4x Groene hotspots in Maastricht 3


Maastricht 2020

Duurzaam overnachten, gezond lunchen, vegan taart en vega diner? Ik tip vier groene hotspots in Maastricht!

Maastricht is altijd een goed idee! En dus kom ik er ongeveer ieder jaar wel voor een relaxed weekendje weg in eigen land. Ik vind het heerlijk dat ik Maastricht op mijn duimpje ken, en tegelijk is er altijd weer een nieuwe hotspot geopend die ik kan ontdekken.

Duurzaam, gezond en vega

In januari 2020 reisde ik weer af naar Maastricht en ontdekte deze vier nieuwe hotspots. Bij al deze plekken kan je duurzaam, gezond, huisgemaakt, lokaal, vega(n) eten en drinken. Groen dus!

Suzanne in Maastricht

1. The Green Elephant Hostel

Deze allround hotspot is dé groene oase om te overnachten. Daarnaast kan je bij The Green Elephant ook heerlijk eten – in het Serendipity Restaurant – en helemaal bijkomen in de Vi.Va.Cious Spa. De spa is inbegrepen voor gasten. ‘Buitenstaanders’ kunnen betaald gebruik maken van de faciliteiten: denk aan drie sauna’s, een stoombad en behandelingen voor een meerprijs.

Onze kamer
De badkamer

Wij bleven slapen bij The Green Elephant en kozen voor een privékamer met eigen badkamer. Voor wie wil zijn er ook andere typen kamers beschikbaar, waaronder kamers met gedeelde badkamer, groepskamers of bedden in een slaapzaal. Je kan ook je eigen ’tiny dream house’ boeken voor een combi van privacy en design hostel vibes. Fijn detail: The Green Elephant gaat wegwerpplastic tegen en biedt in plaats van kleine toiletartikelen een zeeppomp in de lobby aan. Daar kan je zelf je benodigde douchegel en shampoo tappen.

Over The Green Elephant niets dan goeds. Het personeel is mega vriendelijk, alles ziet er hip en netjes uit, thee en koffie is de hele dag beschikbaar, het ontbijt was fantastisch en de locatie even goed. The Green Elephant bevindt zich op steenworp-afstand van Maastricht CS en op loopafstand van het centrum van Maastricht. Talloze restaurantjes en cafe’s zitten om de hoek van het hostel. Daarbij is de prijs/kwaliteit erg goed. Aanrader dus!

Adres: Sint Maartenslaan 11, Maastricht

Ontbijt bij The Green Elephant
De spa

2. Bijzonder

Lekker lunchen doen we bij Bijzonder. Bijzonder ligt net buiten het centrum, waardoor het voelt als een hidden gem. De locals weten Bijzonder echter goed te vinden: het is lekker druk als we bij het schattige zaakje aankomen. Een waar Instagram/Pinterest-paradijsje, zowel qua interieur als qua gerechten. Alles op de kaart is zo puur mogelijk. Het brood is huisgemaakt en glutenvrij, de ingrediënten zijn vers en voor wie wil is er een goed aanbod van vega(n) opties.

Bijzonder
Bijzonder

Wij genieten van een zoete aardappelsoep, salade met avocado en edamameboontjes en snee brood met pompoen en spinazie. Daarbij drinken we de Bijzonder thee; een heerlijke combinatie van gember, munt en diverse specerijen.

Tip: vanaf Bijzonder ben je binnen een paar minuten op de Sint-Pietersberg. Maak er een mooie wandeling door de natuur, bezoek het oude fort of boek een rondleiding door de grotten.

Adres: Luikerweg 33, Maastricht

3. Preps

Op de plek waar eerst Kafethea zat, is sinds voorjaar 2019 een nieuw zaakje geopend: Preps. Als in: preparations. Je vindt hier dan ook talloze huisgemaakte taarten en ander lekkers. Fijn: er zijn veel vegan opties, zoals de signature avocado chocoladetaart. Heaven! Daarnaast proefden we ook de blueberry muffin (niet vegan) en de vegan power pancake. Vooral die laatste was eveneens een aanrader.

Preps
Bij Preps

Preps wordt gerund door twee jonge vrouwelijke ondernemers, dus een extra goede reden om naar deze zaak toe te gaan. Fempowerment én gezond lekker eten!

Adres: Mariastraat 6A, Maastricht

4. De Brandweerkantine

Hoewel ik al jaren in Maastricht kom, had ik nog nooit fatsoenlijk bij de Brandweerkantine gegeten. In de zomer moest ik te lang wachten op het terras, en een andere keer kwam ik er met een bloggersevent. Dat is toch anders!

Deze keer kon ik in alle rust genieten van de echte Brandweerkantine-experience. Mijn vriend en ik dineerden er op een zondagavond. Het was gezellig druk, maar rustig genoeg om af en toe een praatje te maken met de bediening. De serveerster was erg vriendelijk en wist van alles te vertellen over de gerechten op de kaart. Die bestaan vooral uit lokale producten en huisgemaakte gerechten. Naast bekende klassiekers staan er ook een hoop lekkere tapas-achtige hapjes op het menu.

Brandweerkantine
Brandweerkantine
Risotto

Mijn vriend gaat voor de gildehoen (een lokale kip), ik kies de risotto met paddenstoelen. Beide gerechten smaken heerlijk. Omdat ik nog met Dry January bezig ben, bestel ik er een alcoholvrij IPA’tje bij. Die is goed! Helaas hebben we geen plek meer voor een toetje, maar ook daarvoor kan je bij de Brandweerkantine terecht.

Adres: Capucijnenstraat 21, Maastricht

Hoe kom je er?

Maastricht (en zeker The Green Elephant) is zeer goed te bereiken per trein. Vanaf het station is het 300 meter lopen naar The Green Elephant en circa 10 minuten naar het centrum.

Liever met de auto? De Q-Park P+R Station Maastricht ligt onder het treinstation en is nog dichterbij The Green Elephant dan de ingang van het station zelf. Per dag betaal je maximaal 14 euro parkeerkosten.

Rugzak van OMYBAG

Ik reis graag met alleen handbagage. Dit is niet alleen makkelijk in een trein (of in een vliegtuig), maar ook handig als je met de auto komt en je vanaf de parkeergarage nog even moet lopen naar je hotel. Daarnaast ben je tijdens een citytrip natuurlijk veel op pad. Een rugzak is dus ideaal! Ik reisde naar Maastricht met mijn nieuwe rugzak van OMYBAG, een duurzaam fairtrade merk uit Amsterdam.

Overigens heeft The Green Elephant een bagageruimte waar je je spullen kan achterlaten voor het inchecken of na het uitchecken, mocht je dat willen.

Meer weten? Check BezoekMaastricht.nl

Kom jij wel eens in Maastricht? Wat is jouw favoriete groene restaurant daar?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Bestel nu mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “4x Groene hotspots in Maastricht