Ik vind mijn werk niet meer leuk: dit kan je doen 2


Foto door Daisy Fotografie

Help, ik vind mijn werk niet leuk! Wat te doen? I have been there done that. In deze blog vertel ik je wat je kan doen als je je baan niet meer leuk vindt.

Als je je werk niet leuk vindt, of niet meer leuk vindt, hoef je niet bij de pakken niet te gaan zitten. Er kan wat aan gedaan worden! Dit zijn je opties als je je baan niet (meer) leuk vindt.

Vind je je baan niet meer leuk?

Allereerst is het goed om na te gaan of je je baan echt niet leuk vindt, of dat er misschien wat anders aan de hand is. Zo kan het zijn dat je zelf niet lekker in je vel zit, bijvoorbeeld door privé-omstandigheden, en dat alles hierdoor gewoon even niet leuk is. Aan je werk ligt het dan niet zo zeer. Doe hier de test: tien signalen dat je je baan niet leuk vindt.

Suzanne aan het werk

Een andere baan zoeken

De eerste optie die je hebt, is om een andere baan te zoeken. Dit doe je door bijvoorbeeld je Linkedin-profiel te updaten en actief te zoeken naar vacatures. Bedenk goed wat je precies niet leuk vindt aan je huidige werk, en zoek een nieuwe baan die beter bij je wensen past. Voldoe je niet helemaal aan de vacature? Geen probleem, gewoon solliciteren. Zelf werd ik aangenomen als redacteur, terwijl ik eerst jurist was.

Ik vind mijn nieuwe baan niet leuk

Wat nu als je je nieuwe baan ook niet meer leuk vindt? Dit kan snel gebeuren. Zo zegde ik al na anderhalf jaar mijn baan als jurist op, en ging ik na een jaar al weg bij Textilia. Bij Pride PR hield ik het zelfs maar acht maanden vol. Als je telkens je werk niet leuk vindt, ligt het waarschijnlijk aan meer dan de functie inhoudelijk. En waarschijnlijk ligt het ook niet aan je collega’s. Kleine kans immers dat je nergens leuke collega’s vindt. Waarschijnlijk ben je gewoon een ondernemer en moet je voor jezelf beginnen!

Check hier mijn tips voor als je gaat freelancen

Ondernemer worden? Check de 10 stappen!

Voor jezelf beginnen

Als je geen enkele baan meer leuk vindt, is de kans groot dat je voor jezelf moet beginnen. Ik vond ook geen enkele baan echt leuk. Dit kwam omdat alle randvoorwaarden die bij een baan komen kijken niet bij mij passen. Denk aan een vaste werkplek, vaste werktijden, vaste werkdagen, een vast salaris, vaste vakantiedagen, et cetera. Ik ben iemand die liever zelf bepaalt waar ik werk, wanneer ik werk en betaald wil worden voor wat ik daadwerkelijk doe. Ik wil vrijheid en verantwoordelijkheid en de kans om misschien wel een ton te verdienen volgend jaar.

Werk niet leuk? Carrièreswitch!

Vind je je werk inhoudelijk niet leuk en wil je totaal iets anders gaan doen? Of dat nu in loondienst of voor jezelf is? Dan is ook dit een optie. Een carrièreswitch maken is heus makkelijker dan je denkt. Je zou bijvoorbeeld een opleiding of cursus kunnen volgen, om daarna aan de slag te gaan in je nieuwe veld. Maar dat hoeft niet per se. Zelf liet ik mij ook niet omscholen. Het gaat er bij veel werkzaamheden om dat je praktijkervaring opdoet. Dus ga gewoon beginnen, al is het eerst op vrijwillige basis.

Lees ook: mijn carrièreswitch van jurist naar online ondernemer

Een werkdag

Vind je werken überhaupt niet leuk?

Ben jij liever lui dan moe en vind je werken überhaupt niet leuk? Vind jij echt het werk stom en zou je het liefst je hele leven op de bank liggen met een uitkering. Ieder zijn ding. Dat mag ook. Maar bedenk wel dat het leven nog lang duurt en dat het vrij zonde is om de rest van je jaren zo te verdoen. Mijn advies: ga actief op zoek naar wat je wel leuk vindt om te doen. Waar je talenten liggen. En waar geld mee te verdienen is. Ik weet zeker dat er voor iedereen werk te bedenken dat wel leuk is. Kijk daarbij niet alleen naar het werk inhoudelijk, maar ook naar de branche en de randvoorwaarden die bij dat werk horen.

Creëer je eigen randvoorwaarden

Stel, je vindt marketing leuk, maar je wilt niet voor een commercieel bureau werken, elke dag op een kantoor zitten en hard rennen voor klanten. Dan zou je ook een e-course kunnen ontwikkelen en die verkopen aan je eigen ideale klanten. Zo ben je vrij van tijd en plek, en kan je locatie-onafhankelijk werken (en passief inkomen genieten). Zo kan je ook vaker op reis. Zelf heb ik ook zoiets gedaan. Ik ben voor mezelf begonnen, heb meerdere verdienmodellen en verdien deels passief inkomen. Zo kan ik gemiddeld vier maanden per jaar op reis, en zelf bepalen waar en wanneer ik werk.

Living the dream

Locatie-onafhankelijk werken?

Wil jij ook (af en toe) kunnen werken vanuit het buitenland? Dan is dit e-book voor jou! Deze zeven fouten maakte ik de afgelopen vier jaar als locatie-onafhankelijk ondernemer. Dit e-book is precies voor jou bedoeld: mensen die hun werk niet leuk vinden en toe zijn aan werken op hun eigen voorwaarden.

Download hier gratis mijn e-book.

Gratis e-book

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Bestel nu mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Ik vind mijn werk niet meer leuk: dit kan je doen