Roadtrip Oostkust Australië: onze route in vier weken [+video] 6


Over het strand bij Rainbow Beach

In oktober reisde ik vier weken met een vriendin langs de oostkust van Australië. Dit was onze roadtrip route.

Eind 2019 ging ik voor de tweede keer naar Australië. In tegenstelling tot mijn eerste reis – waar ik off the beaten track ging – reisde ik nu langs de bekende oostkust. In deze blog deel ik de exacte route van mijn roadtrip.

Onze route door Australië
Melbourne ten opzichte van onze roadtrip

Roadtrip route oostkust Australië

Ik ben deze keer vier weken in Australië geweest. Deze route is dan ook zeker geschikt voor een reis van vier weken, maar wie een beetje doorreist zou ook in drie weken van Cairns naar Brisbane kunnen rijden. Wij hebben de laatste week gechild in Byron Bar. Reis je door naar Sydney? Dan zou ik er zeker vier weken van maken. Deze roadtrip is ruim 2.500 kilometer, dus als je 3,5 week hebt, zoals wij hadden, rijd je om de dag gemiddeld 200 kilometer. Trek hier in veel gevallen drie uur voor uit.

Melbourne

Melbourne
Brighton Bech

Op 4 oktober kom ik aan in Melbourne. Hier woont onze gezamenlijke vriendin die we gaan opzoeken. Ik ben al eens in Melbourne geweest, dus dit weekend is grotendeels een trip down memory lane. Ik vind het altijd fijn om voor de tweede keer ergens te komen. De ‘druk’ om highlights te zien is er van af, en je kan op je gemak genieten van de local lifestyle. Wij hoppen dus van koffietent naar bar en maken nog een strandwandeling bij Brighton Beach.

Cairns

De camper ophalen
Cairns by night

Vanuit Melbourne vliegen we met Jetstar naar Cairns. Hier slapen we een nachtje in een Airbnb, en halen vervolgens onze huurauto op: een campervan van Jucy! We hebben een daktent, wat echt heel fijn is. ’s Nachts slaap je op het dak; je deken en kussen kan je overdag laten liggen als de daktent is ingeklapt wanneer je gaat rijden. Al je spullen kan je lekker achterin de auto gooien. Cairns zelf vinden we niet zo bijzonder. Veel backpackers beginnen of eindigen hier hun trip, of pakken er een boot naar het Great Barrier Reef. Wij vertrekken naar het noorden.

Tip: via deze link krijg je 25 euro korting op je eerste Airbnb!

Daintree Rainforest en Cape Tribulation

Kamperen in Daintree Rainforest
Cape Tribulation

Ten noorden van Cairns vind je Daintree Rainforest, een stukje tropisch Queensland zonder internetverbinding. Heerlijk om onze roadtrip te beginnen! We blijven twee nachtjes op camping Safari Lodge, bezoeken alle highlights en zien zelfs een cassowary op Cape Tribulation Beach! Aanrader om hier rond 16:30 uur heen te gaan en stilletjes op het strand te wachten. Achteraf had ik ook nog wel een snorkeltourtje willen doen, want het tropische sfeertje beloofde veel goeds (en het Great Barrier Reef ligt hier vlakbij).

Port Douglas

Vanaf de lookout
Port Douglas

Tussen Daintree Rainforest en Cairns ligt het fijne plaatsje Port Douglas. Over Port Douglas niets dan goeds! We verbleven hier een nachtje op een heel fijne camping; Tropic Breeze Caravan Park. We konden hier zwemmen in zee vanwege de netten (tegen gevaarlijke dieren) en maakten een mooie wandeling voor zonsondergang; van de 4 mile beach lookout naar Rex Smeal Park. Er zijn hier genoeg restaurantjes en bij Hemingway’s Brewery drink je een lekker biertje. Helaas moesten we de volgende dag alweer door!

Bingil Bay en Mission Beach

Sunrise meepakken bij Bingil Bay
Mission Beach

Bingil Bay is een ienimini plaatsje, maar je gaat hier juist heen voor de rust. Wij verbleven een nachtje op Bingil Bay Camp Ground, een kleine camping met nog geen tien plekken, waar je aan het strand staat. Het is hier back to basic genieten, al is er gewoon een warme douche hoor! Maar verder ben je een met de natuur. Wij stonden vroeg op om de zonsopkomst te kijken, namen een duik en wandelden over het bounty strand. Mooier wordt het niet! Bij het eveneens prachtige Mission Beach dronken we een koffie, waarna we verder reden richting Townsville.

Townsville en Magnetic Island

Met de ferry naar Magnetic Island
Magnetic Island

Als ik iets mocht skippen deze trip, dan zou het Townsville en Magnetic Island zijn. Vergeleken de schitterende stranden die we tot nu toe gezien hadden, vond ik Magnetic Island best tegenvallen. De stranden zijn er niet super, en verder is er eigenlijk weinig te doen op het eiland. We hebben geen wallaby of schildpad gespot. Bovendien is het een duur dagje: de boot kost circa 25 dollar per persoon en op het eiland huurden we een autootje voor 89 dollar. Wil je een Barbie-auto huren? Reserveer dan op tijd! Wij verbleven twee nachten op BIG4 Rowes Bay Beachfront Holiday Park.

Arlie Beach en Whitsundays

Zeiltocht Whitsunday’s
Whitehaven Beach

Van Townsville rijden we door naar Arlie Beach; de vertrekplaats voor een zeiltocht langs de Whitsunday’s. Het blauwe water bij Arlie Beach belooft wat! Helaas valt ook dit uitstapje wat tegen. Bij het snorkelen de eerste dag zien we niets, en de boot zit vol met 18-jarige party poopers. En oja, we slapen naast de motor en generator… Gelukkig maakt Whitehaven Beach alles meer dan goed. Het mooiste strand ooit! En als bonus spotten we tientallen stingrays en nog een haaitje. Ik maak nog een duik op de tweede dag, maar niets kan Whitehaven Beach nog evenaren.

Cape Hillsborough

De kangoeroes
Bleken toch wat tam!

Vanuit Arlie Beach is het twee uurtjes rijden naar Cape Hillsborough; een prachtig stukje Australië. We zijn hier omdat je hier ’s morgens kangoeroes en wallabies kunt spotten op het strand. En dus staan we de volgende dag om 5:00 uur op. Al snel zien we de eerste kangoeroes het strand op komen, maar een kwartier later volgt ook een vrouw met kangoeroe-voer. De dieren blijken (bij)gevoerd te worden. Logisch dus dat ze hier elke dag om 5:30 uur op het strand zitten. Hoewel Cape Hillsborough een mooie plek is, valt dit ‘wildlife’ avontuur dus een beetje tegen. We verbleven een nachtje op Cape Hillsborough Nature Tourist Park.

Rainbow Beach

Over het strand per 4×4
Kajakken bij Rainbow Beach

Wel vet is Rainbow Beach. De natuur is hier een stukje ruiger dan bij Cape Hillsborough. Sommige stukken strand zijn zelfs alleen per 4×4 te bereiken. Wij boeken een kajak-tourtje bij Double Island Point. Om hier te komen gaan we met een 4×4 het strand op. Prachtige rit! De kajaktocht zelf is ook mooi. Als de zon bijna ondergaat, spotten we een paar dolfijnen. Het stadje is niet erg bruisend, maar als je op tijd boekt heb je plek op de mooie camping in het centrum en eet je Italiaans bij Arcobaleno. Wij verbleven bij Rainbow Beach Holiday Park – geen aanrader.

Noosa Heads

Noosa Heads
Wijntje aan het strand

Noosa Heads is een heerlijk plaatsje ten noorden van Sunshine Coast. De zon schijnt hier dan ook volop. Meestal, want wij hadden een dag regen. Onze tweede dag was het gelukkig stralend weer en genoten we aan het zwembad en van lekker eten en drinken in het centrum en aan het strand. Noosa is vrij uitgestrekt, dus zorg voor accommodatie aan het strand als je geen auto hebt. Uber rijdt hier ook trouwens! Wij verbleven twee nachtjes op BIG4 Ingenia Holidays Noosa.

Goldcoast en Burleigh Heads

Gold Coast
Burleigh Heads

Vanuit Noosa rijden we door naar Burleigh Heads, een suburb van Gold Coast. Vanuit Burleigh heb je een prachtig uitzicht op de skyline van de Gold Coast, maar het is er stukken minder toeristisch dan in de stad zelf. Burleigh telt talloze hippe restaurantjes, heeft een schitterende strandtent (Burleigh Pavilion) en je kan er mooi wandelen in Burleigh Heads National Park. Vanuit Burleigh maken we ook een dagtripje naar Springbrook National Park. Ook bezoeken we nog Q1, het hoogste gebouw van Australië. Kost een paar duiten, maar dit uitzicht moet je zien. We verblijven twee nachtjes op Burleigh Beach Tourist Park.

Byron Bay

Byron Bay
Hipster heaven bij Folk

Onze meest zuidelijke bestemming is Byron Bay, dat zelfs al in New South Wales ligt, dezelfde staat als Sydney. Byron staat bekend als laid back surfplaatsje met hippie vibes, en dat blijkt helemaal te kloppen. Heerlijk sfeertje! We besluiten dus al snel om hier de laatste week te blijven. Zeven dagen lang genieten we van lekker eten en drinken, wandelingen, surfen, yoga en maken we dagtripjes naar Bangalow en Lennox Head. We verblijven op Discovery Parks Byron Bay. Binnenkort meer over de hotspots van Byron op VrijeMeid.nl!

Brisbane

Brisbane by night
Het stadsstrand van Brisbane

Onze laatste nacht brengen we door in Brisbane, waar vandaan we 31 oktober weer naar huis vliegen. We verblijven in een mega fijne Airbnb in het centrum. Brisbane valt me alles mee. Ik had eigenlijk niet veel verwacht, maar het blijkt een hippe stad met een druk CBD. South Bank is duidelijk de hipster place to be. Je vindt hier het stadsstrand Streets Beach en in Fish Lane tref je de een na de andere toffe toko (en streetart!). Verplaats je van A naar B met de app Didi, de Australische variant van Uber.

Tip: via deze link krijg je 25 euro korting op je eerste Airbnb!

Campervan Jucy

Wakker worden in onze camper in Port Douglas
Koken bij onze camper

Na 3,5 week nemen we afscheid van onze campervan Lucy, een van de campers van Jucy. Jucy is een van oorsprong Nieuw-Zeelands verhuurbedrijf dat leuke en voordelige campers aanbiedt in Nieuw-Zeeland, Australië en Amerika. Wij betaalden omgerekend ongeveer 1.000 euro voor 3,5 week. Omdat we elke nacht om een betaalde camping hebben gestaan, kwamen daar natuurlijk nog wat kosten bij (ongeveer 30 dollar/20 euro per nacht), maar met een camper heb je een groot deel van de kosten meteen gedekt. Een gewone huurauto is niet veel goedkoper, en dan moet je natuurlijk nog accommodatie zoeken. Met Jucy waren we niet alleen voordeliger uit, maar het is uiteraard ook een heel toffe ervaring om in een daktent te slapen in Australië. Aanrader!

Lijkt deze roadtrip jou iets? Of heb je andere wensen voor Australië?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Roadtrip Oostkust Australië: onze route in vier weken [+video]