Interview The Family Ventures: reizen met een kind


The Family Ventures

Voor onbepaalde tijd op reis mét een kind? Juliette doet het! Al een half jaar is ze met haar man en dochter op reis. Onderweg maken ze de mooiste foto’s en video’s.

Juliette Helming – die ik ken van Hashtag Workmode – vertrok afgelopen zomer met haar man en dochter uit Nederland om voor onbepaalde tijd te gaan reizen. Onder de naam The Family Ventures delen ze hun avonturen online. Tijd voor een interview met deze familie met lef.

1. Kunnen jullie je even voorstellen?

“Wij zijn Matthijs (34), Juliette (31) en Livine (2). Sinds juni 2019 reizen we met z’n drietjes de wereld over voor onbepaalde tijd. Via onze social media kanalen (Instagram en YouTube) The Family Ventures nemen we je mee op ons grote avontuur en geven we een kijkje in ons nieuwe leven.”

Meet The Family Ventures!

2. Wanneer en waarom besloten jullie voor onbepaalde tijd op reis te gaan?

“Het was al jaren een droom om voor langere periode in het buitenland te wonen of te reizen. Wat begon als een idee om voor een maand of twee in Kaapstad te ‘wonen’ eindigde met het plan voor een wereldreis voor onbepaalde tijd. We wilden eens meemaken hoe het is om voor een langere periode te reizen. Met elkaar nieuwe landen, culturen en mensen leren kennen. En we wilden graag de ultieme vrijheid voelen en echte quality time hebben. Eind 2018 begon het plan steeds meer vorm te krijgen en hebben we de knoop doorgehakt: we vertrokken in 2019 op wereldreis!”

3. Wat moest hiervoor geregeld worden?

“Stiekem best veel! We hebben ons huis en zoveel mogelijk spullen verkocht. Ook hebben we spullen weggegeven of weggegooid. Onze overige spullen hebben we opgeslagen in een storagebox en een deel staat bij Juliette’s ouders op zolder. Matthijs heeft afscheid genomen van zijn toenmalige werkgever en Juliette heeft als freelancer haar opdrachten afgerond en andere werkzaamheden gepauzeerd. Verder was het vooral veel regelwerk. Met behulp van een enorme Excel-lijst vol posten als administratie, de inboedel, financiën, gemeentelijke- en fiscale zaken en voorbereidingen voor de reis (inentingen, bestemmingen, verzekeringen en bagage) wisten we precies wat we nog moesten doen. Hoe korter de lijst werd, hoe dichter we bij de start van onze wereldreis kwamen. Een gekke, beetje chaotische tijd, maar we hebben alles op tijd afgekregen was het begin juli tijd om naar Singapore te gaan.”

4. Waar kwam het idee vandaan om op reis te gaan als ‘The Family Ventures’?

“Juliette is altijd veel met social media bezig geweest en we wilden deze reis sowieso op meerdere manieren vastleggen. Niet alleen voor Livine, onze familie en vrienden, maar ook voor andere gezinnen die misschien wel over hetzelfde nadenken. Via Instagram en YouTube kunnen we iedereen mee laten genieten van deze bijzondere reis en ze inspireren. Al snel besloten we dat we dit niet onder onze eigen naam wilden doen en met een wijntje erbij kwamen we op de naam ‘The Family Ventures’. Twee ondernemers en een ondernemende dochter die gek zijn op het avontuur en geen uitdaging uit de weg gaan. Een naam die dus heel goed bij ons past!”

5. Jullie doen wat veel mensen zouden willen: met het gezin op reis. Is dit voor iedereen weggelegd?

“Wij geloven erin dat als je echt wilt, er zoveel mogelijk is. Vaak horen we ‘ja, we zouden het ook graag doen, maar we hebben geen geld, we kunnen niet weg in verband met werk, etc etc.’ Maar er is zoveel meer mogelijk dan je vaak van te voren denkt. Zo kun je je huis misschien wel verhuren, kan je onbetaald verlof krijgen op werk en je hoeft natuurlijk ook niet gelijk een half jaar of een jaar weg te gaan. Twee of drie maanden is ook al een heel mooie periode om even weg te zijn. Soms zijn mensen ook bang dat hun kinderen of zijzelf het niet leuk vinden of heimwee krijgen. Deze vraag kregen wij zelf ook vaak, maar wat ons betreft is het antwoord heel simpel: dit weet je gewoonweg niet van te voren. En wij gaan liever op pad met in ons achterhoofd dat dit eventueel kon gebeuren, in plaats van thuisblijven. Na bijna een half jaar reizen, zijn we nog iedere dag blij dat we op reis zijn met elkaar en lijkt het wel of het met de dag leuker wordt.”

6. Welk verdienmodel zit er achter The Family Ventures?

“Allereerst willen we mensen inspireren en een kijkje geven in ons reizende leven. Aangezien we ook veel fotograferen en video’s maken over onze bestemmingen, kunnen we dit ook voor bedrijven doen. Denk hierbij aan cinematic bedrijfsvideo’s voor hotels, restaurants of bestemmingen via het bureau voor toerisme in een land. Of merken binnen onze doelgroep promoten via foto’s en video’s op onze social media kanalen. We hebben in de afgelopen maanden een leuk aantal volgers verzameld op ons Instagram-kanaal en ondanks dat we nog niet heel groot zijn, hebben we heel veel contact met onze volgers en veel engagement op onze posts. Wie weet waar dit toe leidt!”

7. Hebben jullie al leuke klussen of barterdeals gedaan op reis?

“We hebben een leuke samenwerking gehad met het zwembroekenmerk Sunba en daarnaast op verschillende media (online en offline) ons verhaal, tips en ervaringen mogen delen. Dit iets wat we heel erg leuk vinden om te doen. Op dit moment zijn we bezig met opzetten van meerdere samenwerkingen voor in het nieuwe jaar, heel leuk en spannend!”

8. Hoe financieren jullie de reis nu?

“We hebben het geluk – of nou ja, er is hard voor gewerkt – om iedere maand een flink passief inkomen te hebben vanuit Matthijs zijn eigen bedrijf. Hij heeft personeel in dienst die ervoor zorgen dat dit gewoon doorloopt en hij zich niet met de dagelijkse leiding hoeft te bemoeien. Tot nu toe hebben wij de kosten van onze reis hiermee kunnen dekken en zolang die inkomsten steady blijven én wij niet teveel geld uitgeven kunnen we nog heel lang zo doorreizen. Daarnaast hebben wij ons huis heel goed kunnen verkopen, waardoor we een mooi spaarpotje achter de hand hebben. Hier willen we in principe niet aankomen op de reis, maar mocht het echt nodig zijn en we absoluut niet naar huis willen, dan zijn we wel bereid om hier een stukje van te gebruiken.”

Livine living the life

9. Wat hebben jullie tot nu toe geleerd over werken op reis ?

Werken op reis blijkt in de praktijk toch een stukje lastiger dan we van te voren hadden bedacht. We hadden de afgelopen maanden een hoog reistempo gehad, waardoor we ’s avonds best wel moe waren en er van werken soms niet veel terecht kwam. Ook de fulltime zorg voor Livine nam toch meer tijd in beslag en we willen juist tijd met haar doorbrengen in plaats van allebei achter een computer te zitten. Daarnaast heb je ook nog op sommige bestemmingen problemen met internet, wat het ook niet makkelijker maakt. Van te voren hadden we een lijst met allerlei werkzaamheden opgesteld, maar dit blijkt dus toch wat moeilijker te zijn in de praktijk. Totdat we wat meer rust in ons reisschema hebben, hebben we deze plannen even gepauzeerd. Mede hierdoor gaat in het nieuwe jaar het tempo een stukje omlaag en krijgen we meer tijd voor werk.”

Werken en reizen als digital nomad? Lees mijn blogs hierover!

10. Hoe zien jullie de toekomst? Hoe ver plannen jullie vooruit?

“De reis heeft nu al zoveel impact op ons en ons leven als gezin gehad. We zien een toekomst voor ons waarbij we altijd veel zullen blijven reizen. Waarschijnlijk op een gegeven moment niet meer fulltime, maar de welbekende 25 vakantiedagen zullen niet meer terugkomen als het aan ons ligt. De vrijheid die we nu hebben is ons zoveel waard en die willen we dan ook zoveel mogelijk behouden. Onze (reis)plannen lopen nu tot eind april 2020, dan zijn we weer even in Nederland voor een bruiloft van heel goede vrienden. Maar de kans is erg groot dat we daarna weer vrolijk doorreizen.”

11. Zien jullie jezelf ooit weer settelen in Nederland?

“Dit vinden we een lastige vraag, eerlijk gezegd. We missen onze vrienden en familie in Nederland wel, maar genieten ook enorm van de ervaringen die we in het buitenland op doen. We zouden het erg leuk vinden om voor een aantal jaar in het buitenland te wonen. Ook vanuit daar kunnen we dan de wereld blijven ontdekken met elkaar. En iets in het buitenland opzetten op zakelijk gebied staat ook erg hoog op het lijstje. Genoeg dus om over te dromen, praten en denken! Via The Family Ventures delen we ons leven, of dit nu op wereldreis is of straks misschien wel meer op een plek, ‘venturen‘ blijven we toch wel. Dus we dan ook lekker delen met onze volgers!”

12. Hebben jullie dé tip voor families of stellen die ook op reis willen en daar een business van willen maken?

“Allereerst, op reis: ja, doen! Het is echt de beste beslissing die we ooit hebben gemaakt. Niet alleen voor ons als gezin, maar ook als stel en individu. En heb je een goed idee waar je een business van maken? Zeker doen! Zoals we wel al eerder vertelden, zorgt reizen met kinderen er wel voor dat je veel minder tijd hebt voor andere dingen. Dus dat is iets om in je achterhoofd te houden. Maar wij houden enorm van ondernemen dus kunnen het alleen maar aanmoedigen.”

The Family Ventures

Vragen aan Juliette en Matthijs? Laat het vooral weten, dan zorg ik dat je vraag beantwoord wordt.

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *