Hoera, 4 jaar ondernemer! Een terugblik + Q&A


4 jaar ondernemer (foto door Kristel Photography)

Komende week vier ik mijn jubileum: op 1 februari ben ik 4 jaar ondernemer! Tijd voor een terugblik + Q&A.

Op 1 februari 2016 begon ik aan een nieuw bestaan als zelfstandige. Ik was meer freelancer dan ondernemer, maar feit blijft dat ik fulltime mijn inkomen moest zien te verdienen met eigen klussen en klanten. Eind 2016 verschenen de eerste symptomen van mijn ondernemerschap: ik organiseerde met Jessica een event over locatie-onafhankelijk werken. Daarnaast bouwde ik al snel een team. In 2017 startte ik met PR-workshops geven, en in 2018 zelfs met een tweede bedrijf: een V.O.F. met Chantal. Het jaar 2019 was voor mijn gevoel mijn eerste echte jaar als echte ondernemer: geen freelance klusjes meer, alleen nog mijn eigen ding.

In deze blog blik ik terug op 4 jaar ondernemer zijn en geef ik antwoord op jullie vragen over mijn ondernemerschap.

Terugblik

Het is altijd makkelijker om achteraf ergens je vinger op te leggen dan in het moment. Daarom vind ik het ook zo nuttig om terug te blikken. Ik leer ervan, zie de grote lijnen. Ik zie makkelijk wat er mis ging en goed ging, en waarom. Gelukkig blogde ik al toen ik ondernemer werd. Een terugblik is dus zo gemaakt!

1 februari 2017: 1 jaar ondernemer

Hoera, SuusjeHQ 1 jaar!

Op 1 februari 2017 keek ik – vanuit Costa Rica – tevreden terug op mijn eerste jaar als ondernemer. Ik had het overleefd! En met best een leuke omzet. Daarnaast won ik een reis naar Kenia, kreeg ik mijn klanten in grote media, organiseerde mijn eerste event, mocht ergens spreken en startte met een team. Grootste dieptepunt was dat een vaste klant niet meer betaalde. Gelukkig heb ik al het geld – uiteindelijk – toch gekregen.

Lees hier mijn terugblik op mijn eerste jaar ondernemen

1 februari 2018: 2 jaar ondernemer

SuusjeHQ 2 jaar
Digital nomad op Nomad Cruise

Mijn tweede jaar als ondernemer ging voor de wind! Meer events, ik ging lesgeven, naar Traverse in Londen, een paar grote klanten erbij, internationaal op persreis, uitverkochte workshops, Nomad Cruise en een nieuwe werkplek. Er ging weinig fout eigenlijk. Ik had het gevoel dat ik vloog. Ik reisde veel, had genoeg klanten en haalde 50.000 euro omzet.

Lees mijn blog hoogtepunten van mijn tweede jaar ondernemen

1 februari 2019: 3 jaar ondernemer

Suzanne en Sarah Foto: Daisy Fotografie
PR-cursus.nl

Omdat mijn tweede jaar zo goed was gegaan, begon ik begin 2018 een beetje rusteloos. Wat was mijn doel eigenlijk? Wat wilde ik in mijn leven? Ik was denk ik ook een beetje verveeld. Toch had ik ambitieuze doelen gesteld voor mijn derde jaar, waaronder passief inkomen creëren, een boek schrijven en af en toe ook echt vakantie nemen. Uiteindelijk werd mijn derde jaar het jaar van investeren en leren (Girlboss Rally), van hulp zoeken, een medewerker aannemen, PR-cursus.nl lanceren en lang op reis met mijn vriend.

Lees mijn blog ‘mijn derde jaar ondernemer’

1 februari 2020: 4 jaar ondernemer

Maart 2019
Contract tekenen bij Kosmos

Voor mijn vierde jaar als ondernemer heb ik ook doelen gesteld. Mijn grootste wens: rondkomen van ‘mijn eigen dingen’. Want na drie jaar rennen van klus naar klant, wilde ik wat meer gaan opbouwen, meer passief inkomen verdienen en mijn eigen producten en diensten hanteren. Ik heb mijn doel soort van gehaald. Ik heb namelijk vrijwel alleen aan mijn eigen dingen gewerkt, alleen is rondkomen wel nog een groot woord. Het eerste half jaar was financieel moeilijk. Sinds eind 2019 is er gelukkig groei te zien. Niet alleen in geld, maar ook qua verkochte e-books, klanten voor Snappr en groei van mijn blog. Oh, en een eigen kantoor! En een boekendeal!

Doelen voor mijn vijfde jaar als ondernemer

Nu ik dit zo typ, ben ik heus trots op mezelf. Maar tegelijkertijd weet ik dat ik dat ik er zeker nog niet ben. Misschien ligt de lat nu hoger, en ben ik daarom minder tevreden met wat ik heb gedaan dit jaar. Daarbij vind ik een goed inkomen heel belangrijk. Zolang dat er nog niet is, kan ik dus niet helemaal trots zijn op wat ik doe. Iedereen kan doen wat ‘ie leuk vindt, maar daarmee geld verdienen is de echte uitdaging.

Mijn belangrijkste doelen:

  • Een succesvolle boeklancering begin februari
  • De eerste druk van mijn boek uitverkopen
  • Meer verdienen met mijn blog door affiliate marketing en e-books (o.a. door meer bezoekers en betere conversie)
  • Mijn nieuwe Digital Nomad 1:1 Cursus lanceren (en verkopen)
  • Zes nieuwe klanten en een medewerker erbij voor Snappr
  • Door mijn betere inkomen weer meer sparen en fijner leven
Op mijn kantoor (tas van OMYBAG)

Q&A

Op Instagram mochten jullie mij alles vragen over ondernemerschap. Ik geef antwoord! Komt ‘ie:

Dacht je van tevoren niet: ‘Help, zekerheid, hypotheek, kinderen, hoe handle ik dat als ondernemer?’

Nee! Ik was daar totaal niet mee bezig toen ik in 2015 (ik was 27) mijn baan opzegde. Ik had geen idee waar ik ooit een huis wilde kopen, zekerheid geef ik niet zo om (en is relatief) en kinderen wilde ik sowieso (nog) niet.

Inmiddels zou ik wel een huis willen kopen met mijn vriend, maar door de huidige markt (en mijn cijfers van 2019) hebben we besloten het nog even uit te stellen. Hopelijk in 2021! En als er ooit een kind komt, weet ik zeker dat we dit gewoon gaan rocken.

Hoe ga je om met dit soort beperkende gedachten?

Ik heb niet zoveel beperkende gedachten. Maar voor alles is een oplossing te bedenken. Een hypotheek kan je ook als ondernemer krijgen. En een kind ook 😉 Ik weet inmiddels wat ik kan en juist als zelfstandige heb je de skills en flexibiliteit om een goede ouder te zijn, denk ik.

Wat voor studie heb je gedaan?

Ik heb rechten gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Eerst een bachelor Notarieel Recht, toen een master Informatierecht. Dat laatste ging over reclamerecht, auteursrecht, privacy en technologie. Daarnaast heb ik een soort tussenjaar gehad waarin ik ook vakken volgde van Taal & Communicatie, ook aan de UvA.

Wat was je grootste struikelblok in de afgelopen 4 jaar?

Eigenlijk heb ik weinig te klagen gehad. Als ik een ding moet noemen wat ik het moeilijkste vind/vond, is het de transitie van freelancer naar ‘echte’ ondernemer. Van makkelijk klussen vinden en genoeg bedrijven die mij inhuren, naar helemaal op eigen benen staan, eigen producten en diensten lanceren en ‘eigen’ klanten vinden on my terms. Daar ben ik nu ongeveer een jaar mee bezig. Het gaat de goede kant op, maar ik verdien nog steeds minder dan in 2017 en 2018. Hopelijk niet lang meer.

Wat was het mooiste moment uit de afgelopen 4 jaar?

Poeh, zoveel! Ik vind het niet moeilijk om het positieve te zien en dankbaar te zijn voor heel veel dingen. Mijn boek natuurlijk, maar ook de vrijheid, elke dag weer, om te werken waar ik wil. Ik heb enorm veel van de wereld gezien in de afgelopen vier jaar, ik heb talloze toffe klussen gedaan en mooie resultaten behaald voor klanten, ik heb zoveel leuke andere ondernemers leren kennen, een team opgebouwd, een compagnon gevonden, mijn eigen kantoor gehuurd, mijn blog laten groeien, eigen producten en diensten gelanceerd, vier maanden met mijn vriend als digital nomad gereisd. En ook: heel veel mensen net dat zetje gegeven om ook voor zichzelf te beginnen en locatie-onafhankelijk te gaan werken. Daar doe je het voor!

Meer vragen? Let me know!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Bestel nu mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *