Digital nomad paklijst: wat ik altijd meeneem op reis


Suzanne op Nusa Lembongan

Handige paklijst! Deze dingen neem ik mee als ik als digital nomad op reis ga (en nooit meer dan 13 kilo bagage).

Al jaren ben ik het type ’travel light’. Ik reis meestal met mijn backpack en neem dan nooit meer dan 13 kilo mee. Zelfs niet toen ik vier maanden ging reizen in Azië. En zelfs niet als ik reis en werk als digital nomad. Voor dat laatste moet je natuurlijk nog meer spullen meenemen, zoals een laptop en andere handige apparatuur. In deze blog deel ik mijn volledige digital nomad paklijst met je.

Digital nomad paklijst

Deze dingen neem ik als digital nomad altijd mee op reis (en heb ik toch nooit meer dan 13 kilo bagage).

Backpack indelen

Laat ik beginnen bij het begin. Ik reis meestal met mijn backpack. Dit is een Lowe Alpine van 50-60 liter. Voordat ik een eigen backpack had, leende ik er meestal een van vrienden of familie. Hoewel elke backpack anders is, houd ik vaak de volgende indeling aan:

 • In het onderste vak stop ik praktische zaken zoals een handdoek, een extra paar schoenen, stekkerdoos, een regenjas. Meestal harder dingen die ik niet continu nodig heb. De dingen die ik echt continu nodig heb, stop ik namelijk in mijn day pack.
 • In het grote vak stop ik mijn kleren en beautyproducten. Vaak vul ik twee canvastasjes met broekjes/rokjes en shirtjes. Zo kan ik snel vinden wat ik nodig heb zonder mijn hele backpack overhoop te moeten halen. Een derde tasje vul ik met beautyproducten.
 • In de zijvakken stop ik mijn ondergoed aan de ene kant, en bikini’s en een aantal paar sokken aan de andere kant.
 • Het vak bovenop stop ik vaak niet zo vol. Daar zit sowieso mijn flightbag in (behalve tijdens het vliegen), wat extra canvastasjes en een wereldstekker.

Met deze indeling weet ik altijd waar ik wat in mijn backpack kan vinden. Uiteraard kan je in plaats van canvastasjes of vakken ook packing cubes gebruiken (al dan niet in een koffer).

Hieronder zal ik per ‘vak’ bespreken wat ik doorgaans meeneem.

Onderste vak: praktische zaken

Hier kan je het beste de zware dingen in doen, zoals je schoenen.

Handdoeken

Een voor douchen en een voor het strand. Voor het strand neem ik ook wel eens alleen een sarong mee. Van microvezel-doeken ben ik niet zo’n fan. Ik heb liever een dunne hamam-doek die ook snel droogt.

Stekkerdoos

Met een stekkerdoos heb je maar een wereldstekker nodig en kan je toch meerdere apparaten tegelijk opladen.

Regenjas

De ervaring heeft mij geleerd dat je altijd een regenjasje moet meenemen. Ook als je naar Azië gaat. Ik heb dus altijd een dunne jas mee van Kiwi. Deze jas is dun en licht, maar toch winddicht en regenbestendig.

Klein avondtasje

Ik neem altijd een klein tasje mee, waar net mijn pinpas, telefoon en paspoort in kunnen. Zo hoef je niet altijd je daypack mee te slepen.

Drybag

Een kleine drybag voor als je op een boot gaat of in een heftige regenbui belandt, is geen overbodige luxe.

Schoenen

Mijn zwaarste schoenen heb ik aan in het vliegtuig. Meestal zijn dit mijn sneakers. In mijn backpack zitten dan nog mijn slippers. En – afhankelijk van het type reis – soms ook nog ‘leuke’ schoenen zoals sandaaltjes of hakjes.

Lindesnes Fyr

Grote vak

Hier zit mijn kleding in. Die verdeel ik over twee canvastassen. Ook al mijn beautyproducten stop ik in dit vak.

Bovenkleding

In een canvastas doe ik mijn bovenkleding. Denk aan hempjes, t-shirts, truitjes met lange mouwen en een vest. Bring layers! Zorg dat je voor elke temperatuur iets hebt.

Onderkleding

In een andere canvastas doe ik mijn onderkleding. Shortjes, rokjes, een lange luchtige broek, een spijkerbroek, soms ook een chilbroek. Of natuurlijk een jurkje!

Het is echt belangrijk dat je niet teveel kleding meeneemt. Je kan altijd wassen! In Azië kost dit echt maar een paar euro voor een berg was. Ik houd altijd als richtlijn aan dat ik zeven bovenstukken meeneem, en zeven onderstukken. Kan je toch een week lang elke dag wat anders aan. In de praktijk draag je maximaal dezelfde vijf outfits.

Beautyproducten

Ik gooi al mijn beautyproducten in een canvastas, zodat ik alles bij de hand heb en deze tas ook mee kan nemen als ik douche in een gezamenlijke badkamer of op een camping. Ik neem het liefst klein formaat mee van:

 • Shampoo
 • Conditioner
 • Douchegel
 • Gezichtscrème
 • Bodylotion
 • Zonnebrand
 • Mascara
 • ORS
 • Natuurlijke voedingssupplementen
 • Neusspray (voor als je snipverkouden wordt op reis)
 • Diarree-remmers (just in case)
 • Haarborstel
 • Scheermesje
 • Haarelastiekjes
 • Hygiënische handgel (of doekjes)
 • Make-up remover
 • Oordoppen
 • Menstruatiecup

Ik koop zoveel mogelijk bij Etos of via Bol.com.

Wijntje aan het strand

Zijvakken

De twee zijvakken zijn voor mij de plek voor mijn ondergoed, sokken en bikini’s.

Ondergoed

In het ene zijvak stop ik vaak mijn strings. Hier neem ik er ook minimaal zeven van mee. Vaak wel tien.

Sokken en bikini’s

In het andere zijvak stop ik wat bolletjes sokken en een paar bikini’s. Een extra beha past hier vaak ook nog wel bij, en anders in het andere zijvak.

Whitsundays’s

Bovenste vak

Het bovenste vak moet niet te zwaar zijn. Dit is niet handig voor het evenwicht van je backpack, en ook niet omdat dit vak vaak open en dicht gaat. Daarom zit hier doorgaans niet veel in.

Flightbag (cover)

Behalve tijdens het vliegen natuurlijk! Koop ‘m hier.

Extra (canvas)tasjes

Altijd handig! Denk aan vuile was, boodschappen doen, vieze schoenen, natte bikini’s, etc.

Wereldstekker

Hier bewaar ik ook vaak mijn wereldstekker. Als ik veel electronica en dus stekkers mee heb, vul ik soms een extra canvastasje hiermee. Die stop ik dan doorgaans onderin het grote vak.

Met mijn nieuwe rugzak

Daypack

Beter bekend als de handbagage! Deze tas neem ik mee in het vliegtuig, en ik dagelijks bij mij als ik bijvoorbeeld naar een coworkingspace ga. Ik heb een rugzak van Fjällräven en een van Eastpack.

Paspoort

Altijd meenemen, tenzij je ‘m ergens veilig kan opbergen.

Portemonnee

Ik neem een klein portemonneetje mee met alleen de noodzakelijke pasjes.

Zonnebril

Een fijne zonnebril mag niet in je handbagage ontbreken.

E-reader

Want als je langer dan een paar dagen weggaat, heb je aan een boek niet genoeg. En ik ga echt niet meer dan twee fysieke boeken meeslepen. Ikheb deze e-reader.

Laptop

Uiteraard gaat mijn laptop mee in de daypack! Ik heb ook een stevige laptophoes. Liefst gebruik ik ook een dunne drybag om mijn laptop standaard in te bewaren. Mocht iemand een glas water over mijn tas laten vallen, mijn rugzak in een plas water zetten, etc.

Camera

Ik gebruik de Canon G7X. Fijne camera voor zowel vloggen als fotografie.

Dopper

Of een andere hervulbare waterfles.

Digital Nomad Instagram Course
Met mijn laptop in Thailand

Optioneel:

Als je nog ruimte hebt – of naar behoefte – kan je deze dingen nog van je digital nomad paklijst toevoegen:

Geloof het of niet, maar dit alles weegt nog geen 13 kilo. Als ervaren backpacker (of beter: flashpacker) word ik steeds sneller in het in- en uitpakken van mijn backpack. En omdat ik weet waar alles zit, ben ik nooit wat kwijt.

Vragen? Let me know! Wat staat er op jouw digital nomad paklijst?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *