Interview Tarinda en Johan Straver: financiële vrijheid als middel


Tarinda en Johan Straver

Tarinda Straver (29) en Johan Straver (34) streven naar financiële vrijheid. Voor hen is dit een middel om een mooier leven te creëren en meer impact te maken in de wereld. Ik sprak het stel hierover voor mijn podcast.

Veel mensen willen een vrijer leven leiden, meer geld verdienen of zelfs financiële vrijheid bereiken. Maar hoe realiseer je dat? Ik sprak erover met Tarinda en Johan Straver, een getrouwd stel dat de afgelopen jaren in India, Zuid-Afrika en Portugal heeft gewoond. Tarinda en Johan bereiken dit jaar – als het goed is – financiële vrijheid. Ik interviewde het koppel over hun weg hier naartoe en welke lessen zij hebben voor anderen.

1. Kunnen jullie je even voorstellen voor wie jullie niet kent? 

“Wij zijn Johan en Tarinda. Johan is sinds een jaar fulltime daytrader en investeerder. Daarvoor was hij 12 jaar werkzaam in de financiële sector. Tarinda is online business coach. Ze helpt ondernemers aan meer inkomsten en meer impact door een schaalbare business te bouwen. Na in Nederland, India en Kaapstad te hebben gewoond, zijn we de afgelopen negen maanden in Portugal geweest. Momenteel zijn we in Nederland om ons appartement te verkopen.”

2. Waren jullie altijd al van die vrijheidsgenieters? 

“We hebben beiden wel altijd veel behoefte gehad aan vrijheid, zowel financieel als qua tijd en locatie. Verhuizen naar India in 2017 was de eerste stap richting meer vrijheid, al was Johan daar nog wel in loondienst. Sinds hij eind 2019 zijn baan opzegde, zijn we locatie-onafhankelijk en inmiddels werken we ook hard aan onze financiële vrijheid.”

Tarinda en Johan Straver
Tarinda en Johan Straver

3. Heeft India jullie leven en dromen veranderd?

“Je ziet in India dingen die je hier in Nederland niet ziet. Overal zie je armoede, sloppenwijken zijn heel normaal. Dat doet wat met je. Het veranderde ons wereldbeeld en we beseften hoe goed we het hebben. We hebben altijd al een verschil willen maken, maar na de armoede in India te hebben gezien, werd dat gevoel alleen maar sterker. We wilden meer vrijheid creëren, zowel qua geld als tijd, om een verschil te kunnen maken voor mensen die dat nodig hebben.”

4. Hoe doe je dat concreet?

“Goede doelen steunden we altijd al en in Nederland deden we al regelmatig vrijwilligerswerk. In India hebben we meerdere projecten in sloppenwijken opgezet, onder andere om kinderen te vaccineren. Dat heeft een vuurtje aangewakkerd, om onze vrijheid nog meer in te zetten voor een groter doel. We willen niet alleen streven naar financiële vrijheid. Als we dat doel behalen, begint het voor ons pas. We zien het echt als een middel. We willen onze talenten, financiën en passies inzetten voor iets groters, in plaats van alleen voor onszelf.”

5. Tarinda, hoe werd jij businesscoach?

“We zouden in eerste instantie voor acht maanden naar India gaan, dus ik had niet per se de ambitie om daar ondernemer te worden. Ik dacht druk genoeg te zijn met dingen regelen en onze weg vinden in India. Toen bleek dat we langer bleven, ben ik me gaan verdiepen in online mogelijkheden. Ik zag het vooral als studeren, om er zelf van te groeien. Uiteindelijk viel het kwartje dat ik daar ook anderen mee kon helpen. Pas in 2019 ben ik hier echt actief mee aan de slag gegaan en ging het balletje rollen.”

Tarinda Straver

6. En Johan, hoe werd jij zelfstandig ondernemer?

“Ik wilde sowieso nooit tot mijn pensioen in het bedrijfsleven werken. In India besefte ik dat ik iets anders wilde en klaar was met de rol waarin ik zat. Ik heb een geweldige tijd gehad en mij erg ontwikkeld, maar het was een mooi moment voor wat anders. Gelukkig had ik door Tarinda’s onderneming en onze financiële situatie de mogelijkheid om te stoppen en konden we naar Kaapstad verhuizen. De eerste maanden daar heb ik gebruikt om mij te oriënteren op de mogelijkheden en te ontdekken wat ik leuk vind om te doen.”

7. Maar wat wil je dan? Hoe kom je daar achter?

“Neem de tijd voor jezelf om echt na te gaan wat je wilt. De veiligste optie voor ons was terug naar Nederland, weer in loondienst, en vanaf daar nadenken, maar dan komt het er niet van. Dan zit je weer in je dagelijkse sleur en kom je er niet aan toe. En dan wen je ook snel weer aan een comfortabel inkomen. Dus neem de tijd om los te komen van waar je zit en na te gaan wat je passies zijn. Wij hebben elkaar ook bewust de ruimte gegund om uit te zoeken waar onze verlangens liggen. Zo kunnen we samen een leven creëren waar we allebei echt gelukkig van worden.”

8. Hoe ziet jullie werkweek er nu uit? 

“Tarinda is een groot deel van de week bezig met marketing en 1:1 klanten. Verder varieert het van cursussen ontwikkelen tot funnels bouwen tot haar website optimaliseren. We nemen de ochtenden altijd vrij om te sporten, te wandelen en genoeg tijd voor elkaar te hebben. Johan is daytrader op de Amerikaanse beurs, dus we werken Amerikaanse tijden: voor ons de middag en de avond.”

Johan Straver

9. What’s next? Hoe kiezen jullie een volgende plek?

“Vanaf juni zitten we weer voor 4 maanden in Lissabon. Daarna weten we het nog niet; we willen ons niet te veel vast pinnen, want zeker nu alles onzeker is, zijn we graag flexibel. Klimaat is voor ons het belangrijkste punt bij het kiezen van een bestemming, de zon maakt ons gelukkig. De combinatie van stad en natuur vinden we ook erg gaaf. Tot slot kijken we ook naar de kosten van levensonderhoud. Het gaat ons niet om geld besparen, maar om voor een oké prijs goed te kunnen leven.”

10. Leven jullie al je droomleven?

“Gedeeltelijk wel; we zijn flexibel en hebben de vrijheid om te gaan en staan waar we willen. Daarnaast doen we beiden werk dat we leuk vinden. Maar we hebben nog voldoende andere dromen. We willen meer impact maken en een groot deel van ons inkomen besteden een projecten die daaraan bijdragen. Impact maken doen we ook nu al; Tarinda helpt haar klanten om te groeien en we geven minstens 10% van ons inkomen weg. Maar we hebben een grotere visie om nog meer levens te veranderen.”

11. Tarinda, hoe heb jij je business zo snel tot een succes gemaakt?

“Authenticiteit en waarde delen zijn vooral belangrijk. Ik probeer altijd mezelf te zijn en mijn eigen pad te bewandelen, dat spreekt mensen aan. Ik geef ook veel gratis waarde en in mijn betaalde aanbod probeer ik ook altijd meer te geven dan ik beloof. Dan heb je niet veel advertenties of een groot team nodig. Daarnaast is mijn aanbod zo ingericht dat mijn klanten makkelijk door kunnen groeien en steeds opnieuw in me willen investeren.”

Tarinda en Johan Straver

12. Johan, welke verdienmodellen heb jij nu? Of leef je van je rendementen?

We leven niet van mijn rendementen, die herinvesteren we. Tarinda is mijn verdienmodel, haha. Ik focus vooral op het opbouwen van ons vermogen. Dat doe ik niet alleen op de beurs; ik beleg ook in crypto en we gaan de opbrengst van de verkoop van ons huis herinvesteren in vastgoed in de UK. Het grotere doel is om meer vermogen op te bouwen en zo meer impact te kunnen maken.”

13. Streven jullie naar financiële vrijheid?

“Ja, want financiële vrijheid geeft ons de mogelijkheid om ons leven te leiden zoals wij dat willen. Geen dingen doen omdat het moet, maar omdat we het willen. We zijn waarschijnlijk dit jaar financieel vrij, maar we zijn niet van plan om van onze rendementen te leven. We blijven voorlopig gewoon werken, zodat we ons vermogen verder kunnen laten groeien.”

14. Wanneer en waarom zijn jullie hiermee begonnen?

“Onze weg naar financiële vrijheid begon met de vraag hoe we ons leven willen leiden. Daar zijn we vijf of zes jaar geleden mee begonnen. Toen hebben we een plan gemaakt om dat te realiseren. De focus lag eerst op het aflossen van onze hypotheek en op lasten verlagen, zonder daarin door te slaan. We vinden dat financiële vrijheid niet het doel moet zijn, maar het middel. De weg er naartoe moet leuk blijven. We kijken dus kritisch naar wat ons echt plezier oplevert en waar we wel zonder kunnen. Reizen doen we graag, maar op eten bestellen willen we bijvoorbeeld best bezuinigen. Met de juiste keuzes kan je sneller financieel vrij worden dan je denkt. Wij deden het eerst ook op één salaris!” 

Dubai

15. Wat houdt de meeste mensen toch tegen, denken jullie?

“De basis is weten wat je wilt en ik denk dat veel mensen dat überhaupt niet weten. Wat wil je met financiële vrijheid? Ken je waarom. Het moet geen doel zijn. Als je weet waarom je het wilt, dan kan je kijken hoe. Je kan inzichtelijk maken waar je staat en waar je naartoe wilt. Veel mensen blijven ook graag in hun comfortzone, maar in je comfortzone ga je niet je droom leven. Daarnaast blijven veel mensen hangen aan zekerheid en veiligheid. Inzicht creëren neemt de onduidelijkheid weg en daarmee ook de onzekerheid. Kijk niet naar dat grote doel van financiële vrijheid, maar hak het op in stukjes. Wat is de eerste stap die je kan zetten?”

16. Hoe bereiken jullie financiële vrijheid?

”Wij hopen eind dit jaar de mijlpaal van financiële vrijheid te bereiken, als ons passieve inkomen onze vaste lasten dekt. Met ons vastgoed in Engeland moet dat lukken. Maar financieel vrij zijn is voor ons pas het begin. Dan hebben we de ruimte om echt te doen wat we willen. Hoe vrijer je bent, hoe meer verschil je kan maken en hoe meer we nu kunnen neerzetten, hoe meer verschil we straks kunnen maken. We willen de komende 2-3 jaar sowieso op deze voet verder gaan en tegen die tijd bekijken hoe we ons leven dan willen inrichten.”

17. Hoe hebben jullie deze gezamenlijke droom gevonden?

“We hebben dezelfde idealen en we willen in grote lijnen hetzelfde bereiken. Maar we hebben ook onze eigen passies en dromen en laten elkaar daarin vrij. We praten ook veel over onze dromen en plannen, al zitten we niet altijd helemaal op één lijn. Dan zijn we open over onze wensen, angsten en onzekerheden, zodat we samen onze weg daarin kunnen vinden. Dus niet alleen focussen op wat je zelf wilt, maar ook echt kijken naar waar de ander staat.”

Tarinda en Johan Straver

18. Nog tips qua boeken?

“Achterhaal voor jezelf eerst wat je zou willen, dat is het startpunt. Dan kan je nagaan welke mensen al hebben gedaan wat jij wilt en daar boeken over lezen. Laat je inspireren, maar kom ook vooral in actie. Met alleen boeken kom je er niet. Leer van je ervaringen, leer om door te gaan, leer flexibel zijn; daar kom je verder mee. Als je aan je mindset werkt en groeit als persoon, dan groei je in alles. 

 Onze favo boeken:

  • The 10X Rule
  • The 4-Hour work Week 
  • Can’t Hurt Me
  • The Big Leap

19. Hoe zijn jullie omgegaan met corona? Welke invloed heeft dat op jullie?

“Door vooral te kijken naar wat er nog wel mogelijk is. Sommige dingen zijn natuurlijk jammer, maar door onze ervaringen in India en Zuid-Afrika kunnen we makkelijk relativeren. Wij moesten door corona halsoverkop weg uit Kaapstad en omdat we in Nederland geen huis hadden, besloten we na twee maanden om ons oorspronkelijke plan door te zetten en naar Portugal te verhuizen. Familie vroeg wel: ‘zou je dat wel doen?’ Maar wij weten welk doel wij nastreven. Er zijn altijd meningen over de keuzes die je maakt. Maar doe wat jij moet doen, waar jij gelukkig van wordt. Die dromen en verlangens heb je niet voor niets.”

20. Laatste vraag: wat willen jullie mijn lezers meegeven dit ook zo’n leven willen?

“Zie geld, financiële vrijheid en vrijheid an sich niet als doel, maar als middel. Bedenk goed wat je met die vrijheid gaat doen. Als je je doel bereikt, wat dan? Van geld word je niet gelukkig; je wordt gelukkig van wat je ermee doet. Bedenk daarom eerst wat je grotere why is en zet dan de stappen om het waar te maken. Investeer ook vooral in persoonlijke ontwikkeling, want met een sterke mindset is niets onmogelijk.”

Meer weten? Volg Tarinda en Johan Straver via @tarinda.straver en @straver.johan >

Ook een vrijer leven? Word locatie-onafhankelijk ondernemer!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube >

Download mijn gratis mini videotraining ‘Hoe zorg ik voor meer klanten?‘ >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *