Rondreis Australië per camper: 10 tips voor een heerlijke trip 2


Met een camper door Australië

Wanneer kies je tijdens jouw rondreis Australië voor een camper en wanneer voor een ‘gewone’ auto? Wat zijn de kosten? Ik heb tips!

In oktober reisde ik vier weken door Australië, waarvan 23 dagen in een camper. Een camper biedt wat mij betreft de ultieme vrijheid en is vaak ook voordeliger dan rondreizen met een gewone auto.

Denk jij er ook over om met een camper te gaan reizen door Australië, of weet je al dat je dit gaat doen? Dan heb ik tips voor je!

Onze eerste picknick-stop

Camper of auto?

Wanneer je twijfelt of je Australië wilt ontdekken per camper of per auto, kan je jezelf de volgende vragen stellen.

  • Vind je het idee van campinglife en #vanlife leuk? Of slaap je liever in ho(s)tels?
  • Vind je het eng om (links) in een camper te rijden of niet?
  • Wil je zelf gaan koken of ga je liever uiteten?
  • Wat is je budget?
  • Welke route wil je afleggen?

Campinglife

Vind je het niet erg om een paar weken in een camper te slapen? Te douchen in een toiletgebouw? En praktisch buiten te leven? Dan is een camper zeker iets voor jou. Ben je meer een luxepoes, en slaap je graag in een goed, groot bed? Dan is een hotel meer jou ding. En waarom zou je dan een camper nemen?

Links rijden

Als je het eng vindt om links te rijden, is een grote camper misschien niet handig. Rijden in een kleine auto is waarschijnlijk minder spannend. Als je dat ook een eng idee vindt, kan je beter kiezen voor de bus. In Australië rijdt onder andere de Greyhound, ideaal voor reizigers.

Koken of uiteten

Met een camper kan je makkelijk zelf koken. Dit betekent niet alleen vrijheid, maar kan je ook kosten schelen. Uiteten gaan in Australië is duur. Als je dat drie keer per dag doet, ben je al snel 60 dollar per persoon kwijt. Daar kan je heel wat boodschappen voor doen!

Budget

Je budget is dus een belangrijke factor bij de keuze tussen een camper of auto. Een auto huren lijkt vaak goedkoper, maar de kosten van levensonderhoud lopen tijdens een reis hoog op. Bij een camper kan je makkelijk zelf koken en hoef je niet elke dag een ho(s)tel te boeken. Reis je met een auto? Vergeet dan niet dat je elke dag nog flink wat geld uitgeeft aan uiteten gaan en accommodatie.

Route

Met een camper zal je voornamelijk kamperen. Dit is ideaal wanneer je grote delen van Australie wilt ontdekken. Je vindt overal wel campings! Bezoek je vooral steden, dan is het lastiger kamperen. Campings bevinden zich vaak buiten het centrum. Wie dus van stad naar stad wil hoppen, kan misschien beter een auto huren of met de bus reizen. Ook als je meerdere binnenlandse vluchten gaat maken, is een camper niet echt ideaal. Dan zou je op elke plek weer een nieuwe camper moeten huren.

Ik reisde in oktober van Cairns naar Brisbane; een route die je prima per camper kunt afleggen.

Check hier mijn hele route!

Melbourne ten opzichte van onze roadtrip
Mijn video van Australië

Camper huren

Er zijn talloze partijen bij wie je een camper kunt huren. De bekendste aanbieders (die ik het meest heb gezien aan de oostkust) zijn Jucy, Apollo, Britz, Wicked en Maui. Volgens mij zijn het allemaal solide partijen. Ik huurde bij Jucy, omdat ik – ja, echt – de campers er zo leuk uit vindt zien. Jucy is goed betaalbaar en ik vond de klantenservice erg goed. Jucy verhuurt campers in Cairns, Goldcoast, Brisbane, Sydney, Melbourne en Adelaide. De kosten van een one way-route bedragen 150 dollar. Onze totale kosten bedroegen circa 1000 euro voor 23 dagen, inclusief tweede bestuurders, campingstoeltjes en one way-route. Niet duur toch?

Check hier de campers van Jucy!

Woke up like this!

Camper kopen

Twijfel je erover om een camper te kopen? Wellicht is dat slimmer dan huren! In mijn ervaring kan het handiger zijn om een camper te kopen in plaats van te huren, als je voor langere tijd naar Australië gaat. Dan heb ik het over minimaal drie maanden. Bij een camper huren ‘gooi je je geld natuurlijk weg’, maar bij een camper kopen draag je al het risico en kan je zelfs meer kwijt zijn als de camper het begeeft.

Ik reisde in 2014 drie maanden door Australië’s outback en kocht een camper voor 5.000 dollar (ongeveer 3000 euro). Uiteindelijk ging deze bus kapot en was ik al mijn geld kwijt. Had ik een camper gehuurd, dan was ik voor drie maanden ook 3000 euro kwijt geweest. Maar als ik de camper goed had kunnen verkopen, zou ik er misschien zelf winst op hebben gemaakt. Je moet dan wel de tijd hebben, want je koopt en verkoop een camper natuurlijk niet in twee dagen. Vergeet ook niet het administratieve gedoe wat er bij een koop en verkoop komt kijken.

Backpacken in Australië the road less traveled
Roadtrip in Noord-Australië

Prijzen

Een camper huren lijkt in eerste instantie duurder dan een auto, maar het fijne is dat je de rest van de reis flink wat kosten kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan zelf koken in plaats van uiteten gaan, en je accommodatie hoef je niet meer te boeken. Toch vielen de prijzen van de camper mij erg mee. Ik betaalde dus ongeveer 1000 euro voor 3,5 week. Dat betaal je vaak ook al snel als je een gewone auto huurt. Wat mij betreft is een camper huren in Australië dus de beste en meest voordelige optie. Aan 50 euro per dag moet je sowieso ongeveer wel denken. Dit kan flink oplopen als je een meer luxe, grotere camper huurt.

Campinglife

Rondreis

Je kan met je camper niet overal komen. Zoals gezegd zijn steden niet altijd ideaal, zeker niet als je een grote camper hebt. Je kan dan beter buiten de stad verblijven en met het openbaar vervoer of een taxi (Uber, Ola of Didi) het centrum in gaan. Ook de outback is niet altijd geschikt. Met veel campers kan je niet off-road. Daar heb je echt een 4×4 voor nodig. Maar voor de rest is een camper ideaal. Check dus even goed welke route je aanhoudt. Tijdens mijn rondreis langs de oostkust en door het noorden en westen van Australië heb ik vrijwel geen 4×4 nodig gehad. Natuurlijk had ik andere keuze gemaakt als ik wel een 4×4 had gehad, maar ik heb geen spijt van mijn keuze.

One way route

N.B. Wie een one-way route heeft in plaats van een ‘echte’ rondreis, moet vooraf even aangeven dat ‘ie een andere terugbreng-locatie wilt. Dit kost vaak iets extra. In mijn geval was dit 150 dollar.

Met de camper naar Springbrook NP

Camper met daktent

Tijdens mijn rondreis aan de oostkust had ik een camper met daktent. Ik vond dit ideaal! Zo kan je in drie tellen ‘je tent’ opzetten, kunnen je dekens en kussens in de daktent blijven liggen als ‘ie dicht is, en kan je al je andere spullen gewoon beneden uitstallen. Je hoeft dus amper een kamp op te bouwen en af te breken, of spullen te verplaatsen.

N.B. Dit verandert natuurlijk als je met drie of vier personen reist. De camper die ik had gehuurd was eigenlijk voor vier personen. Twee personen slapen dan beneden, in de camper dus, en twee slapen boven in de daktent. Dan moet je natuurlijk wel elke dag spullen verplaatsen en het benedenbed in- en uitklappen.

Roadtrip!

Meer weten over reizen met een camper in Australië? Stel me vooral een vraag in de comments!

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Rondreis Australië per camper: 10 tips voor een heerlijke trip

  • Marie

    Ik twijfel ook nog of ik een auto of camper wil huren tijdens mijn reis door Australië. Een camper lijkt mij ideaal, maar ik zou ook graag een aantal dagen in een hotel willen doorbrengen. Ik ga de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Hopelijk kom ik er zo uit!