Dit zit er in mijn beleggingsportefeuille (2020) 2


Beleggen

Waar steek jij je geld in? Ik startte dit jaar met beleggen en heb nu zo’n 1000 euro belegd vermogen. Benieuwd voor welke aandelen en fondsen ik koos? Dit is mijn beleggingsportefeuille.

Dit jaar begon ik met beleggen. Ik verdiepte me in het onderwerp en opende mijn eerste beleggingsrekening bij ING. Het werkte verslavend. Inmiddels beleg ik ook via Peaks, Brand New Day en BUX Zero. Benieuwd in welke aandelen en fondsen ik allemaal beleg? Lees dan snel verder.

Spreiding beleggingsportefeuille

Het is niet alleen leuk om verschillende aandelen en fondsen te onderzoeken en daarin te investeren. Het is ook noodzakelijk om te beleggen met zo min mogelijk risico. Naast tijd is spreiding zo’n beetje dé truc voor een goed rendement en weinig kans op verlies. Wanneer er een aandeel instort, heb je er namelijk nog 100. Afhankelijk van hoeveel aandelen en fondsen er in je portefeuille zitten natuurlijk.

ETF’s

Voor een zo groot mogelijk spreiding in je beleggingsportefeuille, is het handig om te investeren in ETF’s (Exchange Traded Funds). Zo’n fonds kan je zien als een mandje met daarin talloze verschillende aandelen. Als je investeert in één ETF, investeer je dus indirect in talloze verschillende aandelen. Zo heb je al snel een goede spreiding te pakken en loop je minder risico.

Voorbeeld beleggingsportefeuille

Een beleggingsportefeuille bestaat bijvoorbeeld uit tientallen ETF’s. Elke ETF bestaat weer uit tientallen (soms nog meer) stukjes bedrijven. Zo heb je dus een enorme spreiding. Gaat er een bedrijf heel slecht? Dan voel je dit niet meteen in je portefeuille. Dat is anders wanneer je slechts in twee bedrijven investeert. Gaat er een slecht? Dan gaat je portefeuille slecht!

Naast ETF’s kan je natuurlijk ook beleggen in gewone aandelen. Let er wel op dat je ook hier weer voor spreiding zorgt. Zorg bijvoorbeeld voor tientallen aandelen in je eigen portefeuille. Zo heb je ook spreiding. Zelf kies ik ook voor spreiding in branches en werelddelen, zoals tech of food, Noord-Amerika of juist ‘ontwikkelingslanden’.

Mijn beleggingsportefeuille

Hoewel ik pas zo’n 1000 euro in mijn beleggingsportefeuille heb, heb ik al veel spreiding. Niet in de minste plaats omdat ik verschillende beleggingsrekeningen gebruik, haha.

ING

Bij ING opende ik mijn eerste echte beleggingsrekening. Hier kan je zelf beleggen. Je koopt zelf aandelen en ETF’s op de beurs. Ik probeer elke maand iets te kopen. Inmiddels heb ik:

 • 5 aandelen KLM
 • 1 aandeel Berkshire Hathaway B
 • 2 ETF iShares EURO Dividend
 • 1 ETF iShares Global Water
 • 1ETF iShares Stoxx Europa 600
 • 1 aandeel Pinterest
 • 1 ETF UBS MSCI World
 • 1 ETF VanEck Global Real Estate
 • 2 ETF VanEck AEX
 • 1 ETF Vanguard All World High Div
 • 1 ETF Vanguard S&P 500

Totaal belegd: €722,01

Peaks

Peaks is een app (van Rabobank) waar bij je automatisch je wisselgeld kan beleggen. Peaks rond je uitgaven af en belegt het verschil in ETF’s. Je hoeft dus niet zelf te kijken waar je je geld in stopt, en zelfs inleggen gaat vanzelf.

Ik heb het ‘Scherp’ portfolio, wat inhoudt dat je 70% aandelenfondsen hebt en 30% obligatiefondsen.

Totaal belegd: €276,15

Download de app op je mobiel en verzilver de code SUZANTWO7 voor €5 tegoed!

Brand New Day

Bij Brand New Day beleg ik voor mijn pensioen. Het grote verschil tussen een gewone beleggingsrekening en een speciale rekening voor je pensioen, is dat je in principe niet aan het geld kan komen tot je pensioen. Dit vind ik een voordeel en een nadeel. Een ander voordeel is het fiscaal voordeel. Je kan elk jaar een x bedrag inleggen voor je pensioen. Dit bedrag mag je aftrekken van je inkomen. Je hebt zo een fiscaal voordeel. Uiteindelijk betaal je pas belasting over je pensioen als je pensioen wordt uitgekeerd. Je zit dan vaak in een lagere belastingschijf.

Ik stort elke maand nu automatisch €50 naar Brand New Day. Dit is niet genoeg voor mijn hele pensioen, maar het begin is er.

Totaal belegd: €103

Lees hier meer over pensioenbeleggen >

BUX Zero

BUX Zero is mijn nieuwste aanwinst. Het is een app waarmee je zelf aandelen kunt kopen. Deze app is van ABN Amro. Het grote voordeel is dat je hier geen commissiekosten betaalt.

Het leuke aan BUX Zero is dat je een gratis aandeel krijgt als je de app installeert. Zo kreeg ik een aandeel Fugro dat inmiddels al 28,76% in de plus staat!

Totaal belegd: €15,59

Download hier de app en claim jouw gratis aandeel >

Zo, nu weet je waar ik allemaal in beleg. Ik zal volgend jaar een update geven van mijn beleggingsportefeuille!

Totaal belegd: €1116,75

Update: begonnen met crypto’s

In januari 2021 ben ik ook begonnen met beleggen in crypto’s. Ik doe dit via de app Litebit. Mijn portefeuille bestaat nu uit 1% Bitcoin en een deel Dogecoin. Stay tuned!

Ben jij al begonnen met beleggen?

Volg Vrije Meid op Facebook en Instagram

Download mijn GRATIS e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel nu mijn boek Work Hard Travel Harder >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Dit zit er in mijn beleggingsportefeuille (2020)