s te onderscheiden van de wannabe’s. Menig Aziatische toerist huurt namelijk een kimono en slippers om als ‘echte’ geisha rond te dwalen door steden als Kyoto. De échte geisha’s spot je in de wijk Gion en zijn altijd mooi opgemaakt en gekapt. De wannabe geisha’s hebben niet altijd mooie make-up en haar en kunnen vaak ook niet elegant op de schoenen lopen.

23. Wagyu beef proeven

Wagyu beef in Himeiji

Wagyu beef is het lekkerste rundvlees ter wereld. De beste kwaliteit Wagyu beef is Kobe beef, dat nog malser is. Deze zwarte koeien worden verzorgd en gevoed volgens de regels van de Kobe Beef Marketing and Distribution Promotion Association. De koeien leven in Hyōgo, maar je kunt het vlees op veel plekken in Japan kopen. Ik proefde een stukje in Takayama, Kyoto en Himeiji. Genieten!

24. De frisdrankautomaat op straat gebruiken

Alles in Japan komt uit een automaat!

Het zal je vast opvallen in Japan: op letterlijk elke hoek van de straat staat een frisdrankautomaat. Sommige automaten bevatten zelfs ook flesjes (warme) thee en koffie. Neem dus wat munten mee en koop eens een drankje uit een automaat.

25. Een gesprek voeren met handen en voeten

De meeste mensen in Japan spreken niet zo goed Engels. Dat had ik anders verwacht! Bereid je dus voor op wat gesprekken met handen en voeten. Tip: koop een ‘Aanwijsboekje’ zodat je altijd duidelijk kan maken wat je bedoelt, zoals deze hieronder.

Meer weten over reizen in Japan?

Wat lijkt jou het leukste om te doen in Japan?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *