Thuiswerken: 10 tips om succesvol vanuit huis te werken 2


Thuiswerken

Of je nu gedwongen moet thuiswerken of het gewoon fijn vindt om nergens heen te hoeven: succesvol werken vanuit huis vereist een zekere tactiek. Daarom hier tien tips van een ervaren remote worker.

Sinds begin maart is Nederland in de ban van het Corona-virus en heeft de overheid Nederlanders opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Voor mij geen probleem, want ik kan werken waar ik wil, en dus ook thuis. Het grootste deel van mijn werkzaamheden doe ik online, en mijn meeste afspraken kunnen ook plaatsvinden via videobellen.

Tips om thuis te werken

Toch vind ik thuiswerken soms best een uitdaging. Je wordt snel afgeleid, mist mensen om je heen en het is funest voor je work/life balance. En als ik het al lastig vind, zijn er vast meer mensen. Zeker als je niet vaak thuis werkt, kan je waarschijnlijk wel wat tips gebruiken. Op basis van mijn vier jaar als zelfstandige en digital nomad, deel ik mijn beste tips om succesvol vanuit huis te werken. Ook toe te passen als je gaat werken vanuit het buitenland.

Mijn thuiswerkplek

1. Zorg voor een goede werkplek

Een groot verschil tussen een kantoor en een huis, is dat je op kantoor – als het goed is – een ergonomische werkplek hebt, en thuis waarschijnlijk niet. Ik zit thuis in ieder geval aan de keukentafel, en dat is niet best voor mijn nek en schouders. Natuurlijk hoef je niet meteen een bureau en stoel aan te schaffen, maar zorg bijvoorbeeld wel voor een laptop-standaard, los toetsenbordje en een muis. Check hier welke producten ik gebruik.

2. Douche, kleed je aan, ontbijt

Dat je vanuit huis werkt, betekent niet dat je in je pyjama achter je laptop hoeft te kruipen. Ga gewoon douchen zoals op een normale werkdag, kleed je fatsoenlijk aan en nuttig een goed ontbijt. Daarna begin je met je werk alsof het een gewone kantoordag is. Houd dezelfde rituelen aan als normaal, dan kom je sneller in het werkritme. Een beetje make-up op of schoenen aan kan helpen.

Thuis op de bank

3. Verdeel je dag in blokken

Deze tip pas ik altijd toe als ik vanuit het buitenland werk: maak goed onderscheid tussen werken en vrij zijn. Het is verleidelijk om alles door elkaar te laten lopen als je thuiswerkt, bijvoorbeeld door de was te doen of tussendoor even te Netflixen. Goed voor de productiviteit en je ritme is het echter niet. Beter maak je eerst gefocust je werk af, en klap je daarna echt je laptop dicht. Zo voorkom je dat je óf alleen nog maar werkt, óf juist helemaal niets uitvoert.

4. Gebruik online tools

Er zijn anno 2020 genoeg online tools die je helpen om productief te werken als je thuis zit. Met Trello kan je gezamenlijk aan een to-do-list werken, in Google Drive werk je tegelijk in documenten (of kan je daar in ieder geval allemaal bij) en Whereby is het nieuwe Skype. Dankzij deze laatste tool is videobellen makkelijker dan ooit, en kan menig meeting worden vervangen door een online variant. Check hier mijn andere favo online tools.

Digital nomad tools

5. Eenzaam? Zet Whereby aan

Mis je het om af en toe even tegen een collega aan te kletsen? Of om snel iets te vragen als je vastloopt? Zet dan allebei Whereby aan. Jullie kunnen gewoon je werk doen, maar omdat er ondertussen een videogesprek loopt, kan je altijd wat tegen elkaar zeggen. Toch wel gezellig, om te weten dat je niet alleen aan het werk bent.

6. Blijf netwerken

Wanneer je weinig mensen ontmoet omdat je veel thuis zit, is het lastig om nieuwe contacten op te doen. Toch? Nee dus! Lang leve online netwerken. Tegenwoordig heb je zoveel Facebook-groepen en ook op Linkedin en Instagram kan je makkelijk in contact komen met andere professionals. Maak daar gebruik van. Zo blijf je zichtbaar en ‘ontmoet’ je nieuwe mensen vanuit je luie stoel.

Jezelf laten zien kan ook online

7. Houd fatsoenlijk pauze

Zonder collega’s en vaste werktijden kan het lastig zijn om echt pauze te nemen. Je zou bijna een boterham eten achter je laptop. Niet doen! Zo kom je niet echt tot rust, en ben je uiteindelijk langer aan het werk. Ook al lijkt het of je juist tijd bespaart door te blijven werken tijdens de lunch. Idealiter ga je echt even ergens anders zitten, maak je je hoofd leeg, of loop je zelfs een rondje buiten.

8. Stel prioriteiten

Wie (gedwongen) thuis werkt zal zien dat er opeens talloze mogelijkheden zijn om online te werken. Een meeting kan plotseling via videobellen, en een andere afspraak kan misschien ook wel per mail worden gemaakt. Je komt sneller tot de kern als je online moet communiceren. Kan iets echt niet online? Dan zal je zien dat dat zichzelf ook wel oplost. Wat echt belangrijk is, gebeurt wel. Blijft iets liggen? Grote kans dat het toch niet zo’n prioriteit had… Check ook mijn tips voor een hogere productiviteit.

Online

9. Kweek discipline

Thuiswerken stelt je discipline behoorlijk op de proef. Kan jij nog werken als je bank lonkt? Hoe productief ben je nog als niemand je in de gaten houdt? Ik kan thuis – of in het buitenland – alsnog goed werken. Deze discipline heb ik omdat ik wel moet. Als ik niet werk, doet niemand het. En dan komt er ook niets binnen. Als eigen baas moet ik mezelf soms een schop onder de kont geven, anders houd ik mijn klanten niet tevreden en verdien ik geen geld. Dat motiveert. Denk daar dus maar aan als je bijna wilt gaan Netflixen…

10. Denk in resultaten, niet in uren

Tip voor zowel werkgever en opdrachtgevers als werknemers en zelfstandigen: het gaat om wat je uiteindelijk produceert, niet om hoeveel uur je ‘echt’ aan het werk bent. Het zou niemand uit moeten maken of jij nu van 9:00 tot 17:00 uur werkt, of van 10:00 tot 16:00 uur, zolang je doet wat je moet doen. En uiteraard bereikbaar bent voor klanten, als dat bij jouw takenpakket hoort. Maar staar je niet blind op die uren. Wie weet werk je wel heel effectief vanuit huis! Thuiswerken is geen vrijbrief om een beetje te gaan keten. Je zal snel genoeg door de mand vallen als je geen resultaten oplevert.

Heb jij tips om succesvol te werken vanuit huis? Deel ze vooral onder dit bericht. Help elkaar!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

De smaak te pakken? Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Thuiswerken: 10 tips om succesvol vanuit huis te werken

 • Suzanne Lievense

  Hi Suzanne,
  Op dit moment lees ik je boek, echt een super tof boek!
  Ook ik heb een eigen bedrijf en ben ernaartoe aan het werken om ook meer te kunnen reizen terwijl in NL mijn bedrijf draait. Je gaf hierboven al de tip om met blokken te werken, ik vraag me even af hoe jij die concreet maakt? Ik doe dit met de wekker op mn mobiel. Een blok van een uur, half uur of soms een kwartier houden me scherp. Keep up the good work!

  Hartelijke groetjes
  Suzanne Lievense
  Enjoy Life Co Host