‘De timing is nog niet juist’


Suzanne van Duijn

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.” – Pippi Langkous

Voor de meeste dingen in het leven geldt: er is nooit een goed moment. Of eigenlijk zeg ik liever: altijd is een goed moment. Nu is een goed moment, want als je een bepaald verlangen hebt, wil je dat toch ook het liefste nu?

Natuurlijk is het soms handig om zaken te regelen voordat je ‘begint’. Zo zou ik niet meteen beginnen met een boek schrijven, als je nog niet duidelijk op papier hebt voor wie je wilt gaan schrijven en waar je boek in grote lijnen over gaat. Een goed begin is het halve werk – nog zo’n cliché – is helemaal waar. Maar dan nog geldt: begin vandaag dan met het begin!

Van potentiële klanten krijg ik geregeld terug ‘dat het nog te vroeg is’ om aan hun PR te gaan werken of om mijn boek aan te schaffen. Ze willen wel beter zichtbaar zijn of locatie-onafhankelijk werken, maar denken dat ze er nog niet klaar voor zijn.

Onzin natuurlijk! In de media komen kan juist helpen om meer klanten te krijgen en je dienst te optimaliseren. PR is nota bene de beste testimonial die er is.

Ook wat betreft mijn boek denk ik dan: inspirerende verhalen en praktische tips lezen is toch een heel goed voorzetje om locatie-onafhankelijk te gaan werken? Als je het wilt, waarom zou je het dan pas over een jaar willen? Ooit moet je de eerste stap zetten. Waarom niet nu?

Toch begrijp ik deze mensen wel, hoor. Zelf zat ik 4,5 jaar geleden ook nog in de ‘later ga ik…’-fase. Later ga ik voor mezelf beginnen. Maar nu eerst nog wat ervaring op doen in loondienst. Maar ooit heb ik vrijheid..!

Tot een heel sterke vrouw tegen mij zei: ‘Denk je dat Nina Pierson ooit bij een saladebar heeft gewerkt voor ze SLA startte?’ Dat was een rake opmerking. Nina had nog nooit een saladebar-concept gerund, en toch doet ze dat nu super. Het deed me denken aan mijn icoon Pippi Langkous.

Opeens klonk het als zonde van mijn tijd om nog een half jaar of een jaar iets te doen dat mij geen energie gaf. Life’s too short. Jump and grow your wings on the way down. Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Die week besloot ik mijn baan op te zeggen en ervoor te gaan. Dat pakte goed uit. Sindsdien ben ik fan van de ‘start before you’re ready’-methode. Toen ik voor mezelf begon, had ik geen bedrijfsplan, geen website en geen funnel. Toch verdiende ik al snel een prima inkomen. Wat ik namelijk wel had, waren klanten. De rest is bijzaak. Daarom verkocht ik ook eerst mijn e-books in de pre-sale, en begon ik daarna pas met schrijven.

Tegen mensen die nog geen PR willen gaan doen omdat ze zich nog niet 100% media-ready voelen, of tegen mensen die ‘eerst alles op de rit willen hebben voor ze naar het buitenland kunnen gaan’ wil ik dan ook zeggen: nu is een goed moment om met het begin te beginnen. Ik hoop dat ik voor hen de sterke vrouw kan zijn die ik 4,5 jaar geleden zelf nodig had om mijn eerste stap te zetten.

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *